4 Mart 2021 Perşembe

The Truman Show (Truman Show) (13+)

Konu: Truman’ın hayatı bebekliğinden itibaren 24 saat canlı olarak tüm dünyada yayımlanmaktadır. Truman kendisi için kurulmuş bir adada ütopik bir hayat sürmektedir ve o hariç herkes oyuncudur. Bir gün yaşamında bir gariplik olduğunu fark eder ve sevdiği kadına gitmenin yollarını arar.

Yapım: 1998 / ABD

Tür: Komedi, Dram

Yönetmen: Peter Weir

Senarist: Andrew Niccol

Oyuncu: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney

Değerlendirme: Olabildiğine felsefi, yer yer komik, üzerine ailece konuşulabilecek iyi bir senaryoya; Jim Carrey performansına ve çok ikonik sahnelere sahip bir yapım. İnsanların kendi konfor alanlarını terk edip etmeyeceği, sıkıntısız bir dünyada yaşasalar mutlu olup olmayacağı, ona sunulan dünyayı nasıl algıladığı gibi çeşitli sorular soruyor. Platon’un mağara alegorisine, mahremiyet konusuna ve ekranların dayattığı kapitalizme göz kırpıyor.

Filmde bir çift çocuk yapmaktan bahsediyor hatta bu şekilde odalarına gittikleri ima ediliyor. Genç bir çift yakın planda öpüşüyor. İzleyicilerden biri banyoda, küvette otururken gösteriliyor. Dublajında pek değil ama orijinal dilinde iyi derecede küfür, hakaret ve argo var. Bir çocuk denizde babasının boğulduğunu hatırlıyor ki bu oldukça hassas bir sahne. Denizde birkaç defa fırtına çıkıyor. Ana karakter birkaç defa ölümden dönüyor.

IMDB: 8.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 3/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder