9 Nisan 2020 Perşembe

Hay - Allah'ı Arayan Çocuk (9+)


Konu: Zalim bir hükümdarın bulunduğu adada erkek evlatları öldürülecek diye annesi Hayı’ı denize bırakır. Issız bir adaya sürüklenen Hay, yavrusunu yeni kaybetmiş anne ceylan tarafından büyütülür.


Yapım: 1992 / Türkiye
Tür: Dram, Macera, Animasyon
Yönetmen: Haşim Vatandaş
Baş Canlandırmacı: Şafak Tavkul


Değerlendirme: Film, dünya genelinde ilk ıssız ada konulu roman olarak kabul edilen Arap düşünür İbn-i Tufeyl’in Hay Bin Yakzan adlı eserinden uyarlanmış. Yapım yılına nazara alınınca uzun metrajlı başarılı bir yapım. Film boyunca Hay, hayatı keşfeder ve inanç arayışına girer.


Filmin başında zalim bir hükümdar insanlara zulmediyor. Deprem oluyor ve depremde ölmüş insanlar görülüyor. Bir çocuk sopayla ceylana ve keçiye vuruyor.


Hay, küçük yaşlardayken üstü yapraklarla örtülmüş şekilde çıplak dolaşıyor. Filmin geri kalanında da yarı çıplak vaziyette. Bir yerde sevilen birinin kaybı var.


Filmin dikkat edilmesi gereken noktası “anlam arayışındaki biri” üzerine olması. Küçük yaştaki çocuklar anlamakta zorluk çekebilirler. Nitekim, çocukken izlediğim filmi yeniden izleyince fark edemediğim çok nokta olduğunu anladım. “İslami film” denerek kenara atılan animasyon zamanına göre iyi yapılmış. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitap da harika. Kitap ve film "Issız bir adada toplumsal etkilerden uzak birisi yine Tanrı’yı keşfedebilir mi?" sorusuna cevap arıyor. Film, Youtube'dan izlenebiliyor.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 1/10
Şiddet: 2/10
Dil: 0/10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder