20 Haziran 2019 Perşembe

Giovanni no Shima (Giovanni'nin Adası) (12+)



Konu: İkinci Dünya Savaşı’nı kazanan Ruslar, Junpei ve Kanta’nın yaşadığı Shikotan adlı küçük balıkçı adasını ele geçirirler. Filmde iki küçük kardeşin işgal sonrası yaşadıkları, Rus komutanın kızı Tanya ile kurdukları dostlukları ve hüzün dolu hikayeleri çocuk gözlerinden aktarılıyor.


Yapım: 2014 / Japonya
Tür: Anime, Dram, Tarihi, Fantastik
Yönetmen: Mizuho Nishikubo
Senarist: Shigemichi Sugita


Yorum: Gerçek olaylardan esinlenilmiş film 2. Dünya Savaşı ile ilgili savaş sırasını anlatan birçok filmden farklı olarak savaş sonrasını anlatıyor.


İki kardeş, savaş bitimi adalarına dillerini bilmedikleri başka çocukların taşındıklarına, evlerinin yarısını başka bir aile ile paylaşmaya, okullarında bir sınıfın Rusya bir sınıfın Japonya sınıfı olmasına şahit oluyorlar. Birlikte yaşamaya mecbur kalan iki milletin çocuklarının arkadaşlıkları sizin de gözlerinizi sulandırabilir.


Annelerini çok öncesinde kaybetmiş çocukların hayatları ayrılıklar, hastalıklar ve ölümlerle ilerliyor. Filmde birkaç önemli karakterin ölümü, filmin sonunda da küçük bir çocuk ölümü var. İzlerken, kamptaki insanların bedenlerinin sürüklendiği veya denize atıldığı durumlar var. Ancak bunlar çocuk gözünden gösterildiğinden pek açık şekilde değil doğrusu.


Film savaş filmi olduğundan patlayan bombalar, alevler, silahlar mevcut. Aile bireyleri arasında birkaç bağrışma var. Çocuklar arasında çocukluk aşkları, birkaç yetişkin arasında da sözlü olarak aşkı itiraf etme var. Her ne kadar konusunda fantastik yazsa da, fantastik kısımlar Junpei ve Kanta’nın hayal dünyalarını izlediğimiz kısımlar.


Yukarıdaki nedenlerden ötürü küçük yaştaki çocuklar için uygun bir film değil ancak tarihi sevmeseniz bile size içine çekebilecek, aynı zamanda birçok şey öğreten bir eser. Umursamaz gibi görünen komik amca Hideo, örnek öğretmen Sawako, dayanıklı Junpei, masum Kanta ve çocukların savaş gibi bir gerçekte yaşadıkları güzellikler için izlenebilecek, birçok eleştirmenden takdir ve ödül toplamış bir film.



Filmin içerik dereceleri:
Cinsellik: 1/5
Şiddet/Korku: 2/5
Dil: 0/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder