24 Ekim 2019 Perşembe

Kâtip / Üsküdar’a Giderken (9+)



Konu: 1860’ların Osmanlısında herkes tarafından sevilen bir genç kâtip, çocukluk aşkıyla evlenmek isterken, olaylar onu çok başka yerlere sürükler.


Yapım: 1968 / Türkiye
Tür: Dram, Romantik, Komedi
Yönetmen: Ülkü Erakalın
Senaryo: Sadık Şendil
Oyuncular: Zeki Müren, Sezer Güvenirgil, Zeki Alpan


Yorum: Bizim kâtip, Zeki Müren, meslek sahibi olup, sevdiği kızla evlenip annesiyle gül gibi yaşayıp gidecekken herkesi hayran bırakan sesiyle başına türlü türlü iş gelir.


Genel itibariyle ortada bir sevda meselesi var. İki kişi küçüklükten âşık oluyor. Bir yerde el ele tutuşuyorlar, sarılıyorlar. Bir adama kırbaçla işkence ediliyor. Az da olsa kan görülüyor. Adam uzun süre hasta yatıyor. Bir adam, bir kadını dövüyor. İnsanların öfkelendiği, bağırdığı yerler var.


Bazen gülümsetecek, bazen de hüzünlendirecek bir yapım. Osmanlı dönemindeki yaşamın güzel gösterildiği; mesela kadınların dansöz olarak oynatılmadığı, din hocalarının düzenbaz olmadığı nadir yerli filmlerden.


Senaryosu Katibim Türküsü ’ne dayanılarak yazılmış olan film, musiki dolu, Zeki Müren’i piyano çalmadan mevlit okumaya kadar birçok halde göreceğiniz güzel bir eser. Görsellere aldanmayın, film renkli.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder