26 Eylül 2019 Perşembe

The Chronicles of Narnia- The Lion, the Witch and the Wardrobe (Narnia Günlükleri Aslan, Cadı ve Dolap) (9+)


Konu: Savaş nedeniyle büyük bir malikaneye gönderilen dört kardeş, orada bulunan bir gardırop yoluyla Narnia ülkesine giderler. Kehanette beklenen kişiler olduklarını öğrenirler.


Yapım: 2005 / ABD
Tür: Macera, Fantastik


Yönetmen: Andrew Adamson
Senaryo: Ann Peacock, Andrew Adamson, C.S. Lewis
Oyuncu: Tilda Swinton, Georgie Henley, William Moseley


Yorum: C.S. Lewis'in fantastik kitap serisinin yayınlanan ilk kitabının filmi aynı zamanda “En İyi Makyaj” Oscar ödülünü de kazanmıştır.


Filmde bir kraliçenin diğer yaratıkları aşağılayıcı birkaç ifadesi var. Bağırdığı ve emirler verdiği görülüyor. Mitolojide satir denen varlıkların alt kısımlarının at, üst kısımlarının da insan şeklinde ve kıyafetsiz olduğu görülüyor. Başka mitolojik karakterler, Noel Baba ve konuşan hayvanlar da var Narnia’da.


Yapımın en rahatsız edici kısmı şiddet ve korku unsurları. Film bir şehrin bombalanmasıyla açılıyor. İki ordunun karşılaştığı ve birbirini öldürdüğü uzun bir sahne var. Savaşta oklar, kılıçlar, mızraklar kullanılıyor. Ancak kan pek gösterilmemiş. Sevilen bir yaratığın dövüldüğü ve öldürüldüğü sahne çok hüzünlü. Sonunu güzel bağlamışlar ama. Bir çocuk kötü kraliçe tarafından işkenceye uğruyor ve hapsediliyor. Zaman zaman Narnia Ülkesi’nde ürkütücü bir atmosfer var.


Bütün bunların dışında, cesaretin ve yardımseverliğin ön plana çıktığı filmde, bir kişinin aç gözlülüğü nedeniyle kardeşlerine ihanet ettiği halde aile olmanın önemi vurgulanıyor. Birlikte çalışmanın, nazik olmanın birçok başarıyı getirdiği görülüyor. 7 kitabı olan serinin çocuklar ve gençler tarafından mutlaka kitapları da okunmalı. Macera ve büyü sevenler için güzel bir yapım. Serinin 4. Filmi 2020’de geliyor.




Filmin içerik dereceleri: kids-in-mind.com
Müstehcenlik: 1/10
Şiddet / Korku 6/10
Dil: 1/10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder