28 Mart 2019 Perşembe

Hoshi o ou kodomo (Kayıp Seslerin Peşinde) (13+)



Konu: Asuna, çalışkan ve saygılı örnek bir öğrencidir. Ölen babasından kalan hatırayla yaptığı radyoda güzel bir müzik duyar. Bir süre sonra aynı yerde, Shin adında gizemli bir çocukla tanışır. Agartha adlı bir dünyadan geldiğini söyleyen Shin’in ertesi gün öldüğü haberini alır. Onu tekrar görmek için bilmediği bir dünyaya yolculuğa çıkar.


Yapım: 2011 / Japonya


Tür: Anime, Macera, Romantik, Dram


Yönetmen: Makoto Shinkai


Senarist: Makoto Shinkai


Yorum: Film, ölüm ve yeniden dirilme etrafında şekilleniyor. Abi, eş, baba, hayvan kaybını göstermişler. Eşini hayata döndürmeye çalışmayı saplantı haline getirmiş bir adam ölüler dünyasında gitmeye çalışıyor. Bolca kan, kopan organlar, korkunç görünüşlü canavarlar, karabasan, zombi karışımı yaratıklar, dövüş sahneleri, silahlı, kılıçlı adamlar, patlayan tüfekler ve bombalar mevcut. Argo ifadeler kullanılıyor. Yetişkinlerin sık sık sigara içtikleri görülüyor.


Bir genç, diğer bir genci alnından öpüyor. Genç bir kız iki kere banyo küvetinde görülüyor. Özellikle Japon mitolojisine ait ögeler fazla. Hayvanların ölünce tanrıya dönüşmesi, yeniden dirilme, mitolojik yaratıklar ve konular var. Eğer illuminatiye inanıyorsanız, filmin içine açık şekilde sembolleri yerleştirilmiş.


Bunlar dışında ana karakter, çalışkan ve iyi niyetli bir kız. Mimi isimli kedi ve Manna adında küçük sevimli bir kız çocuğu konunun ağırlığını yer yer dağıtmış. Ancak film, birçok anime gibi çocuklara uygun değil. Konu itibariyle hüzünlü, anlaması güç ve korkunç, ürkütücü ögeleri var. Film boyunca çözemediğim bazı mantık hatalarıyla karşılaştım ama yine de çizimleri için tekrar izlenebilecek, Miyazaki filmleri tadında bir yapım.




Filmin içerik dereceleri:
Cinsellik: 2/5
Şiddet/Korku: 4/5
Dil: 2/5


21 Mart 2019 Perşembe

Finding Neverland (Düşler Ülkesi) (11+)



Konu: Peter Pan’ın yazarı James Matthew Barrie’nin gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan filmde, İskoç yazarın Var Olmayan Ülkeyi yazmaya ilham olan aile ve çocuklarıyla arkadaşlığı anlatılıyor.


Yapım: 2004 / ABD
Tür: Biyografi, Dram, Fantastik


Yönetmen: Marc Forster
Senarist: Allan Knee, David Magee


Oyuncu: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Dustin Hoffman


Yorum: Evliliği sallantıda olan bir adamın 4 çocuklu dul bir anneyi sık sık ziyaret ettiği için şehirdeki dedikoduları arkadaşının ilettiğini izliyoruz. Bir erkek ve kadın arasında çekim hissediliyor ancak gözle görülür bir şey yok. Birbirlerini yanaklarından öpen eşler görülüyor. Bir çocuğun bileği kırılıyor. Erkek çocukları kendi aralarında oynarken hayali kılıçlar ve silahlar kullanıyorlar. Birkaç argo sözcük kullanımı mevcut.


Küçük çocuklar için oldukça duygusal. Babalarını kaybetmiş çocuklar, hasta bir anne ve filmin sonunda sevilen birinin ölümü çocukları olumsuz etkileyebilir.


Yazarlığın teşvik edildiği ve bir yazarın yazma sürecine tanık olabileceğimiz, arkadaşlığın önemini vurgulayan bir yapım. Hiç büyümeyenlerin ülkesi “Neverland”de gezintiye çıkmak isteyenler için gerçek yaşamla ve tiyatroyla iç içe geçmiş harika bir film.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 1/5
Şiddet: 2/5
Dil: 2/5


14 Mart 2019 Perşembe

Bakemono No Ko (Çocuk ve Canavar) (11+)



Konu: Öksüz kalınca evden kaçıp sokaklarda yaşayan Ren, yanlışlıkla canavarlar diyarına girer. Kumatetsu adındaki canavar da rakibiyle büyük karşılaşması için hazırlanmalı ve bir varis yetiştirmelidir. İkisi de yalnız, ikisi de inatçı, ikisi de güçlüdür ve Ren, Kumtetsu’nun çırağı olur. İkisinin de birbirinden öğreneceği çok şey vardır.


Yapım: 2015 / Japonya
Tür: Anime, Aksiyon, Macera, Romantik, Komedi


Yönetmen: Mamoru Hosoda
Senarist: Mamoru Hosoda


Yorum: The Boy and the Beast adıyla da bilinen film fantastik bir diyarda ve insanların dünyasında geçiyor. Fantastik diyarda sonradan tanrı olabilen, hayvan şeklinde canavarlar yaşıyor. Reenkarnasyon gibi metafizik konular da işlenmiş. Japon ve Uzak Doğu kültüründe etkili olan inanışları gördüğümüz bir film.


Argo ifadeler, bağrışmalar, karakterlerin çekişmeleri, birbirlerine hakaret etmeleri çokça mevcut. Bir genç kız ve erkeğin sarılması ve ele ele tutuşması var. Aralarında bir çekim olduğunu hissetsek de belli bir romantik duruma girmiyorlar. Çizgi de olsa bazı karakterlerin kıyafetlerinden hoşlanmayabilirsiniz ama ne giydikleri çok belli olmuyor diyebilirim.


Şüphesiz filmin en rahatsız edici kısmı şiddet ögeleri. Kılıç savaşları, patlayan caddeler, dövüşler, bağrışmalar, saldırgan tavırlar, kanlı sahneler küçük yaştaki çocukları korkutabilir. Kılıç kavgasında bir canavar yaralanıyor, bir karakter reenkarnasyon yaşıyor.


Bunlar dışında kararlılık, çalışma, azim, takım çalışması ve ailenin önemini anlatan sürükleyici bir yapım. Birkaç sahnede kullandıkları kaydırmalı çekime ve faremsi sevimli yaratığa bayıldım. İki baş karakterin çekişmelerine de baya güldüm. Film bana biraz Kung Fu Panda’yı anımsattı. Sanki o filmin anime şeklinde süslenmişi gibiydi. Küçük yaştaki çocuklarınız filmde olup biteni anlayamayabilir ama büyük çocuklarla izlenesi bir film.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 1/5
Şiddet/Korku: 4/5
Dil: 3/5

7 Mart 2019 Perşembe

Contratiempo (Gizli Tanık) (13+)


Konu: Başarılı bir iş adamı olan Adrian, sevgilisi olduğu iddia edilen bir kadını öldürmekle suçlanmaktadır. Evli ve çocuklu adamın hayatı alt üst olmuştur. İlk başta aklanmış olsa da ortaya çıkan yeni bir tanık nedeniyle her şey değişir. Avukatı, ona işinin ehli bir avukat olan Virginia Goodman’ı önerir. Mahkemede kendini savunması için strateji belirlemelidirler. Avukata her şeyi anlatması ve suçsuzluğunu kanıtlaması için 3 saati vardır.


Yapım: 2017 / İspanya


Tür: Suç, Gizem, Gerilim


Yönetmen: Oriol Paulo
Senarist: Oriol Paulo
Oyuncular: Mario Casas, Ana Wagener, Jose Coronado


Yorum: Filmi izlemeye sonundan başlıyoruz gibi görünüyor ama Adrian anlattıkça cinayet anına ve öncesine tekrar tekrar gidiyoruz. Hatta bazı sahneleri sürekli başka bakış açılarla izliyoruz. Seyircinin karakterlere karşı hissettikleri değişiyor. Gerçek ve yalan iyice birbirine girdiği sırada film sürpriz sonuyla bitiyor.


Gizem/Suç türünü sevenler için harika bir seçenek. Küçük yaşlar için anlaşılması güç. Evli bir adamın gizli ilişkisine tanık oluyoruz ama bu ikilinin arasındaki cinsel yakınlaşmayı görmüyoruz. Bir sahnede bir adam ve eşinin kısa bir öpüşmesi var. Cinayet mahallinde gözle görülür bir vahşet ve bol kan yok. Sadece ceset görünüyor. Ama başka bir vakada arabadan akan kanı açık açık göstermişler. Bir de kaza sahnesi var, çarpışma anı korkutabilir. Küfür birkaç yerde var ama çok değil.


Yönetmen geri dönmelerinde sayesinde karmaşık bir olayı herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatmış. Çekim teknikleri, kameraların açısı harika. Kurgu seyirciyi olaya kilitliyor ve olaydan uzaklaştırmıyor. Bir gerçekten kaç yalan çıkabilir, onu da görmüş oluyorsunuz. Tavsiye ederim.




Filmin içerik dereceleri:

Cinsellik: 2/10
Şiddet/Korku: 4/10
Dil: 1/10