25 Mart 2021 Perşembe

Knives Out (Bıçaklar Çekildi) (15+)

Konu: Zengin yazarın intihardan ölmediği düşünüldüğü için gizemli biri ülkenin en iyi dedektifini tutar. Artık tüm ailesi şüphelidir.

Yapım: 2019 / ABD

Tür: Komedi, Suç, Dram, Gizem

Yönetmen: Rian Johnson

Senarist: Rian Johnson

Oyuncu: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas

Değerlendirme: Klasik bir Agatha Christie hikâyesine benzeyen film, neredeyse tek mekânda geçmesine rağmen uzun süre dikkati üzerinde topluyor ve gerilimi hiç düşürmüyor. Kadrosu sağlam, dedektiflik öyküleri sevenler için iyi bir yapım. Sinematografik açısından sahneleri iyi düşünülmüş, mesajı direk iletiyor.

Yapımın şiddet unsurlarına dikkat edilmeli. Bir adam, boğazı kesik ve kanlar içinde kısa süre gösteriliyor. Bir adam boğazını bıçakla kesiyor. Filmin her yerine bıçaklar yerleştirilmiş. Biri bir kadına bıçakla saldırıyor. Küfür, argo ifadeler ve bel altı konuşmalar geçiyor. Biri, bir adamın üstüne kusuyor. Bir fotoğrafta bir kadın ve erkek öpüşüyor ve evlilik dışı ilişki iması var.

IMDB: 7.9/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 3/5

18 Mart 2021 Perşembe

Wolfwalkers (7+)

Konu: Robyn’nin babası İngiltere’den İrlanda’ya kurtları öldürmek için görevlendirilmiştir. Avcılığı çok seven özgür kızımız, diğer kadınlar gibi evde kalmayıp çocuklara yasak olan ormana gittiğinde dedikodularda çokça duyduğu bir kurt türüyle karşılaşır.

Yapım: 2020 / İngiltere

Tür: Animasyon, Macera, Komedi

Yönetmen: Tomm Moore, Ross Stewart

Senarist: Will Collins, Tomm Moore

Değerlendirme: Daha önce yayımladığım Song of the Sea (Denizin Şarkısı) filminin yapımcılarından, yine görsel şölenli harika bir animasyon. Olaylar filmin yarısından sonra biraz durağanlaşsa da mutlu sonları sevenler için güzel bir yapım. Cesaret, arkadaşlık, doğanın katli, iktidarın despotluğu gibi konulara değinilmiş.

Filmin başında kurt bir adamın göğsünü çiziyor. Kurtlar insanları yaralayabiliyorlar ve daha sonra bu yaralar iyileştiriliyor. Sürekli kurt avından bahsediliyor. Kurt bir adamı öldürüyor. Dini inançlara (animasyonda Hristiyanlık) ve dine inananlara keskin bir “kötü” bakış iması var filmde. Çoğu kötü karakter yaptıklarını din adına yapıyor veya İncil’den bir şey söylüyor. İki kızın köylülerden bir şeyler çalması biraz eğlenceli anlatılmış. Bu “çalma hadisesi” maalesef birçok animasyona komik şekilde konabiliyor. Bunlar dışında bir karakterin kurt olup, iki günde her şeye alışması gibi olaylar hızlı gelişmiş, biraz mantık hatası var ama çok göze batmıyor.

IMDB 8.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5

11 Mart 2021 Perşembe

Mandariinid (Mandalina Bahçesi) (12+)


Konu:
İki yaşlı adam savaşın ortasında mandalina hasatı yapmaya çalışır. Bunlardan Ivo, kanlı bir çatışmada yaralı birbirine düşman iki askeri evinde iyileştirmeye çalışır.

Yapım: 2013 / Gürcistan

Tür: Dram

Yönetmen: Zaza Urushadze

Senarist: Tatjana Mülbeier, Zaza Urushadze

Oyuncu: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze, Mikhail Meskhi

Değerlendirme: Film, savaşı anlatan ama asıl önemin insan olmak olduğunu vurgulayan bir yapım. Konusu itibariyle küçük çocukların ilgisini çekmeyecektir ama genç çocuklarla ailece izlenip, üzerine konuşulup, dersler çıkarılabilir. Arka plan müziği bir harika.

Savaş filmi olunca bolca silah, kan, patlamalar, yaralamalar ve ölüm var. Ölüler açıkça gösteriliyor ve gömülüyor. Bir adam göğsünden yaralanıyor. İki kişi sürekli birbirini öldürmekten bahsediyor. Bir adamın evi yanıyor. Sevilen iki karakter çatışmada vuruluyor, kanlı (kan bol değil ama açıkça gösterilmiş) halleri görünüyor. Fotoğrafı olan bir genç kızın ne kadar güzel olduğu söyleniyor. Birçok yerde hakaret, aşağılama ifadeleri ve küfür var.

IMDB: 8.2/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 1/5

4 Mart 2021 Perşembe

The Truman Show (Truman Show) (13+)

Konu: Truman’ın hayatı bebekliğinden itibaren 24 saat canlı olarak tüm dünyada yayımlanmaktadır. Truman kendisi için kurulmuş bir adada ütopik bir hayat sürmektedir ve o hariç herkes oyuncudur. Bir gün yaşamında bir gariplik olduğunu fark eder ve sevdiği kadına gitmenin yollarını arar.

Yapım: 1998 / ABD

Tür: Komedi, Dram

Yönetmen: Peter Weir

Senarist: Andrew Niccol

Oyuncu: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney

Değerlendirme: Olabildiğine felsefi, yer yer komik, üzerine ailece konuşulabilecek iyi bir senaryoya; Jim Carrey performansına ve çok ikonik sahnelere sahip bir yapım. İnsanların kendi konfor alanlarını terk edip etmeyeceği, sıkıntısız bir dünyada yaşasalar mutlu olup olmayacağı, ona sunulan dünyayı nasıl algıladığı gibi çeşitli sorular soruyor. Platon’un mağara alegorisine, mahremiyet konusuna ve ekranların dayattığı kapitalizme göz kırpıyor.

Filmde bir çift çocuk yapmaktan bahsediyor hatta bu şekilde odalarına gittikleri ima ediliyor. Genç bir çift yakın planda öpüşüyor. İzleyicilerden biri banyoda, küvette otururken gösteriliyor. Dublajında pek değil ama orijinal dilinde iyi derecede küfür, hakaret ve argo var. Bir çocuk denizde babasının boğulduğunu hatırlıyor ki bu oldukça hassas bir sahne. Denizde birkaç defa fırtına çıkıyor. Ana karakter birkaç defa ölümden dönüyor.

IMDB: 8.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 3/5