30 Mayıs 2019 Perşembe

İki Dil Bir Bavul (8+)



Konu: Yeni mezun olmuş Kürtçe bilmeyen Denizlili Emre öğretmenin, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin bir köyünde Türkçe bilmeyen öğrencileriyle geçirdiği bir yılı anlatan belgesel filmi.


Yapım: 2009 / Türkiye
Tür: Belgesel, Dram, Yerli


Yönetmen: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan
Senaryo: Orhan Eskiköy
Oyuncular: Zülküf Yıldırım, Emre Aydın, Rojda Huz


Yorum: Yer yer güldüren toplumsal sorunlara ışık tutan bir belgesel. Kürtçe bilmeyen öğretmenin Türkçe bilmeyen öğrencileriyle bir yıl içerisine yaşadıklarını dile getirmiş, sıkmadan kurgulanmış; aynı zamanda birçok festivalden ödül almış iyi bir yapım.


Köydeki yaşama, çocukların sınıftaki doğal hallerine, öğretmenin iletişim çabasına, farklı kültürlere alışma zorluğuna, uzak coğrafyalardaki hayatlara tanık oluyor izleyici.


Birkaç küfür ve “lan” gibi argo ifade kullanımı var. Birkaç sahnede öğretmenin sigara içtiği ve çocuklara kızdığı görülüyor. Onun dışında çantasıyla oturan ve arada çanta kemiren Zilkif, evdeki halleriyle utangaç Rojda, aynı sınıfta karışık seviyede eğitim veren bir öğretmen ve veli toplantısı insanda bir buruk mutluluk oluşturuyor. Küçük çocukların anlayamayacağı hatta sıkılabileceği bir film. Ancak Anadolu çocuklarının ve öğretmeninin başarısızlıklarını izlerken izleyici kendini gülümsüyor buluyor.


10 yıl sonra filmi tekrar izleyince “ne çok şey değişmiş” dedim “artık bunları konuşmuyoruz ya da bilmem ki,” belki de hiçbir şey değişmediği için konuşmuyoruzdur.



Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder