25 Nisan 2019 Perşembe

Orange (13+)



Konu: Okulun açılış gününde, lise ikiye geçen Naho Takamiya 10 yıl sonraki halinden mektup alır. İlk başta önem vermez ama mektuptakiler gerçekleşince, yazılanlara kulak verir. 26 yaşındaki hali, okulun ilk günü yanına Kakeru Naruse adlı bir çocuğun oturacağını ve onun hayatını kurtarmasını istediğini yazar. Naho da gelecekteki halinin pişmanlığını yaşamamak için talimatları uygulamaya karar verir.


Yapım: 2016 / Japonya
Tür: Anime, Romantik, Dram, Bilim Kurgu


Yönetmen: Hiroshi Hamasaki
Senarist: Yuko Kakihara


Yorum: 13 bölümlük, 24’er dakikalık bölümlerden oluşan anime dizinin sonradan olayları daha açıklığa kavuşturmak için bir saatlik filmi de yapılmış.


Dizi Japonya’da yaygın olan ve dünyada da gittikçe yaygınlaşan intihar sorunu etrafında şekillenmiş. Arkadaşlık, fedakârlık, dayanışma, yaşamın önemi gibi olumlu mesajlar veriyor. Her ne kadar türüne bilim kurgu denmiş olsa da, bilim kurguyla tek alakası uzay-zaman bükülmesiyle gelecekten gönderilen mektuplar ve paralel evren muhabbeti.


Bir arkadaş grubu, intihar etmiş arkadaşlarını geçmişteki hallerine mektup yazarak onu kurtarmaya çalışıyor. Bu süre zarfında onun yanında olmaya çalışıyorlar. İki genci yakınlaşmaları için teşvik ediyorlar. O nedenle sürekli sevme, çıkma, aşkını itiraf etme, destek olma gibi hadiseler tekrar ediyor. Bir sahnede bir çocuk bir kızı belli belirsiz yanağından öpüyor; birkaç sahnede bir çift el ele tutuşup sarılıyorlar.


Hagita gibi bazı karakterlerle yer yer gülümsetse de bol bol ağlanacak bir yapım olmuş. Ebeveyn kaybı, intihar saplantısı, paralel evrenler gibi ağır ve anlaşılması güç temaları nedeniyle kesinlikle çocuklara uygun değil ama bu tür olaylarda ne yapılabilirliğiyle alakalı güzel ipucular sunulmuş. İpucuların çoğu “sevgili edin”e çıksa da, arkadaşlık ve yaşamanın önemi de iyi vurgulanmış. Genç çocuklarla ailece izlenebilecek bir seri.




Dizinin içerik dereceleri:
Cinsellik: 3/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 0/5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder