27 Şubat 2020 Perşembe

Rang-e Khoda (Cennetin Rengi) (9+)



Konu: Görme engelli sevgi dolu çocuk Muhammed’in hikâyesi.


Yapım: 1999 / İran
Tür: Dram
Yönetmen: Majid Majidi
Senarist: Majid Majidi
Oyuncu: Hossein Mahjoub, Mohsen Ramezani, Salameh Feyzi


Değerlendirme: İngilizcesi The Color of Paradise olan yapım, Mecid Mecidi’nin filmleriyle tanışmayanlar için harika bir seçenek. Ailecek de izlenebilir ancak dram ögeleri hassas çocukları etkileyebilir. Yaşı küçük olanlar için uygun değil.


Bir yerde bir adam annesiyle tartışıyor, eşinin ve babasının öldüğünü söylüyor. Sevilen bir karakter, yaşlı bir kadın evi terk ediyor, hastalanıyor ve ölüyor. En sonda da önemli bir karakterin ölümü var. Karakterler çok ağlıyor ve ağlanacak çok sahnesi var yapımın.


Görme engelli çocuğundan utanan babayı saymazsak, Muhammed’in ailesi sevgi dolu. Çocukların hayatı nasıl algıladıklarını, masumiyetlerini, küçük şeylerle nasıl mutlu olabildiklerini gösteren bir film. Nine, öğretmenler, marangoz örnek karakterler. İnsana ve hayata dair çok şey öğreten, etkisinden uzun süre çıkılmayan film, İran adetlerini de gösteriyor.



Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Korku/Şiddet: 1/5
Dil: 0/5

21 Şubat 2020 Cuma

Beynelmilel (12+)



Konu: 1982 yılının Adıyaman’ında yönetimde olan ordu, bir müzisyen “gevende” grubunu orkestra kurmaları için görevlendirir.




Yapım: 2006 / Türkiye
Tür: Komedi, Dram, Yerli
Yönetmen: Sırrı Süreyya Önder, Muharrem Gülmez
Senarist: Sırrı Süreyya Önder
Oyuncu: Cezmi Baskın, Özgü Namal, Umut Kurt


Değerlendirme: Film, askeri yönetim sırasında bir kasaba halkının trajikomik hikâyesi üzerine kurulu. Anlatılmak istenen genel olarak sözle, göndermelerle anlatılmış, tam da bu nedenle konusu çocuklar için karmaşık ve ağır. Yine de önemli kadrosuyla harika bir eleştirel film.


Yapım boyunca pavyon meselesi geçiyor. Yaşları geçkin pavyon şarkıcıları süslü kıyafetlerle görünüyorlar. Bir erkek dansözlük yapıyor. Çiftler dans ediyor. Bir genç kız ve erkeğin arasında romantik duygular seziliyor.


Filmin her yerinde silahlı askerler görülüyor. Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Biri vuruluyor, yerde yatarken kanı açıkça gösterilmiş. Sevilen karakterlerden biri öldürülüyor. Askerler insanlara bağırıyor ve insanları korkutuyorlar.



Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet: 2/5
Dil: 1/5

13 Şubat 2020 Perşembe

Hello (Merhaba) (9+)




Konu: Avinash, küçük bir çocukken Priya ile karşılaşır. Onun ruh eşi olduğuna inanmaktadır ve kızı her gün beklemeye başlar.


Yapım: 2017 / Hindistan
Tür: Aksiyon, Gerilim, Komedi, Romantik, Bollywood
Yönetmen: Vikram K. Kumar
Senarist: Usha Damerla, Vikram K. Kumar
Oyuncu: Akhil Akkineni, Kalyani Priyadarshan, Jagapathi Babu


Değerlendirme: Filmin ismi bazı yerlerde “Taqdeer” yani kader olarak da geçiyor. Zaten film de her insanın görünmez kader ipleriyle birbirine bağlı olduğunu anlatıyor. Film boyunca birçok olay ikiliyi yaklaştırıyor ve karşılaşabilmek için birçok badireden geçiyorlar.


Bir adam telefon çalıyor ve telefonun sahibi adamı kovalıyor. Hatta daha sonra birçok kovalamaca yaşanıyor. Gençler arasında kavgalar oluyor. Bir adama sopayla vuruyorlar. Bir kız birine tokat atıyor. Bir adamın kolu kırılıyor. Bir araba kaza yapıp yanıyor. Bir çete bir genci yakalamaya çalışıyor. Bir çocuk sokakta yaşıyor ve çocuğa araba çarpıyor. Polisler pişkince yolsuzluk yapıyor. Kadınların elbiselerinde göbekleri açık olduğu görülüyor. Bir karı koca ve iki genç sarılıyor.


Mutlu örnek ailelerin olduğu, kötü insanların aptal olduğu, müzikli danslı bir yapım. Kafasını boşaltmak, mutlu ama heyecanlı bir film izlemek isteyenler için iyi bir seçenek.



Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet: 2/5
Dil: 1/5

6 Şubat 2020 Perşembe

El Laberinto del Fauno (Pan'ın Labirenti) (16+)



Konu: Masallara meraklı 11 yaşındaki Ofelia, hamile annesiyle İspanya İç Savaşı sonrasında, yüzbaşı olan üvey babasının yanına taşınır.


Yapım: 2006 / İspanya
Tür: Dram, Fantastik
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senarist: Guillermo del Toro
Oyuncu: Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi López


Değerlendirme: Başrol küçük bir kız olmasına rağmen oldukça yetişkin ögeler içeren bir yapım. Sert üvey babanın anneyi ve kızını yok sayacak şekilde ataerkil aşağılamaları görülüyor. Dil açısından da bu noktada dikkat edilmeli. Küfürler ve bağrışmalar var.


Her şeyden önemlisi savaş filmi bu. Yüzbaşı savaş sonrası dağdaki “gerillalarla” mücadele ediyor. Askerler bu mücadele sırasında öldürmekten çekinmiyorlar. Bazı yerlerde ne gerek var denecek kadar vahşet gösterilmiş. Mesela, bir adamın yüzü şişeyle parçalanıyor, insanlara işkence ediliyor, birinin ağzı bıçakla yırtılıyor. Doğum kanı veya her türlü kan bol bol gösterilmiş.


Ofelia’nın sığındığı dünyada ise korkunç ve gerilimli bir ortam var. Fantastik ögeler, değişik görünümlü canavarlar, mitolojik karakterler ve hikayeler insanı ürkütüyor.


Müzik ve görüntü açısından başyapıtlardan olan Oscar’lı eserde savaş ile fantastik dünyanın birleşimi çok çarpıcı verilmiş. Korku ve şiddet unsurlarından etkilenmeyecek olanlar kesinlikle izlemeli.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 5/5
Dil: 3/5