11 Nisan 2019 Perşembe

Yangın Var (11+)


Konu: İtfaiye kamyonları bozulan Trabzon’nun Çayırbağı beldesine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir itfaiye aracı hibe eder. Aracı teslim alacak kişi de, doğuya karşı önyargılı ve Selvi Boylum Al Yazmalım filmi hayranı itfaiyeci Koşman’dır. Diyarbakır’a gittiğinde oranın kültürünü tanıyan Koşman’a geri dönüş yolunda Kırmızılı Kız Asya eşlik eder. Bu yolculuk yabancı iki insanın birbirini tanıyacağı, ön yargıların kırılacağı bir yolculuk olacaktır.


Yapım: 2011 / Türkiye
Tür: Komedi, Romantik, Dram, Yerli


Yönetmen: Murat Saraçoğlu
Senarist: Murat Batgi, Koray Çalışkan
Oyuncular: Osman Sonant, Nesrin Cavadzade, Yavuz Bingöl


Yorum: Güzel, sıcacık, yer yer ağlatan bir yol hikayesi. İçine bugün bile yaşadığımız Doğu-Batı kardeştir mesajını yerleştirmişler. O nedenle önemli.


Filmde başrol ilk etapta kızdan etkileniyor ve film boyunca bu etkilenmenin izlerini görüyoruz. Bu haliyle romantik bir film ama sempatikliği, komedisi daha ön planda denebilir. Trabzonlu ve Diyarbakırlı yurdum insanının fıkralardan çıkmış garip halleri izleyiciyi gülümsetiyor. Film sırasında bir iki yerde çevirme oluyor. Bu sahnelerde silahlı askerler var ama ateş etmiyorlar. İki sahnede bir adam atletini çıkarıp beyaz bayrak diye sallıyor. Bir çift el ele tutuşuyor. Bir yerde yangın çıkıyor. Kürtçe ve Gürcüce konuşulduğu yerlerde altyazı kullanılmış. Küfür değil ama argo kullanımı var. Ufak çaplı tartışmalar mevcut. Ana karakterlerden birinin abisinin şehit olduğunu öğreniyoruz. Açık açık gösterilmese de “dağa çıkmış” bir kızın bahsi geçiyor. Hassas konular olduğundan küçük çocuklar için uygun olmayabilir.


Yasemin Tınaztepe’den Gelino şarkısını bu film ile sevdiğimden ve de yurdun her yerindeki güzel insanları gösterdiğinden ötürü tavsiye ettiğim bir yapım.




Filmin içerik dereceleri:
Cinsellik: 1/10
Şiddet/Korku: 2/10
Dil: 1/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder