28 Ekim 2021 Perşembe

Cosmos: A Spacetime Odyssey (Cosmos: Bir Uzay Serüveni) (11+)


Konu:
Uzay-zaman macerasını anlatan belgesel, bu büyük gizemi evrenden örnekler vererek, geçmişten hikâyeler anlatarak ve çok basitleştirerek görsel bir şölenle açıklıyor.

Yapım: 2014 / ABD

Tür: Belgesel

Yönetmen: David Semel, Brannon Braga, Ann Druyan, Bill Pope

Senarist: Ann Druyan

Oyuncular: Neil deGrasse Tyson, Stoney Emshwiller, Piotr Michael

Değerlendirme: Yapım, Cosmos: A Personal Voyage’ın devamı niteliğinde bir belgesel dizidir. 2020’de Cosmos: Possible Worlds adıyla devamı yayımlanmıştır. Bu, 13 bölümlük belgesel dizisinin ikinci bölümü evren, uzay, zaman ve Dünya’yı anlama adına en iyi yapımlardan biri. Sunucusunun astrofizikçi Neil deGrasse Tyson olması da ayrıca etkileyici. Müslüman bilim adamlarının bilime yaptıkları katkıların anlatıldığı 5. bölüm, küresel ısınmasın anlatıldığı 12. ve sonra da 13. bölümü özellikle beğendim.

Belgeselde müstehcenlik ve dil adına bir içerik yok. Ancak şunu söylemeliyim ki bu görsel ve anlatım açısından harika yapım evrimi açıkça destekliyor ve her şeyi evrime dayandırıyor. Bu konuda hassas ebeveynler dikkat etmek isteyebilir. Bunun yanı sıra, evrime inanılsın inanılmasın çocuklarla tartışılabilecek, üzerinde düşünülebilecek bir imkân sunuyor. Şiddet unsurlarına dikkat edilmeli. Evrendeki patlamalardan bahsediliyor. Geçmişi anlatırken insanların işkence gördükleri hatta yakıldıkları söyleniyor. İnsanların cezalandırılışı animasyon şeklinde gösteriliyor ancak ölüm ve kan yok.

IMDB 9.3/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 0/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder