7 Şubat 2019 Perşembe

Çınar Ağacı (9+)


Konu: Emekli öğretmen Adviye Hanım’ın iki kızı ve iki oğlu vardır. İki ayda bir aile geleneği haline getirdikleri çınar ağacının altındaki piknik alanında toplanırlar. Adviye Hanım, çiçekleriyle, gramofonu ve Atatürk portresiyle her piknik sonunda başka bir çocuğunun evine geçer.

Çocuklar büyümüştür. Kendilerine göre ailevi dertleri vardır artık. Torunlarından Barış ile özel bağı, çocuklarıyla ilişkileri ve çocuklarının aileleriyle olan durumları anlatır film.

Yapım: 2011 / Türkiye

Tür: Komedi, Romantik, Dram, Yerli

Yönetmen: Handan Ipekçi

Senarist: Handan Ipekçi

Oyuncular: Nurgül Yesilçay, Celile Toyon Uysal, Deniz Deha Lostar

Yorum: Birçok usta oyuncuyu bir araya getiren filmde, hikâye öğretmen emeklisi, eski toprak Adviye Hanım etrafında düğümlenmiş. Filmin ana teması yaşlılara hürmet. Ancak evlilik, boşanma, aldatma, Atatürk sevgisi, kaynana-gelin ilişkisi, aşk, devrimcilik, işkoliklik, ebeveynlik gibi birçok başlığı da gözlemleyebilirsiniz.

Adviye Hanım’ı bazen tatlı bir anneanne, bazen de hileler yapan bir nine olarak izliyoruz. Bu yönüyle, tamamen sevimli veya nefret edilesi biri diyemem. Bazı hareketleri seyircinin günlük hayatına hiç de uzak değil, bazı espriler ince düşünülmüş, bazı acı gerçekler de herkesin yaşadığı, karşılaştığı türden. Film biraz kamu spotu gibi, birçok olumlu mesajı yüklüyor seyirciye.

Bir adam ve kadının sarıldığı, başka bir çiftin ele ele tutuştuğu ve dans ettiği görülüyor, içki içilen birkaç ortam, yetişkinler arasında birkaç bağrışma var. Aldatılan ama sesini çıkarmayan bir eş, eşi aldattığı için boşanma isteyen bir kadın var. İtici gelin tiplemesi, gelin-kaynana çekişmesi mevcut. Kıskanç, hava atan, huysuz tipler var. Boşandığı eşinin ardında dolaşan adamın, kadının erkek arkadaşına kafa attığı ve birinin hayata gözlerini yumduğu bir sahne mevcut.

Her karakterin inişini çıkışını, kimsenin mükemmel olmadığını gösterdiği için sevdiğim filmlerden. Deniz Deha Lostar’ın oynadığı sevimli ve doğal Barış karakteri de insanın içini ısıtan cinsten. Film kapanış müziğinin yeri de ayrıdır bende. Affetmenin üzerinde çok durulmuş. Ailenin önemi vurgulanmış. Hem ağlamak hem gülmek isteyenlere tavsiyemdir.

Filmin içerik dereceleri:
Cinsellik: 1/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder