16 Ocak 2020 Perşembe

Tomorrowland (Yarının Dünyası) (10+)


Konu: Bilime ve değişime meraklı genç bir kız olan Casey ile yıllar önce sürgün yemiş mucit Frank, dünyamızı kurtarmak için Yarının Dünyası adlı yere yolculuğa çıkarlar.


Yapım: 2015 / ABD
Tür: Aksiyon, Macera, Bilim Kurgu, Fantastik


Yönetmen: Brad Bird
Senarist: Damon Lindelof, Brad Bird
Oyuncu: George Clooney, Britt Robertson, Hugh Laurie, Raffey Cassidy


Yorum: Boyutlar arası seyahat, sanal gerçeklik, icatlar ve robotlarla ilgilenen çocukların hatta belki de büyüklerin de ilgiyle izleyeceği bir film olmuş.



Filmde en göze çarpan olumsuzluklar şiddet ve korku ögeleri. Bir çocuk gökyüzünden ve bir kız merdivenlerden düşüyor. İnsan görünümünde robotlar dövüşüyor, bir robota araba çarpıyor. Bir genç bir robotun kafasını dağıtıyor. Robotlar parçalanıyor. Değişik silahlar kullanılıyor. Silahla ateş edildikten sonra bir kuş ölüsü tepeden düşüyor. Bir dükkân patlıyor. Bir kız korkudan uzun süre çığlık atıyor. Hassas ve küçük yaştaki çocuklar bu sahnelerden etkilenebilirler.



Birkaç yerde argo kullanımı var. Bir çocuk ve çocuk robot arasında bir aşk hikâyesi var. Aralarında uzun uzun bakışmalar geçiyor. Bir kız gizlice bir merkeze girip yasadışı eylemler yapıyor.



Yapım, zaman zaman Amerika’da gündem olan NASA’nın kapatılması meselesine de bir bakış atmış. Filmin konusu ilginç ve ilgi çekici. Anlatımı ve görselliği de iyi ancak sonu biraz yavan ve klişe olmuş. Yine de “nasıl düzeltebiliriz” sorusunu soran akıllı, hayalperest ve iyimser Casey karakteriyle çocuklara doğayı korumanın, hayalperestliğin, yaratıcılığın ve üretmenin önemini vurgulayan; icatlarla ve zaman yolculuklarıyla ilgilenenlerin beğeneceği bir yapım.



Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet / Korku 3/5
Dil: 2/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder