16 Aralık 2021 Perşembe

La Vita è Bella (Hayat Güzeldir) (13+)

Konu: Yahudi baba ve küçük oğlu toplama kampına gönderildiğinde, baba kamptaki tehlikelerden kurtarmak için oğlunu bir oyunun içine sokar.

Yapım: 2007 / İtalya

Tür: Komedi, Dram, Romantik

Yönetmen: Roberto Benigni

Senarist: Vincenzo Cerami, Roberto Benigni

Oyuncular: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini

Değerlendirme: Yahudi Soykırımı filmlerinin en ünlülerinden olan yapım içerisindeki mizahla diğerlerinden ayrılıyor. Diğer soykırım filmlerine göre daha “ılımlı”. İnsanlara yapılanlar pek gösterilmemiş ancak dillendirilmiş. Konuşmalarda fırınlarda yakılan insanlar, gaz odaları gibi işkence yöntemlerinden bahsediliyor. Her yerde eli silahlı asker görünüyor. Bazen silah sesleri duyuluyor. Bir adam kolundan yaralanmış ve kolu kanlı görünüyor. Sevilen bir karakter ölüyor. Birkaç yerde argo kullanımı var.

Bir adam arı soktuğu düşünülen bir kadının bacağını emiyor. Kadına kur yapıyor. Bir erkek ve kadın “tutkulu” öpüşüyor. Bir kadın kocasına veda öpücüğü veriyor. Bir kadının eteği arkadan yırtılıyor ama ekranda yırtılan kısım görünmüyor. Bir kadın adamın üstüne düşüyor. Aynı kişiler sokakta çarpışıyor. Bir adam kısmen de olsa okulda soyunuyor.

Gerçek bir hayat öyküsüne dayanması, oyunculuk ve değişik hikâye anlatımının kullanılması yönüyle ailecek izlenebilecek yarı komik yarı duygusal ve ibretlik, bol ödüllü bir film.

IMDB 8.6/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 2/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder