31 Ocak 2019 Perşembe

Kyoto Teramachi Sanjou no Holmes (Holmes of Kyoto) (13+)



Konu: Liseli bir öğrenci olan Mashiro Aoi, Japonya’nın Kyoto şehrindeki antikacıda çalışmaya başlar. Dükkan sahibinin oğlu Kiyotaka Yagashira yardımıyla antikaları keşfetmeye başlar. Kiyotaka, zekası ve tahmin yeteneği sayesinde “Kyoto’nun Holmes’u” olarak ün salmıştır. O ve Aoi, müşterilerden gelen gizemli vakaları çözmek için çalışmaya başlarlar.

Yapım: 2018 / Japonya

Tür: Anime, Romantik, Dram, Gizem

Yönetmen: Tokihiro Sasaki

Senarist: Mike Mochizuki

Yorum: 12 bölümlük, 20’şer dakikalık bölümlerden oluşan anime diziyi izlerken, karakterlerden birinin düşünceleri okuması, bitene kadar herhalde büyü yapıyor dedirtti bana ama dizide fantastik hiçbir öge yok. Mike Mochizuki’nin kitabından uyarlanan seride, antika eşyalarla alakalı gizemlerin çözülmesini izliyoruz.

Karakterler arasında bir ilişki seziliyor ama açığa vurulmuyor bu durum. Romantik imalar ve yakınlaşmalar var. Yaş aralığı geniş olan ve evli olmayan bir çift, genç birinin kendinden büyük birine asılması ve bazı karakterlerin yakışıklılığıyla alakalı yorumlar var. Bağrışmalar, dövüşler, karanlık bir tipin ortaya çıkışları, bir genç kıza zorbalık yapışı ve konuların gizem barındırması küçük yaştaki çocuklar için uygun olmayabilir.

En sevmediğim yanı, dizi yarım kaldı diyemesem de genelde böyle kısa anime dizilerde karşılaştığım bir bitmemişlik hissi. Onun dışında iyi bir Kyoto şehri tanıtımı olmuş. Japon kültürüne, tarihe ve antikaya meraklı olanların seveceği bir yapım.

Filmin içerik dereceleri:

Cinsellik: 1/5
Şiddet/Korku: 2/5
Dil: 1/5

24 Ocak 2019 Perşembe

Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut (Bir İdam Mahkumu Kaçtı) (13+)



Konu: İkinci Dünya Savaşı sırasında esir düşmüş Teğmen Fontaine, Fransa’daki Nazi hapishanesinden kaçma planları yapar.

Kaçıştan haberi olan mahkumların birçok fikri vardır ama Fontaine’nin farkı, gerçekten bir şeyler yapacak cesaretinin olmasıdır.

Yapım: 1956 / Fransa

Tür: Dram

Yönetmen: Robert Bresson

Senarist: André Devigny, Robert Bresson

Oyuncu: François Leterrier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock

Yorum: A Man Escaped olarak da bilinen film, mahkûm Fontaine’nin kaçış planı üzerine kurulu. Belgesel havası estirilen filmde, bazı kısımlarda anlatıcı araya girip mahkûmun düşüncelerini ve o an hissettiği duygularını da aktarıyor. Bu haliyle yarı otobiyografik bir hal de almış.

Neredeyse başından sonuna kadar hapishanede geçen filmde, Nazi kamplarında veya hapishanelerindeki işkenceler anlatılmamış. Yalnız, en başlarında kaçmaya çalıştıktan sonra bir tutsağın kanlar içinde kaldığı görülüyor. Siyah beyaz filmde çok belli olmasa da, film boyunca kan lekeli kirli gömlekle dolaşıyor. Sonrasında yapılan planları ve kaçışta kullanılacak araçların nasıl temin edildiğini izliyoruz.

Özgürlüğüne düşkün olanların çok seveceği, zeka işi bir yapım. Azmin ve kararlılığın filmi.

Filmin içerik dereceleri:

Cinsellik: 0/10
Şiddet/Korku: 3/10
Dil: 0/10


17 Ocak 2019 Perşembe

Collateral Beauty (Gizli Güzellik) (13+)



“Sevgi, Zaman, Ölüm. Bu üç soyut kavram dünyadaki her insanı birbirine bağlar.”

Konu: Howard, küçük kızını kaybettikten sonra bir türlü toparlanamaz ve bir anlam arayışına girer. Sevgiye, Zamana ve Ölüme mektup yazar.

Bu sırada iş arkadaşları da zor zamanlar geçirmektedirler. Howard’a ve şirkete yardım etmek için arkadaşlarının peşine dedektif takarlar. Dedektifin mektupları getirmesiyle, akıllarına bir plan gelir.

Yapım: 2016 / ABD

Tür: Romantik, Dram

Yönetmen: David Frankel

Senarist: Allan Loeb

Oyuncu: Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet

Yorum: Filmin asıl teması evlat kaybı. Çocuklarını kaybetmiş ailelerin acılarını nasıl yaşadıklarına şahit oluyoruz. Ölümün üstesinden gelme üzerinde durulmuş.

Bir çiftin birkaç kere sözlü flört ettiği görülüyor. Birkaç çift kucaklaşıyor. Bir çift el ele tutuşuyor. Ana karakterin birkaç defa birilerine bağırmasına şahit oluyoruz. O kişinin hayattan kopmuş halini izliyoruz film boyunca. Birkaç yerde küfür ve argo kullanımı var.

Bunlar dışında; aile bağlarının önemi ve hayattaki 3 unsur olan sevgi, zaman ve ölüm üzerine dersler alınabilecek bir film. Kayıp, boşanma, ölüm, evlat sevgisi, evlat edinme gibi konularla da iç içe.

Başarılı geniş bir kadroyla, iyi şarkılarla, güzel, sonu sürprizli ve anlamlı bir film çekilmiş. Soyut kavramlardan bahsediliyor ama büyük yaştaki çocuklarınızla mutlaka izlemeniz gereken bir yapım. Dominolara meraklıysanız ayrıca seveceksinizdir.

Filmin içerik dereceleri: Kids-in-mind.com

Cinsellik: 1/10
Şiddet/Korku: 3/10
Dil: 5/10

10 Ocak 2019 Perşembe

Wonderstruck (Kutup Yıldızı) (9+)



“Hepimiz aynı bataklığın içindeyiz ama bazılarımız yıldızlara bakmaya devam ediyor.” Oscar Wilde

Konu: Hikaye iki farklı zamanda 12 yaşındaki iki farklı çocuğun yollarının nasıl kesiştiğini anlatıyor. 1927’de, sağır olan Rose sevdiği film yıldızını görmek için evden kaçıp New York’a gidiyor. 1977’de ise Ben, annesinin ölümünden sonra başına gelen talihsizliğin ardından babasını bulmak için New York’a kaçıyor.

Yapım: 2017 / ABD

Tür: Dram, Gizem

Yönetmen: Todd Haynes

Senarist: Brian Selznick

Oyuncu: Oakes Fegley, Julianne Moore, Michelle Williams

Yorum: Filmin büyük bir kısmı 1970’lerin New York yazında geçtiğinden kısa giyinmiş, üst kısımları çıplak kadın ve erkekleri görüyoruz. Birkaç yerde sigara içiliyor ve bir yetişkinin içki içtiği görülüyor.

Onun dışında ana karakterin gördüğü kabuslar, attığı çığlıklar gibi korkutucu ögeler var. Kabuslarında kurtları görüyor. Müzeyi ziyaret eden çocukların donmuş hayvanları incelemesini görüyoruz. Küçük yaştaki çocukları korkutabilir. Ayrıca hikâyenin takip edilmesi zor. Filmde birçok şeyin nedenini sonradan öğreniyoruz. Ama sürpriz sonunda her şey anlamlanıyor.

Ağlatan sonuyla, umudun, arkadaşlığın ve ailenin önemini vurgulayan bir film. Çok renkli değil hatta 1927’de geçen kısımları sessiz film gibi çekmişler. Bazı yerlerinin fantastik olacağını düşündüğüm oldu. Mesela şimdi şuradan bir canavar çıkacak herhalde dedim ama film de fantastik hiçbir şey yok. Son kısımda anlatılan hikayeye bayıldım, arkasında büyük bir emek var şüphesiz. Keşfetmeyi, müzeleri, sanatı ve bilimi seviyorsanız izlemeniz gerekiyor.

Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org

Cinsellik: 1/5
Şiddet: 2/5
Dil: 1/5

3 Ocak 2019 Perşembe

Tora! Tora! Tora! (7+)



“Yaptıklarımızdan dolayı tek korkum, uyuyan bir devi uyandırmış ve onu korkunç bir hınçla doldurmuş olmaktır.” der Japon Koramiral Isoroku Yamamoto, Pearl Harbor saldırısının ardından.

Konu: 2. Dünya Savaşı’nda Amerika’nın savaşa girişini başlatan, Japonlar’ın Pearl Harbor saldırısını anlatan belgesel tadında bir film. Amerikan/Japonya ortak yapımı. İki ülkenin de bakış açısı kullanılmış yani tarafsız ve dürüst. İki ülkeden ayrı yönetmen var, iki tarafa da eşit süre ayırmışlar. Filmin başında da yazdığı gibi tarihi gerçeklere ve kişilere sadık kalınmış.

Yapım: 1970 / ABD

Tür: Aksiyon, Dram, Tarih

Yönetmen: Richard Fleischer, Kinji Fukasaku

Senarist: Larry Forrester, Hideo Oguni

Oyuncular: Martin Balsam, Sô Yamamura, Jason Robards

Yorum: Filmin yılı düşünüldüğünde çok iyi çekilmiş. Kadro geniş, sahneler olabildiğince gerçekçi. Farklı konulara girmemişler, mesela filme sürükleyici bir aşk hikayesi karıştırmamışlar, ne olduysa onu anlatmaya çalışmışlar. Bu açıdan hem bilgilendirici hem de ibretlik. Savaşın insanları nasıl kolayca öldürdüğü, bazı (affedersiniz ama) gerzeklerin, koltuk düşkünlerinin hatalarıyla ne sonuçlar doğurabileceğini gösteren bir yapım.

Doğrudan kan yok ama ölen, yaralanan insanlar, patlayan gemiler ve uçaklar çok. Küçük yaştaki çocukları korkutabilecek bir film. Bazı askerler kıyafetlerinin üstlerini giymemiş görülüyor. Bol bol sigara/puro içiliyor. Birkaç yerde argo ve küfür var.

Amerikan Sinema Derneği film için Genel İzleyici demiş ama savaş sahnelerinden dolayı aynı fikirde değilim.

Yavaş ilerliyor ve uzun ama konuyu öğrenmek ve savaş filmi izlemek isteyenler için çok güzel bir tercih.

Filmin içerik dereceleri: parentpreviews.com

Tamamı: A-
Cinsellik: A
Şiddet/Korku: C
Dil: C+
Madde Kullanımı: B-