30 Mayıs 2019 Perşembe

İki Dil Bir Bavul (8+)



Konu: Yeni mezun olmuş Kürtçe bilmeyen Denizlili Emre öğretmenin, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin bir köyünde Türkçe bilmeyen öğrencileriyle geçirdiği bir yılı anlatan belgesel filmi.


Yapım: 2009 / Türkiye
Tür: Belgesel, Dram, Yerli


Yönetmen: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan
Senaryo: Orhan Eskiköy
Oyuncular: Zülküf Yıldırım, Emre Aydın, Rojda Huz


Yorum: Yer yer güldüren toplumsal sorunlara ışık tutan bir belgesel. Kürtçe bilmeyen öğretmenin Türkçe bilmeyen öğrencileriyle bir yıl içerisine yaşadıklarını dile getirmiş, sıkmadan kurgulanmış; aynı zamanda birçok festivalden ödül almış iyi bir yapım.


Köydeki yaşama, çocukların sınıftaki doğal hallerine, öğretmenin iletişim çabasına, farklı kültürlere alışma zorluğuna, uzak coğrafyalardaki hayatlara tanık oluyor izleyici.


Birkaç küfür ve “lan” gibi argo ifade kullanımı var. Birkaç sahnede öğretmenin sigara içtiği ve çocuklara kızdığı görülüyor. Onun dışında çantasıyla oturan ve arada çanta kemiren Zilkif, evdeki halleriyle utangaç Rojda, aynı sınıfta karışık seviyede eğitim veren bir öğretmen ve veli toplantısı insanda bir buruk mutluluk oluşturuyor. Küçük çocukların anlayamayacağı hatta sıkılabileceği bir film. Ancak Anadolu çocuklarının ve öğretmeninin başarısızlıklarını izlerken izleyici kendini gülümsüyor buluyor.


10 yıl sonra filmi tekrar izleyince “ne çok şey değişmiş” dedim “artık bunları konuşmuyoruz ya da bilmem ki,” belki de hiçbir şey değişmediği için konuşmuyoruzdur.



Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5

23 Mayıs 2019 Perşembe

The Kid (Yumurcak) (8+)



Konu: Edna doğum yaptıktan sonra kocası onu terk eder. O da çocuğu sokağa bırakır ve ona fakir mahalle Serseri’si Charlie Chaplin bakmaya başlar. Yumuşacık kalpli baba ve kızının arasındaki bağ yıllar yılı güçlenir. Ancak bir gün çocuğun biyolojik babası olmamasının gerçekliğiyle karşı karşıya gelir.


Yapım: 1921 / ABD
Tür: Komedi, Dram, Sessiz


Yönetmen: Charlie Chaplin
Senarist: Charlie Chaplin
Oyuncu: Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan


Yorum: Kemal Sunal’ın oynadığı Yeşilçam filmlerinden “Garip” in senaryosu bu filmden uyarlanmıştır.


Siyah beyaz ve konuşmanın olmadığı, diyalogların altyazıyla ilerlediği bir film bu. Ancak korkulacak kadar çok konuşma yok zaten. Küçük çocuklarla izlenebilecek hatta gerektiği yerlerde onlara açıklanabilecek bir aile filmi. Eski filmlere ön yargısı olan için, başlangıç filmi olarak güzel bir seçim.


Filmde baş karakter ve evli bir kadın arasında kısa bir flört sahnesi var. Bir adam rüyasında insan şeklinde melekleri görüyor. Bir adam ve kadın sarılıyor. Sessiz olunca hiç konuşma yok tabii ama bir yerde argo bir sözcük geçiyor. Filmde geçen kavgalar genellikle yumruk kavgaları ama bu sahneler güldürmek için çekilmiş. Polisin biri Serseri’yi takip ediyor ve elindeki copla onu dürtüyor. Rüya sırasında da polis bir adama havadayken ateş ediyor. Şemsiye gibi günlük hayatta kullanılan bazı objeler kavgalar sırasında kullanılıyor.


Bir annenin çocuğunu terk edip tekrar bulması, anne özlemi, babanın doğan çocuğunu ve karısını terk etmesi gibi ciddi konuların yanı sıra film sırasında küçük kızın ve Serseri’nin halleri, başrolün orijinal fikirleri izleyeni eğlendirecektir. “Garip” kadar olmasa da yer yer ağlatan bu yapım aynı zamanda güldürüyor. Eski zaman yaşamlarının da gözlemlenebileceği bir film.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 1/5
Şiddet / Korku: 2/5
Dil: 1/5

16 Mayıs 2019 Perşembe

Kokuriko-zaka Kara (Tepedeki Ev) (9+)



Konu: 1960’larda geçen öyküde Umi Matsuzaki isimli liseli kız annesi uzakta çalıştığı için dededen kalma evin tüm işlerini üstlenmiştir. Savaşta kaybettiği babasını her gün göndere çektiği işaret bayraklarıyla beklemektedir. Okullarındaki tarihi kulüp binasının yıkılmasını istemeyen Shun Kazama ve arkadaşlarına yardım ederken ailesi hakkında bilmediği gerçekler ortaya çıkar.


Yapım: 2011 / Japonya
Tür: Anime, Romantik, Dram


Yönetmen: Gorô Miyazaki
Senarist: Tetsurô Sayama, Hayao Miyazaki


Yorum: Miyazaki ustanın da katkılarının bulunduğu yönetmenliğini Miyazaki’nin oğlunun yaptığı Studio Ghibli yapımı bir anime.


Film romantik bir zemin üzerine oturtulmuş ancak olaylar sadece bununla ilerlemiyor. İki liselinin birlikte bisiklete binmesi, ele ele tutuşması, kardeş olabilecekleri ihtimali varken birbirlerine aşklarını itirafları var. Karşı cinsle alakalı konuşmalarda karakterlerin yüzü kızarıyor. Bunlar dışında bir iki yerde argo ifade var. İki babanın Kore Savaşı’nda öldüğü anlatılıyor. Baba hassasiyeti olan çocuklar için uygun olmayabilir. Bir genç yüksekten su dolu bir havuza atlıyor ve elini incitiyor. Birkaç yerde bağrışma ve tartışmalar var. Sigara ve içki içilen ortamlar gösteriliyor.


İngilizce’de From up on Poppy Hill bilinen film huzurlu ve sıcacık bir yapım. Olaylar dikkatli izlenmezse biraz kafa karıştırabilir. Tarihi güzellikleri korumanın önemi ve sorumluluk sahibi bir genç kızın örnek davranışları verdiği mesajlardan. Müzikleri ve özellikle de kapanış şarkısıyla çok güzel. İzlerken orada yaşamak isteyeceksiniz.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 2/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5




9 Mayıs 2019 Perşembe

Flightplan (Uçuş Planı) (12+)



Konu: Kyle yeni kaybettiği eşini gömmek için 6 yaşındaki kızıyla birlikte Berlin’den New York’a uçak yolculuğu yapar. Bir ara uyuyakalır ve uyandığında kızını bulamaz. İşin daha da ilginç yanı uçakta kızının kaydı yoktur ve kimse küçük bir kız hatırlamamaktadır.


Yapım: 2005 / ABD
Tür: Aksiyon, Dram, Gizem


Yönetmen: Robert Schwentke
Senarist: Peter A. Dowling, Billy Ray
Oyuncu: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean


Yorum: Bir annenin çocuk sevgisinin ne boyutta olabileceğini gösteren güzel bir yapım. Başrol film boyunca uçağın içinde uçağa birlikte bindiği veya bindiğini sandığı kızını arıyor. Böylesine acı bir konudan her anı heyecan dolu bir film çıkıyor.


Film sırasında silahların patladığı, kovalamacaların yaşandığı anlar oluyor. Yoğun olmasa da insanların üzerinde kan görüyoruz. Kadın ve diğer insanlar arasında bağrışmalar, çığlıklar, argo ifadeler geçiyor. Geriye dönüşlerin yaşandığı sahnelerde morgda bir ceset, birinin ölümü ve tabutun içine konmuş bir erkek bedeni görülüyor. Kısa bir intihar anı var. Uçak kaçırma ve bomba meselesinin de olaya bir noktada dahil olduğunu söylemek gerek. İki uçuş görevlisi arasında olduğu flört seziliyor.


İzlerken bir annenin ağlamalarına, öfkesine, bağrışmalarına tanık oluyoruz. İzleyici ve uçaktakiler kadının akıl sağlığını sorguluyor film boyunca. Ancak büyük yaştaki çocuklarla izlenebilecek aksiyon filmlerinden.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 0/5
Şiddet: 3/5
Dil: 2/5



2 Mayıs 2019 Perşembe

Seni Seven Ölsün (12+)



Konu: Tılsım etkisindeki bir Karadeniz köyünde sevenler bir türlü kavuşamazlar. Yıllardır birbirine düşman iki ailenin çocukları Ilgaz ve Bulut tılsımı bozmak için harekete geçerler.


Yapım: 2016 / Türkiye
Tür: Komedi, Romantik, Fantastik, Yerli


Yönetmen: Cem Tabak
Senarist: Şeyda Delibaşı
Oyuncular: Hüseyin Avni Danyal, Alper Saldıran, Fulya Zenginer


Yorum: Olaylar köyde bir cenazeyi gömecek yer kalmamasıyla başlıyor. Cenazeyi gömmek için çare arayan halk, bir yandan da komik olaylara tanık oluyor. En son gömecekleri zaman da köyleri için önemli bir gerçeği öğreniyorlar.


Kıyıda köşede kalmış bir film. Müzikleri harika. Mükemmel diyemem ama gülmek için kesinlikle izlenir. Bazı oyuncuların yapmacık şiveleri kulakları tırmalıyor. Türk komedi filmi olunca küfür almış başını gitmiş. Patlayan silahlar görülüyor. Sevmeyen için sürekli bir içki muhabbeti mevcut. Cesedini açıkça görmediğimiz, sürekli ortalarda gezdirilen bir ölü var. Ölüm üzerine komik diyaloglar mevcut. İki genç arasında romantik bakışmalar ve anlar var.


Karadeniz filmi izlemek isteyen için güzel bir seçenek. Bazı karakterler ve diyalogları komik. Manzaralar çok güzel. Güzel siyasi göndermeleri var. Sevgi, dostluk, barış gibi güzel temalar işlenmiş. İyi bir oyuncu kadrosu olan bu filmi güzel bir hikâye izlemek isteyenlere tavsiye ederim.




Filmin içerik dereceleri:
Cinsellik: 1/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 4/5