6 Şubat 2020 Perşembe

El Laberinto del Fauno (Pan'ın Labirenti) (16+)



Konu: Masallara meraklı 11 yaşındaki Ofelia, hamile annesiyle İspanya İç Savaşı sonrasında, yüzbaşı olan üvey babasının yanına taşınır.


Yapım: 2006 / İspanya
Tür: Dram, Fantastik
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senarist: Guillermo del Toro
Oyuncu: Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi López


Değerlendirme: Başrol küçük bir kız olmasına rağmen oldukça yetişkin ögeler içeren bir yapım. Sert üvey babanın anneyi ve kızını yok sayacak şekilde ataerkil aşağılamaları görülüyor. Dil açısından da bu noktada dikkat edilmeli. Küfürler ve bağrışmalar var.


Her şeyden önemlisi savaş filmi bu. Yüzbaşı savaş sonrası dağdaki “gerillalarla” mücadele ediyor. Askerler bu mücadele sırasında öldürmekten çekinmiyorlar. Bazı yerlerde ne gerek var denecek kadar vahşet gösterilmiş. Mesela, bir adamın yüzü şişeyle parçalanıyor, insanlara işkence ediliyor, birinin ağzı bıçakla yırtılıyor. Doğum kanı veya her türlü kan bol bol gösterilmiş.


Ofelia’nın sığındığı dünyada ise korkunç ve gerilimli bir ortam var. Fantastik ögeler, değişik görünümlü canavarlar, mitolojik karakterler ve hikayeler insanı ürkütüyor.


Müzik ve görüntü açısından başyapıtlardan olan Oscar’lı eserde savaş ile fantastik dünyanın birleşimi çok çarpıcı verilmiş. Korku ve şiddet unsurlarından etkilenmeyecek olanlar kesinlikle izlemeli.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 5/5
Dil: 3/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder