4 Nisan 2019 Perşembe

City of Ember (Sihirli Şehir) (8+)


Konu: Yeryüzünde yaşam imkânsız hale geldiğinde, insanlar soylarını devam ettirebilmek için yeraltında bir “Kor Şehri” kurarlar. Bu şehir, 200 yıl dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Her şey normale döndüğünde yeryüzüne çıkma şifresi de bir kutuya konulmuştur ancak kutu zaman içinde kaybolur ve halk öyle bir gün olduğunu unutur. Sıkıntılar içerisinde yaşarken düzenin değişmesi gerektiğine ve bir çıkış yolu olduğuna inanan iki genç; halkın ve otoritenin tüm yasaklarına ve engellemelerine karşı o yeni yolu keşfe koyulur.


Yapım: 2008 / ABD
Tür: Macera, Fantastik


Yönetmen: Gil Kenan
Senarist: Caroline Thompson, Jeanne Duprau
Oyuncu: Saoirse Ronan, Toby Jones, Bill Murray


Yorum: Türkçe ismi “Sihirli Şehir” olmasına rağmen, film sihirle değil, daha çok zincirleri kırmakla alakalı. E Yayınlarından çıkmış aynı isimli kitabı da mevcut.


Filmin büyük bir kısmı elektrik sistemiyle aydınlatılan, yeraltında bir şehirde geçiyor. Genel olarak karanlık bir film. Çok küçük çocuklar için uygun olmamasının nedeni anlatılan konunun yoğunluğu ve bazı şiddet sahneleri. Bir sahnede dev korkutucu bir köstebek çocukları kovalıyor, ana karakterler sürekli bir tehlike içerisinde. Bir kızın büyükannesinin ölümünü görüyoruz, aynı kız sonradan babasının öldüğünü öğreniyor. Çocukları kovalayan ve düzeni sağlamaya çalışan görevliler var. Çığlıklar ve bağrışmalar mevcut. Gençlerin tehlikeyle karşılaştığı anlar, karanlık tünellerden geçişleri var.


İnsanlar atalarından gördüğü gerçekleri doğru sayarken, yeniliğin ve umudun habercisi, düzeni bozmak isteyen iki genç herkese ilham olacaktır. Kurulmuş düzeni devam ettirmek için her şeyi yapmaya hazır, koltuğunu kaybetmek istemeyen şehrin belediye başkanı size bir sürü yöneticiyi hatırlatacak. İçinde geleneklerine körü körüne bağlı, sorgulamadan uzak bir toplumun olduğu kara ütopyavari filmi izlerken, hayattan çok şey bulacaksınız.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 0/5
Şiddet: 3/5
Dil: 0/5



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder