3 Ocak 2019 Perşembe

Tora! Tora! Tora! (7+)



“Yaptıklarımızdan dolayı tek korkum, uyuyan bir devi uyandırmış ve onu korkunç bir hınçla doldurmuş olmaktır.” der Japon Koramiral Isoroku Yamamoto, Pearl Harbor saldırısının ardından.

Konu: 2. Dünya Savaşı’nda Amerika’nın savaşa girişini başlatan, Japonlar’ın Pearl Harbor saldırısını anlatan belgesel tadında bir film. Amerikan/Japonya ortak yapımı. İki ülkenin de bakış açısı kullanılmış yani tarafsız ve dürüst. İki ülkeden ayrı yönetmen var, iki tarafa da eşit süre ayırmışlar. Filmin başında da yazdığı gibi tarihi gerçeklere ve kişilere sadık kalınmış.

Yapım: 1970 / ABD

Tür: Aksiyon, Dram, Tarih

Yönetmen: Richard Fleischer, Kinji Fukasaku

Senarist: Larry Forrester, Hideo Oguni

Oyuncular: Martin Balsam, Sô Yamamura, Jason Robards

Yorum: Filmin yılı düşünüldüğünde çok iyi çekilmiş. Kadro geniş, sahneler olabildiğince gerçekçi. Farklı konulara girmemişler, mesela filme sürükleyici bir aşk hikayesi karıştırmamışlar, ne olduysa onu anlatmaya çalışmışlar. Bu açıdan hem bilgilendirici hem de ibretlik. Savaşın insanları nasıl kolayca öldürdüğü, bazı (affedersiniz ama) gerzeklerin, koltuk düşkünlerinin hatalarıyla ne sonuçlar doğurabileceğini gösteren bir yapım.

Doğrudan kan yok ama ölen, yaralanan insanlar, patlayan gemiler ve uçaklar çok. Küçük yaştaki çocukları korkutabilecek bir film. Bazı askerler kıyafetlerinin üstlerini giymemiş görülüyor. Bol bol sigara/puro içiliyor. Birkaç yerde argo ve küfür var.

Amerikan Sinema Derneği film için Genel İzleyici demiş ama savaş sahnelerinden dolayı aynı fikirde değilim.

Yavaş ilerliyor ve uzun ama konuyu öğrenmek ve savaş filmi izlemek isteyenler için çok güzel bir tercih.

Filmin içerik dereceleri: parentpreviews.com

Tamamı: A-
Cinsellik: A
Şiddet/Korku: C
Dil: C+
Madde Kullanımı: B-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder