5 Aralık 2019 Perşembe

The Breadwinner (Pervane) (11+)



Konu: Taliban’ın kontrolü altındaki Afganistan’da Pervane’nin babası hapse atılır. Kadınların tek başlarına dışarı çıkamadıkları bir ortamda Pervane kılık değiştirerek ailesine yardım eder.


Yapım: 2017 / Kanada, İrlanda, Lüksemburg
Tür: Animasyon, Dram


Yönetmen: Nora Twomey
Senarist: Anita Doron, Deborah Ellis


Yorum: Ortadoğu’nun karmaşasında güçlü bir kadın karakter olarak karşımıza çıkan Pervane çok olumlu bir örnek. Filmin görüntüleri de ayrı bir görsel şölen.


Yapımın bir yerinde, genç biri bir kızın evlendirilme yaşının geldiğini söylüyor. Daha sonra baba ve kız bu konu hakkında kısa bir konuşma gerçekleştiriyor. Kadınlar burka giyiyor. Çocuklar birkaç yerde argo ifadeler kullanıyorlar. Birçok adam özellikle kadınlara bağırıp çağırıyor. İki kız erkek kılığına giriyor.


Taliban’ın kol gezdiği sokaklarda silahlı adamlar insanları İslam Düşmanı olmakla itham ediyor. Bu adamlar aynı zamanda oldukça korkutucu. Bir kadın bir adamın bıçağını tutuyor ve elinin kanadığı görülüyor. Çocuklar bir kızı dışarıda olduğu için kovalıyor. Adamlar bir kadını ölesiye dövüyorlar, görüntü yok ancak çığlıkları duyuluyor. Daha sonra bu kadın uzun süre yüzünde ve vücudundaki morluklarla görülüyor.


Bütün bu zor durumlara babasından gördüğü şekilde masal anlatarak dayanıyor Pervane. Babasını kurtarmaya çalışıyor. Zorbanın karşısında cesur olmak gerektiği çok güzel işlenmiş.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 1/5
Korku/Şiddet: 4/5
Dil: 1/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder