12 Eylül 2019 Perşembe

Zengin Mutfağı (12+)



Konu: Kerim Bey’in konağının pehlivanlığıyla ünlü aşçısı Lütfu Usta, bir sabah uyandığında herkesin gittiğini görür. Sonra 12 Mart sıkı yönetiminin ilan edildiğini öğrenir.


Yapım: 1988 / Türkiye
Tür: Dram, Komedi, Yerli
Yönetmen: Başar Sabuncu
Senaryo: Başar Sabuncu, Vasıf Öngören
Oyuncular: Şener Şen, Nilüfer Açıkalın, Oktay Korunan


Yorum: Özellikle hicvi sevenlerin çok seveceği, aynı adlı tiyatro eserinden uyarlanmış film. Eserin tiyatro havası tek mekânda geçmesiyle devam ediyor. Oyuncuların girip çıkmasıyla olaylar zinciri hiç kırılmıyor ve izleyicinin merakı devam ediyor. Köpek, köpeğe hizmet gibi metaforlar başarıyla kullanılmış eserde.


Şener Şen, usta oyunculuğuyla aşçıyı canlandırıyor. Ara sıra köpeklere kızdığı, onlara “it oğlu it” şeklinde bağırdığı görülüyor. Bir adam köpekleri zehirliyor ama bu gösterilmiyor sadece ima ediliyor. İki genç nişanlanıyor. Birinin elinde bıçak görülüyor. Birkaç yerde rakı tüketiliyor. Tek mekân olduğundan olayların çoğu oyuncular tarafından aktarılıyor veya sadece sesleri geliyor.


Konu işçilerin, filmde geçtiği şekliyle faşist/anarşistlerin, 12 Mart 1971 darbesinin, bu olaylarda taraf ve ilişiksiz olan insanların yaşamları etrafında dönüyor. O nedenle siyasi bir film ancak aynı zamanda eğlenceli.


Her devirde izlenebilecek bir yapım. Meraklısı için demek gerek, Şener Şen yakın zamanda turnelerine başladı bu şaheserin.


IMDB 7.4/10


Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder