30 Aralık 2021 Perşembe

Ice Age (Buz Devri) (6+)

Konu: Buz çağında bir zamanda hayvanlar güneye göç ederler. Mamut Manfred, tembel Sid ve kaplan Diego ise bir bebeği ailesine ulaştırmak için başka yöne yolculuğa çıkar.

Yapım: 2002 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi

Yönetmen: Chris Wedge, Carlos Saldanha

Senarist: Michael J. Wilson, Michael Berg, Peter Ackerman

Değerlendirme: Animasyonu izlemeyen çok az kişi kalmıştır herhalde. Herkesin farklıdır ama benim en sevdiğim, serinin ilk filmidir. Türkçe dublajı da ayrı bir güzel. Yine de çok küçük çocuklarla izlenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

Animasyonda korku ve şiddet unsurlarına dikkat etmek lazım. Sivri dişli kaplanlar insanlara ve başka canlılara saldırıyor. İnsanlar ve hayvanlar savaşıyor. Bir anne bebeğini bırakıp gözden kayboluyor. Korkutucu felaketler; çığ, volkan patlaması, buzulların kırılması meydana geliyor. Karakterler tehlikelerle yüzleşiyor. Bir sahnede bir karakter buzun içinde ağzı açık halde donmuş pirana benzeri bir balıktan korkuyor. Balık gerçekten korkutucu. Film, bazı sahnelerde evrime göz kırpıyor. Bir karakter dişilere onlarla aynı çamur havuzunda kur yapıyor. Bebek beziyle alakalı bazı şakalar geçiyor.

IMDB 7.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 0/5

23 Aralık 2021 Perşembe

Oliver Twist (13+)

Konu: Eski İngiltere’de yetimhaneden başka yerlere sürüklenen, en sonunda hırsız çetesinin eline düşen bir çocuğun hikâyesi.

Yapım: 2005 / Estonya, İngiltere, Fransa, İtalya

Tür: Dram, Suç

Yönetmen: Roman Polanski

Senarist: Charles Dickens, Ronald Harwood

Oyuncu: Barney Clark, Harry Eden, Ben Kingsley

Değerlendirme: Charles Dickens’in ünlü eseri bozulmadan uyarlanan iyi bir yapım. Başrol çocuk olsa da küçük çocuklar için fazla karanlık bir yapım. Uzun bir film olsa da aksiyon sürekli devam ediyor. Ailece izlenebilecek güzel bir eser.

Filmde sürekli yetimlikten bahsediliyor. İnsanlar bağrışıyor, birilerini aşağılıyor. Hırsızlık yapmak biraz eğlenceli gibi gösterilmiş ama kötü olduğu kesinlikle var. Şiddet ögesi fazla. Bir çocuk dövülüyor, hatta vuruluyor. Yarası açıkça gösteriliyor. Bir adam kadını dövüyor, sonradan kadını cani şekilde öldürdüğü anlaşılıyor. Yerde ve insanların yaralarında kan görünüyor. Biri yanlışlıkla kendini asıyor. Bir çocuk uzun bir çubukla sigara içiyor. Birkaç kere kadınların göğüs dekolteleri görünüyor.

IMDB 6.8/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 1/5

16 Aralık 2021 Perşembe

La Vita è Bella (Hayat Güzeldir) (13+)

Konu: Yahudi baba ve küçük oğlu toplama kampına gönderildiğinde, baba kamptaki tehlikelerden kurtarmak için oğlunu bir oyunun içine sokar.

Yapım: 2007 / İtalya

Tür: Komedi, Dram, Romantik

Yönetmen: Roberto Benigni

Senarist: Vincenzo Cerami, Roberto Benigni

Oyuncular: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini

Değerlendirme: Yahudi Soykırımı filmlerinin en ünlülerinden olan yapım içerisindeki mizahla diğerlerinden ayrılıyor. Diğer soykırım filmlerine göre daha “ılımlı”. İnsanlara yapılanlar pek gösterilmemiş ancak dillendirilmiş. Konuşmalarda fırınlarda yakılan insanlar, gaz odaları gibi işkence yöntemlerinden bahsediliyor. Her yerde eli silahlı asker görünüyor. Bazen silah sesleri duyuluyor. Bir adam kolundan yaralanmış ve kolu kanlı görünüyor. Sevilen bir karakter ölüyor. Birkaç yerde argo kullanımı var.

Bir adam arı soktuğu düşünülen bir kadının bacağını emiyor. Kadına kur yapıyor. Bir erkek ve kadın “tutkulu” öpüşüyor. Bir kadın kocasına veda öpücüğü veriyor. Bir kadının eteği arkadan yırtılıyor ama ekranda yırtılan kısım görünmüyor. Bir kadın adamın üstüne düşüyor. Aynı kişiler sokakta çarpışıyor. Bir adam kısmen de olsa okulda soyunuyor.

Gerçek bir hayat öyküsüne dayanması, oyunculuk ve değişik hikâye anlatımının kullanılması yönüyle ailecek izlenebilecek yarı komik yarı duygusal ve ibretlik, bol ödüllü bir film.

IMDB 8.6/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 2/5

9 Aralık 2021 Perşembe

Atlantis: The Lost Empire (Atlantis: Kayıp İmparatorluk) (9+)

Konu: Dedesinin rüyasını gerçekleştirmek için yıllarca didinen harita ve dil bilimci Milo Thatch’in önüne kayıp imparatorluğu bulması için bir fırsat çıkar.

Yapım: 2001 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Aksiyon, Fantastik

Yönetmen: Gary Trousdale, Kirk Wise

Senarist: Tab Murphy, Kirk Wise, Gary Trousdale

Değerlendirme: Animasyon, Türkçe dublajı harika olan ve o zamanın çocuklarında etkiler bırakan bir yapım. Serinin 2. filmi ilki kadar güzel değil, zaten pek tutmadı da.

Filmde şiddet unsurları öne çıkıyor. Bir adam uluslarının tanrılar tarafından nasıl yok edildiğini anlatıyor. Animasyonda çokça dinamit, torpido, nitrogliserin gibi patlayıcılardan bahsediliyor ve bunlar kullanılıyor. Deniz altında bir canavar gemiye saldırıyor ve birçok insanın öldüğü anlaşılıyor. Bir adamın damarları şişiyor ve patlayarak ölüyor. Birkaç karakterin gözleri yerine o kısımda ışık var.

Kadın karakterler mayo benzeri kıyafetler giyiyor. Bir sahnede kadının suya girmek için soyunması erkeği utandırıyor. İki sevgili sarılıyor. Bir kadın çıplak uyuduğunu söylüyor.

IMDB 6.9/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 4/5

Dil: 0/5

2 Aralık 2021 Perşembe

Temple Grandin (12+)


Konu:
Amerika’da büyükbaş hayvancılık üzerine çalışan bilim insanı otistik Temple Grandin’in gerçek yaşam öyküsü.

Yapım: 2010 / ABD

Tür: Dram, Biyografi

Yönetmen: Mick Jackson

Senarist: Temple Grandin, Margaret Scariano, Christopher Monger

Oyuncu: Claire Danes, Julia Ormond, David Strathairn

Değerlendirme: Film, otizm sendromlu kişilerin düşünme şekillerini göstererek otistik bireyleri anlamamıza yardımcı oluyor. Başarıya giden yolda azim ve kararlılığın önemini de gösteren, motive eden bir yapım. Filmde dediği gibi otistiklerin “farklı ama daha az olmadığını” anlatan güzel bir eser. Başrolün oyunculuğu da göz dolduruyor.

Film sırasında küçük bir sahnede bir kişi hissiz şekilde televizyonda öpüşen bir çifti izliyor. Bir karakter ölüyor. Sürekli sığırların kesilmesinden bahsediliyor. Bir sahnede sığır kesimi gösteriliyor ancak ekran bulanıklaştırılmış. Boğulmuş ve asılmış hayvanlar görülüyor. Ancak filmde hiç kan yok. Eğiticiler zaman zaman hayvanlara vuruyor veya sivri çubuklar batırıyor. Bir kadın birkaç yerde sinir krizi geçiriyor.

IMDB 8.3/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 0/5