31 Ekim 2019 Perşembe

Ferdinand (6+)



Konu: Şiddet karşıtı çiçeksever Boğa Ferdinand’ın kaderi boğa güreşlerine göre yazılmıştır fakat Ferdinand bunu değiştirmek için elinden geleni yapar.


Yapım: 2017 / ABD
Tür: Animasyon, Macera, Komedi
Yönetmen: Carlos Saldanha
Senarist: Robert L. Baird, Tim Federle


Yorum: Birçok insanın karşılaştığı sorunu yaşar Ferdinand; ona biçilmiş rol ile yapmak istedikleri farklıdır.


Animasyon sırasında en az 3 yerde popo muhabbeti geçiyor, “popoma konuş” gibi. Geri zekâlı gibi argo kelimeler kullanılmış. Bir boğa bir tavşana suni teneffüs yapıyor. Hırsızlık yapan kirpiler var. Bir boğanın babasının öldüğünü anlıyoruz.


En dikkat edilmesi gereken unsurlar şüphesiz şiddet ve korku unsurları. Bir adama bıçak atılıyor, tellere yaklaşan boğaya elektrik çarpıyor, kapı keçiye çarpıyor, dövüşmesi için hayvanı kılıçla kışkırtıyorlar hatta batırıyorlar. Boğalar kesilmek üzere mezbahaya götürülüyorlar. Mezbahaya gizlice giren hayvanlar tehlikeli bıçaklarla yüzleşmek zorunda kalıyor.


Bunların dışında doğa sevgisi, şiddet karşıtlığı, ailenin önemi, arkadaşlık gibi birçok olumlu mesaj içeren, Rio gibi yapımların ustalarından harika bir film.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet / Korku 3/5
Dil: 2/5

24 Ekim 2019 Perşembe

Kâtip / Üsküdar’a Giderken (9+)



Konu: 1860’ların Osmanlısında herkes tarafından sevilen bir genç kâtip, çocukluk aşkıyla evlenmek isterken, olaylar onu çok başka yerlere sürükler.


Yapım: 1968 / Türkiye
Tür: Dram, Romantik, Komedi
Yönetmen: Ülkü Erakalın
Senaryo: Sadık Şendil
Oyuncular: Zeki Müren, Sezer Güvenirgil, Zeki Alpan


Yorum: Bizim kâtip, Zeki Müren, meslek sahibi olup, sevdiği kızla evlenip annesiyle gül gibi yaşayıp gidecekken herkesi hayran bırakan sesiyle başına türlü türlü iş gelir.


Genel itibariyle ortada bir sevda meselesi var. İki kişi küçüklükten âşık oluyor. Bir yerde el ele tutuşuyorlar, sarılıyorlar. Bir adama kırbaçla işkence ediliyor. Az da olsa kan görülüyor. Adam uzun süre hasta yatıyor. Bir adam, bir kadını dövüyor. İnsanların öfkelendiği, bağırdığı yerler var.


Bazen gülümsetecek, bazen de hüzünlendirecek bir yapım. Osmanlı dönemindeki yaşamın güzel gösterildiği; mesela kadınların dansöz olarak oynatılmadığı, din hocalarının düzenbaz olmadığı nadir yerli filmlerden.


Senaryosu Katibim Türküsü ’ne dayanılarak yazılmış olan film, musiki dolu, Zeki Müren’i piyano çalmadan mevlit okumaya kadar birçok halde göreceğiniz güzel bir eser. Görsellere aldanmayın, film renkli.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5

17 Ekim 2019 Perşembe

Panic Room (Panik Odası) (16+)



Konu: Diyabet hastası genç kızıyla lüks bir eve taşınan bir anne, hırsızlar girince evin en güvenilir ve dışarıdan açılmayan odasında mahsur kalır. Hırsızların istedikleri ise, o odadadır.


Yapım: 1992 / ABD
Tür: Suç, Dram, Gerilim
Yönetmen: David Fincher
Senarist: David Koepp
Oyuncu: Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker


Yorum: Çocuklar için uygun olmayan filmde gerilim ve heyecan hiç eksik olmuyor. Eve giren 3 adam sürekli kendi aralarında küfürlü konuşuyorlar ve kapıyı açması için odadakileri ikna etmeye çalışıyorlar. Bir yandan da odanın kapısını kırmaya uğraşıyorlar. Bağrışmalar, kapı yumruklamalar, silahlar, bombalar oldukça çok görülüyor. Bir adam ölesiye dövülüyor. Bir kız kriz geçiriyor. Anne özel hatları belli olan kıyafetler giyiyor.


Gerilim türü sevenler için harika bir film.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 1/5
Şiddet: 4/5
Dil: 4/5

10 Ekim 2019 Perşembe

Meari To Majo No Hana (Mary ve Cadının Çiçeği) (8+)



Konu: Yardımsever, sakar ve kırmızı saçlarından memnun olmayan 10 yaşındaki Mary, bir gün ormanda ona sihir gücü veren Gece Uçuşu adlı bir çiçek bulur.


Yapım: 2017 / Japonya
Tür: Anime, Macera, Fantastik


Yönetmen: Hiromasa Yonebayashi, Giles New
Senarist: Mary Stewart, Riko Sakaguchi


Yorum: Mary Stewart’ın 1971 yılında çocuklar için yazdığı The Little Broomstick adlı fantastik kurgu romanından uyarlanan filmin yönetmeni Studio Ghibli’de çalışmış ve sonrasında Studio Ponoc’u kuran Hiromasa Yonebayashi. Film de stüdyonun ilk uzun metrajlı yapımı ve oldukça beğeni topladı.


Film, Miyazaki yapımlarına göz kırpıyor. Hatta eve girerken Mary’i karşılayan ateş gibi göndermeleri de mevcut. İçerisinde fantastik ögeler bolca kullanılmış. Gizem ve biraz da korku oluşturmak için sis, patlama, yangın gibi araçlar da var. Garip, yer yer korkutucu yaratıklar görülüyor. Bunlar dışında birkaç saniyelik bir görüntüde six pack vücutlu bir adam var.


Hayvanlara eziyet eden yetişkinler onları kafeslerde tutup üzerlerinde sihir yapıyorlar. Bir sahnede kediye tasma geçirirken kedinin canının yandığı açıkça görülüyor. Hassas çocuklar için dikkat edilmesi gereken unsurlar.


Filmde cesaret, arkadaşlık, hayvan sevgisi ve yardımseverlik vurgulanmış. Studio Ghibli filmlerini özleyenlerin kesinlikle izlemesi gerekiyor.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 3/5
Dil: 0/5

3 Ekim 2019 Perşembe

The Secret Life of Walter Mitty (Walter Mitty'nin Gizli Yaşamı) (12+)



Konu: Ünlü Life dergisinin fotoğraf arşivinde çalışan Walter Mitty, hayal dünyasında yaşayan sessiz bir adamken, kendini bir anda bir fotoğrafın peşinde dünyayı dolaşacağı bir macerada bulur.


Yapım: 2013 / ABD
Tür: Macera, Komedi, Dram, Romantik


Yönetmen: Ben Stiller
Senaryo: Steve Conrad
Oyuncu: Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly


Yorum: İlk kısmı “uyuz” plaza adamlarının arasında geçen filmin diğer kısmı doğada beklenmedik olaylarla geçiyor. Rol model olarak kabul edilebilecek başrol; iyi huylu, sakin tabiatlı, cesur bir adam olarak değişim geçiriyor.


Film içinde küfürlerin ağızdan kolayca çıktığı birkaç sahne var. Cinsellik içeren konuşmalar mevcut. Bir adam bir kadını öptüğünü hayal ediyor. Bir adam ve kadın el ele tutuşuyor. Aynı adam hayalinde bir binadan düştüğünü, patlamaların olduğunu, biriyle oyuncak yüzünden kavgaya tutuştuğunu da hayal ediyor. Volkan patlaması var. Birkaç yerde insanların üzerinde kan mevcut. Bir adama köpekbalığı saldırıyor. Sarhoş bir pilot uçak uçuruyor. Barda içki içildiği görülüyor.


Sınırları aşmak ile alakalı olan filmde manzaralar izleyiciyi hayran bırakıyor. Kameralar da uzaktan güzel çekimler yapmış. Yakın zaman önce kaybettiğimiz David Bowie’nin ünlü Space Oddity şarkısıyla teması tamamlanmış. Güzel mesajlar içeren, başı durgun ama sonrası macera dolu bir film.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet / Korku 2/5
Dil: 3/5