5 Mart 2020 Perşembe

Citizen Kane (Yurttaş Kane) (12+)



Konu: Bir sürü başarı kazanmış, çok para kazanmış bir iş adamı ölüm döşeğinde kimsenin anlamadığı bir kelime söyler. Bir muhabir de bu kelimenin izini sürer.


Yapım: 1941 / ABD
Tür: Gizem, Dram


Yönetmen: Orson Welles
Senarist: Herman J. Mankiewicz, Orson Welles
Oyuncu: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingor


Değerlendirme: Filmin başında bir adamın ölüm döşeğindeki hali görülüyor ve adam son nefesini veriyor. Malikanesi ürkütücü, birçok korkutucu eşya ve heykelle dolu. Hassas çocuklar etkileneceklerdir. Zaten filmin konusu yaşı çok küçük olan izleyicilerin de ilgisini çekmeyecektir.


Bir adam karısını tokatlıyor ve evindeki tüm eşyaları öfkeyle sağa sola fırlatıyor. Bazı yerlerde bağrışmalar oluyor. Ana karakterin iyi bir aile hayatının olmadığı gözlemleniyor.


İnsanların bol bol içki, puro ve sigara içtikleri görülüyor. Bir adam eşini aldattığı için evlilikleri bitiyor ancak bununla alakalı herhangi bir sahne yok. Yarı çıplak dansör kadınlar gösteri yapıyorlar iş adamlarına bir sahnede. Adamın biri kadınlardan birini öpüyor. Başka bir yerde yine yarı çıplak bir kadın opera söylüyor.


Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak birçok listeye girmiş bu yapımı hala izlemediyseniz, ailenizin film gecesi için harika bir seçenek. Film, oyunculuk, yapım, kurgu ve hikâye gibi yönleriyle oldukça başarılı. “Para mutluluk getirmez” mesajını baştan sona taşıyor. Son sahnesine kadar da tüm gizemini koruyor.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 1/5
Şiddet: 1/5
Dil: 0/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder