25 Kasım 2021 Perşembe

Neşeli Günler (10+)

Konu: Anlaşamayan bir çift üçer çocuğunu yanına alarak boşanır ve aile yıllarca birbirinden habersiz yaşar. Çocuklar birbirlerini bulduktan sonra aileyi bir araya getirmek için anne babalarını ikna etmeleri hiç de kolay olmayacaktır.

Yapım: 1978 / Türkiye

Tür: Komedi, Yerli

Yönetmen: Orhan Aksoy

Senarist: Sadık Şendil

Oyuncu: Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda

Değerlendirme: Adile Naşit-Münir Özkul ikilisinin aile filmlerinden dördüncüsü ve belki de en komiği. Turşucular olarak da ün salmış filmi izleyince turşu sevenlerin canının çekmesi kaçınılmaz oluyor. Şener Şen’in canlandırdığı palavracı Ziya karakteri, “sirkeee-limooon” replikleriyle hafızalara kazınmış bir yapım.

Filmde, karı koca sürekli kavga ediyor. Küfür ve argo ifadeler var. Bir adam aslan avından bahsediyor. Esnafın biri bir adamın yüzünü doğruyor. Adamın yüzü köpüklü ve kanlı görünüyor. İki genç kız kavga ediyor. Biri bir kadına tokat atıyor. Biri genç bir kıza asılıyor. Bir adam sevdiği kadını zorla öpmeye çalışıyor. Bir kız iki erkekle birden çıkıyor. Yaşlı bir adam sekreteriyle “oynaşırken” yakalanıyor.

IMDB 8.7 /10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku: 1/5

Dil: 2/5

18 Kasım 2021 Perşembe

Gülen Gözler (10+)

Konu: Yaşar Usta ve Nezaket Hanım yıllarca erkek çocuk sahibi olma umuduyla kızlarına erkek isimleri koyar. Ancak hepsi kız olur. Şimdi, büyümüş olan kızlarını tek tek evlendirme vakti gelmiştir ancak kıt kanaat geçinen bu aile için hiç de kolay olmaz.

Yapım: 1977 / Türkiye

Tür: Dram, Yerli, Komedi

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Senarist: Sadık Şendil

Oyuncu: Münir Özkul, Adile Naşit, Itır Esen, Şener Şen, Müjde Ar, Halit Akçatepe

Değerlendirme: Bir Yeşilçam klasiği olan yapım Adile Naşit-Münir Özkul ikilisinin aile filmlerinden üçüncüsü. Bundan önce daha az bilinen “Aile Şerefi” filmi var ancak o hem konusu hem de sahneleri bakımından aileyle izlenirken dikkat edilmesi gereken bir film. Günler Gözler ise oldukça eğlenceli. Şener Şen’in canlandırdığı adını pilot Vecihi Hürkuş’tan alan ünlü Vecihi karakteri de bu filmdedir.

Bir kız iki gençle birden flört ediyor. Kızlar erkeklerle flört ediyor. Bazıları evleniyor. Biri merdivenden yuvarlanıyor. Bir kadın kendini asma numarası yapıyor. Kardeşler ve gençler arasında kavga çıkıyor. Bir adam diğerine sürekli bağırıyor ve adamı kovuyor. Aile arasında kavga çıkıyor. Argo ifadeler geçiyor. İçki ve sigara içildiği görülüyor.

IMDB 8.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku: 1/5

Dil: 1/5

12 Kasım 2021 Cuma

Bizim Aile (9+)

Konu: Çok çocuklu iki dul evlenmeye karar verirler. Çocuklar birbirlerini kabul ededursun içlerinden biri zengin bir kıza âşık olur ve kızın babası onları ayırmak için elinden geleni yapar.

Yapım: 1975 / Türkiye

Tür: Dram, Komedi, Yerli

Yönetmen: Ergin Orbey

Senarist: Sadık Şendil

Oyuncu: Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Şener Şen, Tuncay Akça, Tayfun Akalın

Değerlendirme: Bir Yeşilçam klasiği olan yapım Adile Naşit-Münir Özkul ikilisinin aile filmlerinden ilki. “Bak Beyim” diye başlayan muhteşem ve ünlü Yaşar Usta tiradı bu filmdedir. Kesinlikle ailece izlenecek eserlerin başında gelir. Dramı diğerlerine göre ağırdır. O nedenle küçük çocuklarla izlenirken dikkat edilebilir.

Yapımda, gençler arasında sürekli kavga ve bağrışma var. Bazı erkekler kısa şortlarıyla görünüyor. Bir kız intihara kalkışıyor. Biri dövülüyor ve yüzü kanlı, sonra morarmış görünüyor. Bir kız bir erkeği yanağından öpüyor.

IMDB 8.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet / Korku: 1/5

Dil: 1/5

4 Kasım 2021 Perşembe

Extinct (6+)

Konu: Soyu tükenmiş “flummel” türünden kardeşler Op ve Ed, 1835 yılında yaşadıkları adadan kazara günümüz Şangay’ına zamanda yolculuk yaparlar. Türlerinin yok olmaması için türlü yollar deneyeceklerdir.

Yapım: 2021 / Çin, ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Fantastik

Yönetmen: David Silverman, Raymond S. Persi

Senarist: Joel H. Cohen, John Frink, Rob LaZebnik

Değerlendirme: Animasyonun yönetmenliğini Simpsonlar’dan tanıdığımız yönetmen David Silverman yapıyor. Yeni olduğundan olabilir, biraz kıyıda köşede kalmış bir yapım. Yoksa oldukça hareketli ve eğlenceli. Sadece son sahneye uzun bir bakışma ve tutkulu şekilde öpüşme koyulmuş ki gerçekten gereksiz bir sahne olmuş. Onun dışında farklı karakterlerde olsalar da kardeşliğin, aile olmanın önemi çok güzel vurgulanmış. Ayrıca, filmde farklı zamanlara gidildiği için, bu zamanlarda olan önemli olaylar hakkında da konuşulabilir.

Film sırasında oldukça fazla çizgi film tehlikesi var. Kahramanlar yüksekten düşüyor, çarpıyor, bıçaklar üzerlerine düşüyor, kovalanıyor, üzerlerine mızrak atılıyor, yenme tehlikesiyle karşılaşıyorlar. Bu sahnelerin çoğu korkutucudan ziyade, komik şekilde verilmiş. Bir türün yok oluşundan bahsedildiği kısım hassas çocukları etkileyebilir. Karakterlerden biri diğerine fena şekilde kızıyor. Evrime göz kırpan bir yapım. Bir yerde argo ifade geçiyor.

IMDB 5.3/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 1/5