2 Ocak 2020 Perşembe

Momoko, Kaeru no Uta ga Kikoeru yo (Kız Kardeşim Momoko) (11+)



Konu: Erken doğan ikizlerden Momoko zihinsel ve bedensel engellidir. Neşeli ve etrafa ışık saçan Momoko, kardeşi Riki’nin okuluna gidebileceğini öğrenince havalara uçar.


Yapım: 2003 / Japonya
Tür: Anime, Dram
Yönetmen: Setsuko Shibuichi
Senarist: Katsumi Koide, Mitsuyo Suenaga


Değerlendirme: Engelli çocuklar için farkındalık oluşturmak nedeniyle çekilmiş film, ailelerin bu tür durumlardaki tepkisini, düşüncesini, zorluklarını ve yaşamlarını gözler önüne sermiş. Bu manada çok olumlu mesajları var.


Filmde iki çocuk kavga ediyor. Biri yumruklanıyor. İlkokul çocukları iki kere küfür ediyorlar. Engellileri aşağılayan ve kardeşinden utanan bir çocuk var. Okulda zorbalığa uğrayan çocuklar var.


Yapımın en ağır unsuru dram. Sürekli hasta olan, hastaneye yatan, hastanede ağlayan bir çocuk görülüyor. Engelliler okulundaki çocuklardan birinin vefat ettiği haberi veriliyor. Filmin sonunda da sevilen karakterlerden biri ölüyor. Ölümü dahi iyi bir sona bağlamışlar denilebilir. Yine de hassas çocuklar bu tarz duyguları kaldıramayabilir.


“Çok ağlayıp çok gülmek hayatta olduğumuzun kanıtı,” deniliyor filmin bir yerinde. Empati duygularını geliştirecek harika bir eser. Animelerin çocuklar için değil de yetişkinler için yapıldığını hatırlatıp tavsiye ediyorum.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder