25 Nisan 2019 Perşembe

Orange (13+)



Konu: Okulun açılış gününde, lise ikiye geçen Naho Takamiya 10 yıl sonraki halinden mektup alır. İlk başta önem vermez ama mektuptakiler gerçekleşince, yazılanlara kulak verir. 26 yaşındaki hali, okulun ilk günü yanına Kakeru Naruse adlı bir çocuğun oturacağını ve onun hayatını kurtarmasını istediğini yazar. Naho da gelecekteki halinin pişmanlığını yaşamamak için talimatları uygulamaya karar verir.


Yapım: 2016 / Japonya
Tür: Anime, Romantik, Dram, Bilim Kurgu


Yönetmen: Hiroshi Hamasaki
Senarist: Yuko Kakihara


Yorum: 13 bölümlük, 24’er dakikalık bölümlerden oluşan anime dizinin sonradan olayları daha açıklığa kavuşturmak için bir saatlik filmi de yapılmış.


Dizi Japonya’da yaygın olan ve dünyada da gittikçe yaygınlaşan intihar sorunu etrafında şekillenmiş. Arkadaşlık, fedakârlık, dayanışma, yaşamın önemi gibi olumlu mesajlar veriyor. Her ne kadar türüne bilim kurgu denmiş olsa da, bilim kurguyla tek alakası uzay-zaman bükülmesiyle gelecekten gönderilen mektuplar ve paralel evren muhabbeti.


Bir arkadaş grubu, intihar etmiş arkadaşlarını geçmişteki hallerine mektup yazarak onu kurtarmaya çalışıyor. Bu süre zarfında onun yanında olmaya çalışıyorlar. İki genci yakınlaşmaları için teşvik ediyorlar. O nedenle sürekli sevme, çıkma, aşkını itiraf etme, destek olma gibi hadiseler tekrar ediyor. Bir sahnede bir çocuk bir kızı belli belirsiz yanağından öpüyor; birkaç sahnede bir çift el ele tutuşup sarılıyorlar.


Hagita gibi bazı karakterlerle yer yer gülümsetse de bol bol ağlanacak bir yapım olmuş. Ebeveyn kaybı, intihar saplantısı, paralel evrenler gibi ağır ve anlaşılması güç temaları nedeniyle kesinlikle çocuklara uygun değil ama bu tür olaylarda ne yapılabilirliğiyle alakalı güzel ipucular sunulmuş. İpucuların çoğu “sevgili edin”e çıksa da, arkadaşlık ve yaşamanın önemi de iyi vurgulanmış. Genç çocuklarla ailece izlenebilecek bir seri.




Dizinin içerik dereceleri:
Cinsellik: 3/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 0/5


18 Nisan 2019 Perşembe

We Bought a Zoo (Düşler Bahçesi) (12+)



Konu: Çok sevdiği eşini yeni kaybeden Benjamin şehrin dışında artık harabeye dönmüş bir hayvanat bahçesi satın alır. Çocuklarıyla oraya yerleşen baba, hiç bilmediği bir işte dikiş tutturmaya ve kabul görmeye çabalarken, hayatına devam etmeye çalışır.


Yapım: 2011 / ABD
Tür: Komedi, Dram


Yönetmen: Cameron Crowe
Senarist: Aline Brosh McKenna, Cameron Crowe
Oyuncu: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church


Yorum: Film gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanmış. Film yas tutan bir eş ve annelerinin ölümünden etkilenmiş çocuklar etrafında geçiyor. O nedenle küçük çocuklar için fazla üzücü olabilir.



Büyüme çağındaki iki genç arasında bir yakınlık görülüyor. Gençler sarılıyor, el ele tutuyor. Sonlara doğru bir adam ve bir kadın öpüşüyor. Hamile bir kadının vücudunun üst kısmını elleriyle örttüğü bir fotoğraf görünüyor. Bir adam ve kadın arasında bazı cinsel konuşmalar var.


Bir çocuğun karanlık, korkutucu bir resim yaptığı görülüyor. Aynı çocuk bir yılanı tekmeliyor. İnsanlar hayvanlar için sakinleştirici silah kullanıyorlar. Birinin burnu kanıyor. Bir aslan kükrüyor. Bir kaplan ölüyor. Birkaç sahnede bağırarak tartışan insanlar var.


Başrolün içki içtiği zamanlar ve argonun ve bazı küfürlerin yoğun mevcut. Böyle bir aile filmine yakışmamış doğrusu.


İzlerken en çok küçük kızı sevdim. Sevimlilikleri ve olgun hareketleri insanı gülümsetiyor. Bir kez daha onun için izleyebilirim. Bunlar dışında; aileyi bir arada tutma, sevilen birinin ölümüyle hayata devam etme, zorlukların üstesinden gelme, hayvanlarla ilgilenme, onları anlama gibi mesajlarıyla güzel bir film.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 1/5
Şiddet: 2/5
Dil: 3/5

11 Nisan 2019 Perşembe

Yangın Var (11+)


Konu: İtfaiye kamyonları bozulan Trabzon’nun Çayırbağı beldesine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir itfaiye aracı hibe eder. Aracı teslim alacak kişi de, doğuya karşı önyargılı ve Selvi Boylum Al Yazmalım filmi hayranı itfaiyeci Koşman’dır. Diyarbakır’a gittiğinde oranın kültürünü tanıyan Koşman’a geri dönüş yolunda Kırmızılı Kız Asya eşlik eder. Bu yolculuk yabancı iki insanın birbirini tanıyacağı, ön yargıların kırılacağı bir yolculuk olacaktır.


Yapım: 2011 / Türkiye
Tür: Komedi, Romantik, Dram, Yerli


Yönetmen: Murat Saraçoğlu
Senarist: Murat Batgi, Koray Çalışkan
Oyuncular: Osman Sonant, Nesrin Cavadzade, Yavuz Bingöl


Yorum: Güzel, sıcacık, yer yer ağlatan bir yol hikayesi. İçine bugün bile yaşadığımız Doğu-Batı kardeştir mesajını yerleştirmişler. O nedenle önemli.


Filmde başrol ilk etapta kızdan etkileniyor ve film boyunca bu etkilenmenin izlerini görüyoruz. Bu haliyle romantik bir film ama sempatikliği, komedisi daha ön planda denebilir. Trabzonlu ve Diyarbakırlı yurdum insanının fıkralardan çıkmış garip halleri izleyiciyi gülümsetiyor. Film sırasında bir iki yerde çevirme oluyor. Bu sahnelerde silahlı askerler var ama ateş etmiyorlar. İki sahnede bir adam atletini çıkarıp beyaz bayrak diye sallıyor. Bir çift el ele tutuşuyor. Bir yerde yangın çıkıyor. Kürtçe ve Gürcüce konuşulduğu yerlerde altyazı kullanılmış. Küfür değil ama argo kullanımı var. Ufak çaplı tartışmalar mevcut. Ana karakterlerden birinin abisinin şehit olduğunu öğreniyoruz. Açık açık gösterilmese de “dağa çıkmış” bir kızın bahsi geçiyor. Hassas konular olduğundan küçük çocuklar için uygun olmayabilir.


Yasemin Tınaztepe’den Gelino şarkısını bu film ile sevdiğimden ve de yurdun her yerindeki güzel insanları gösterdiğinden ötürü tavsiye ettiğim bir yapım.




Filmin içerik dereceleri:
Cinsellik: 1/10
Şiddet/Korku: 2/10
Dil: 1/10

4 Nisan 2019 Perşembe

City of Ember (Sihirli Şehir) (8+)


Konu: Yeryüzünde yaşam imkânsız hale geldiğinde, insanlar soylarını devam ettirebilmek için yeraltında bir “Kor Şehri” kurarlar. Bu şehir, 200 yıl dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Her şey normale döndüğünde yeryüzüne çıkma şifresi de bir kutuya konulmuştur ancak kutu zaman içinde kaybolur ve halk öyle bir gün olduğunu unutur. Sıkıntılar içerisinde yaşarken düzenin değişmesi gerektiğine ve bir çıkış yolu olduğuna inanan iki genç; halkın ve otoritenin tüm yasaklarına ve engellemelerine karşı o yeni yolu keşfe koyulur.


Yapım: 2008 / ABD
Tür: Macera, Fantastik


Yönetmen: Gil Kenan
Senarist: Caroline Thompson, Jeanne Duprau
Oyuncu: Saoirse Ronan, Toby Jones, Bill Murray


Yorum: Türkçe ismi “Sihirli Şehir” olmasına rağmen, film sihirle değil, daha çok zincirleri kırmakla alakalı. E Yayınlarından çıkmış aynı isimli kitabı da mevcut.


Filmin büyük bir kısmı elektrik sistemiyle aydınlatılan, yeraltında bir şehirde geçiyor. Genel olarak karanlık bir film. Çok küçük çocuklar için uygun olmamasının nedeni anlatılan konunun yoğunluğu ve bazı şiddet sahneleri. Bir sahnede dev korkutucu bir köstebek çocukları kovalıyor, ana karakterler sürekli bir tehlike içerisinde. Bir kızın büyükannesinin ölümünü görüyoruz, aynı kız sonradan babasının öldüğünü öğreniyor. Çocukları kovalayan ve düzeni sağlamaya çalışan görevliler var. Çığlıklar ve bağrışmalar mevcut. Gençlerin tehlikeyle karşılaştığı anlar, karanlık tünellerden geçişleri var.


İnsanlar atalarından gördüğü gerçekleri doğru sayarken, yeniliğin ve umudun habercisi, düzeni bozmak isteyen iki genç herkese ilham olacaktır. Kurulmuş düzeni devam ettirmek için her şeyi yapmaya hazır, koltuğunu kaybetmek istemeyen şehrin belediye başkanı size bir sürü yöneticiyi hatırlatacak. İçinde geleneklerine körü körüne bağlı, sorgulamadan uzak bir toplumun olduğu kara ütopyavari filmi izlerken, hayattan çok şey bulacaksınız.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 0/5
Şiddet: 3/5
Dil: 0/5