27 Haziran 2019 Perşembe

The Nutcracker and the Four Realms (Fındıkkıran ve Dört Diyar) (8+)



Konu: Bir genç kız, mucit annesinin ona bıraktığı kutunun anahtarını bulmak için sihirli bir dünyaya yolculuk gerçekleştirir.


Yapım: 2018 / ABD
Tür: Macera, Fantastik


Yönetmen: Lasse Hallström, Joe Johnston
Senarist: Ashleigh Powell, E.T.A. Hoffmann
Oyuncu: Mackenzie Foy, Keira Knightley, Morgan Freeman


Yorum: Hiçbir şey göründüğü gibi değildir sözünün film hali denebilir. Genç Clara’nın kendini bulma yolculuğu aslında. Bir annenin ölümüne tüm ailenin yas tuttuğunu görüyoruz.


Film dans ve müzikle iç içe geçmiş. Bu nedenle bale ile anlatılan hikayeler var. 19. Yüzyıla ait dekolteli kıyafetler ve balerinlerin giydiği taytlar görülüyor. Birkaç yerde argo kullanımı ve birkaç yerde de bir kraliçenin askerlerine karşı kullandığı aşağılama ifadeleri var.


Filmin en dikkat edilmesi gereken kısmı şiddet ve korku unsurları. Düşmanları yenmek için silah, kılıç hatta kırbaç kullanılan yerler bile mevcut. Sonradan sevimli bir hale dönüşse de fare kral dedikleri farelerden oluşan şekil değiştiren dev bir yaratık insanları kovalıyor ve yakalıyor. Farelerden oluşan bir deliklere düşüyor insanlar. Zencefil annenin görünüşü, çadırı, sisli diyarı ve eğlenceli palyaçoları küçük çocukları korkutabilir. Film sırasında kan yok ama bir savaş, bağırışmalar ve kavgalar var.


Film, bir Noel hikayesi olan Fındıkkıran ve Fare Kral kitabından uyarlanmış. Hikâyeden esinlenmiş Tchaikovsky’nin eserini de duyuyoruz bu sayede. Mucit Drosselmeyer’ın icatlarla dolu evine tanık oluyoruz. O nedenle baleyi ve makineleri sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım.




Filmin içerik dereceleri: kids-in-mind.com
Müstehcenlik: 1/10
Şiddet / Korku 3/10
Dil: 1/10

20 Haziran 2019 Perşembe

Giovanni no Shima (Giovanni'nin Adası) (12+)



Konu: İkinci Dünya Savaşı’nı kazanan Ruslar, Junpei ve Kanta’nın yaşadığı Shikotan adlı küçük balıkçı adasını ele geçirirler. Filmde iki küçük kardeşin işgal sonrası yaşadıkları, Rus komutanın kızı Tanya ile kurdukları dostlukları ve hüzün dolu hikayeleri çocuk gözlerinden aktarılıyor.


Yapım: 2014 / Japonya
Tür: Anime, Dram, Tarihi, Fantastik
Yönetmen: Mizuho Nishikubo
Senarist: Shigemichi Sugita


Yorum: Gerçek olaylardan esinlenilmiş film 2. Dünya Savaşı ile ilgili savaş sırasını anlatan birçok filmden farklı olarak savaş sonrasını anlatıyor.


İki kardeş, savaş bitimi adalarına dillerini bilmedikleri başka çocukların taşındıklarına, evlerinin yarısını başka bir aile ile paylaşmaya, okullarında bir sınıfın Rusya bir sınıfın Japonya sınıfı olmasına şahit oluyorlar. Birlikte yaşamaya mecbur kalan iki milletin çocuklarının arkadaşlıkları sizin de gözlerinizi sulandırabilir.


Annelerini çok öncesinde kaybetmiş çocukların hayatları ayrılıklar, hastalıklar ve ölümlerle ilerliyor. Filmde birkaç önemli karakterin ölümü, filmin sonunda da küçük bir çocuk ölümü var. İzlerken, kamptaki insanların bedenlerinin sürüklendiği veya denize atıldığı durumlar var. Ancak bunlar çocuk gözünden gösterildiğinden pek açık şekilde değil doğrusu.


Film savaş filmi olduğundan patlayan bombalar, alevler, silahlar mevcut. Aile bireyleri arasında birkaç bağrışma var. Çocuklar arasında çocukluk aşkları, birkaç yetişkin arasında da sözlü olarak aşkı itiraf etme var. Her ne kadar konusunda fantastik yazsa da, fantastik kısımlar Junpei ve Kanta’nın hayal dünyalarını izlediğimiz kısımlar.


Yukarıdaki nedenlerden ötürü küçük yaştaki çocuklar için uygun bir film değil ancak tarihi sevmeseniz bile size içine çekebilecek, aynı zamanda birçok şey öğreten bir eser. Umursamaz gibi görünen komik amca Hideo, örnek öğretmen Sawako, dayanıklı Junpei, masum Kanta ve çocukların savaş gibi bir gerçekte yaşadıkları güzellikler için izlenebilecek, birçok eleştirmenden takdir ve ödül toplamış bir film.



Filmin içerik dereceleri:
Cinsellik: 1/5
Şiddet/Korku: 2/5
Dil: 0/5

13 Haziran 2019 Perşembe

Storm Boy (Fırtına Çocuk) (9+)



Konu: Artık emekli olmuş zengin iş adamı Michael Kingley, torununa çocukken 3 yavru pelikanı nasıl kurtardığını ve sahiplendiğini anlatır.


Yapım: 2019 / ABD
Tür: Macera, Dram


Yönetmen: Shawn Seet
Senarist: Justin Monjo, Colin Thiele


Oyuncu: Jai Courtney, Geoffrey Rush, David Gulpilil


Yorum: 1976 uyarlaması yapılan film, hayvan sevgisi ve ebeveyn-çocuk bağları üzerine kurulmuş. Ancak izleyenin kesinlikle kaçırmaması gereken şey neredeyse filmdeki herkesin yas tutuyor olması. Ölümler gösterilmiyor ancak annesini ve kız kardeşini kaybetmiş bir çocuk, annesini kaybetmiş bir genç kız, eşlerini kaybetmiş kocalar, kızını kaybetmiş bir baba ve nihayetinde sevilen bir hayvanın ölmesi var.


Ayrıca birkaç farklı sahnede yerde ölmüş pelikanlar ve bir çocuğun parmaklarının kana bulandığı görülüyor. Bunlar dışında avcıların kuşları avlaması, patlayan silahlar, birkaç yerde bağrışma mevcut. İçki içen yetişkinler var. Bir adamın üst kısmı çıplak şekilde geleneksel dans ettiğini görülüyor. Birkaç yerde küfür değil ama argo ifade geçiyor.


Bütün bunların dışında çocuk ile sahiplendiği hayvan(lar) arasındaki ilişki muazzam ve yer yer komik. Çocuklarıyla iletişim sorunu yaşayan ebeveynler var ve bunu aşmanın yolları tavsiye ediliyor. Doğayı korumak, takım çalışması, anne-baba ve dostluğun önemi gibi güzel konular üzerinde durulmuş. Aborjinlerin yaşamı hakkında da ipuçlarına sahip.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet / Korku: 4/5
Dil: 2/5



6 Haziran 2019 Perşembe

L'image Manquante (Eksik Resim) (12+)



Konu: Rithy Panh, kilden figürleri ve geçmiş görüntüleri kullanarak 1975-1979 yılları arasında Kızıl Kmerler yönetimindeki Kamboçya’nın gerçek halini anlatır.


Yapım: 2014 / Kamboçya


Tür: Belgesel


Yönetmen: Rithy Panh
Senaryo: Rithy Panh, Christophe Bataille


Oyuncular: Randal Douc, Jean-Baptiste Phou


Yorum: Birçok ödül sahibi belgeselde yönetmen Rithy Panh yaşadıklarını sıkmadan kimi zaman Pol Pot’un çektirdiği siyah beyaz görüntüleri kullanarak çoğu zaman da kilden yapılmış şekillerle hikâyeleştirmiş.


Küçük çocuklar için sıkıcı olabilecek yapım konu itibarıyla da ağır. Komünist devrimi sonucunda özellikle Panh gibi köylerde yaşayan insanların yaşadıkları anlatılıyor. Bazı yerlerde etkiyi arttırmak için korkutucu ve ürkütücü müzikler kullanılmış. Bir sahnede yarı çıplak adamların yürüdükleri ve bir başkasında içi açılmış bir hayvan görülüyor. Ölümlerden, açlıktan, yoksulluktan çokça bahsedilmiş. 9 yaşında annesini ihbar eden çocuk ve her gün çukurlara doldurulan cesetler gibi gerçekler anlatılmış. Küçük çocuklar için uygun olmasa da tarihe ışık tutan güzel bir belgesel.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5