26 Aralık 2019 Perşembe

Khane-ye doust kodjast (Arkadaşımın Evi Nerede) (9+)



Konu: 8 yaşındaki küçük bir çocuk, komşu köyde oturan arkadaşının evini, arkadaşının kendisinde kalan defterini vermek için aramaya girişir.


Yapım: 1987 / İran
Tür: Dram


Yönetmen: Abbas Kiarostami
Senarist: Abbas Kiarostami
Oyuncu: Babek Ahmed Poor, Ahmed Ahmed Poor, Khodabakhsh Defaei


Değerlendirme: Yılına göre harika bir yapım. Özellikle de sinema teknikleri açısından. Dinlendirici, sade bir film izlemek isteyen için çok güzel bir film. Tek bir olay anlatılıyor. Zamanın İran’ını, yoksulluğu, hayat tarzını, eğitimi okuyabilmek de mümkün.


Bir sahnede anne çocuğuna terlik atıyor, çocuk genelde dinlenmiyor ve ailesi ona sürekli kızıyor. Bir yerde, yaşlı bir adam babasının onu döverek nasıl terbiye ettiğinden ve yeni nesle de öyle davranmak gerektiğinden bahsediyor. Bir öğretmen öğrenciyi azarlıyor.


İnsanı çocukluğuna götüren filmin merkezinde çocuk masumiyeti var. Aynı zamanda eski ahşap işleme kapıların yenileriyle değiştirilip satılması gibi modern zamana geçişle alakalı bir olaya da vurgu yapılmış. Film bir üçlemenin ilk filmi ancak tek başına da anlamlı.




Filmin içerik dereceleri:
Cinsellik: 0/5
Şiddet: 1/5
Dil: 0/5

19 Aralık 2019 Perşembe

The Book Thief (Kitap Hırsızı) (13+)



Konu: Kitapların yakıldığı 2. Dünya Savaşı sırasında Liesel’i evlat edinen aile Yahudi bir genci evinde saklar. Bodrumda kalan Max ile Liesel kitaplar sayesinde bir bağ kurar.


Yapım: 2013 / ABD, Almanya
Tür: Dram, Tarih


Yönetmen: Brian Percival
Senarist: Markus Zusak, Michael Petroni
Oyuncu: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson


Yorum: Film sırasında çok sayıda küfür ve argo kelimeler mevcut. Yahudileri aşağılayıcı ifadeler de kullanıldığı görülüyor. 14 yaşlarındaki iki genç arasında bir çekim olduğu hissediliyor, filmin sonlarına doğru kız çocuğu öpüyor ancak ortada romantik bir durumdan çok acı var. Markus Zusak’ın aynı adlı eserinden uyarlanan filmde dram ön planda.


Savaş filmi olunca şiddet ve korku sahneleri kaçınılmaz oluyor. Nazi askerleri insanların evlerini ve dükkanlarını yakıyor, insanlara saldırıyorlar. Cesetler açıkça gösteriliyor. Okul sırasında bazı çocukların zorbalık yaptığı ve kavga ettikleri görülüyor. Korkutucu askerler, bağrışmalar, patlayan bombalar, patlayan silahlar var.


Soykırım filmlerinden olan yapımda güçlü karakter, iyi kalpli, yardımsever Liesel dikkat çekiyor. Özellikle babasıyla yardıma muhtaç birine yardım etmeleri olumlu bir mesaj. Zorbalığa karşı nasıl mücadele edileceği hakkında ipucular içeren bir eser.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet / Korku 3/5
Dil: 2/5

12 Aralık 2019 Perşembe

16 Blocks (16 Blok) (16+)



Konu: Orta yaşlarında alkolik bir polis memuru, bir tanığı 16 blok ötedeki mahkemeye götürmek için görevlendirilir. Ancak mesafe kısa olsa da geçilmesi gereken çok engel vardır.


Yapım: 2006 / ABD
Tür: Aksiyon, Suç, Dram, Gerilim
Yönetmen: Richard Donner
Senarist: Richard Wenk
Oyuncu: Bruce Willis, Yasiin Bey, David Morse


Değerlendirme: Konusunda da anlaşılacağı üzere film küçük yaştaki çocuklar için uygun değil fakat aksiyon/suç sevenler için iyi bir seçenek. Bir kilometre kadar bir yolu gitmeye çalışıyor tanık ve polis. Bu sırada ikilinin kişiliklerine, karşılaştıkları zorluklara, hayatta kalmaya çalışmalarına tanık oluyoruz.


Film sırasında çok fazla küfür var. Alkolik polis memuru filmin başlarında sürekli içki içerken görülüyor.


Yapımın en dikkat edilmesi gereken noktası şiddet unsurları. Patlamalar, havada uçuşan mermiler, kaçışlar, dövüşler, bağrışmalar, kötü adamlar ve kötü polisler filmin genelinde var. Karakterlerden biri vuruluyor ve üzerinde kan görülüyor.


İnsanların ikinci bir şansı hak ettikleri mesajını veren yapım, kısa bir yol öyküsü nasıl bir film haline gelir göstermiş. Aksiyon sevenlere duyurulur.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet / Korku 5/5
Dil: 3/5

5 Aralık 2019 Perşembe

The Breadwinner (Pervane) (11+)



Konu: Taliban’ın kontrolü altındaki Afganistan’da Pervane’nin babası hapse atılır. Kadınların tek başlarına dışarı çıkamadıkları bir ortamda Pervane kılık değiştirerek ailesine yardım eder.


Yapım: 2017 / Kanada, İrlanda, Lüksemburg
Tür: Animasyon, Dram


Yönetmen: Nora Twomey
Senarist: Anita Doron, Deborah Ellis


Yorum: Ortadoğu’nun karmaşasında güçlü bir kadın karakter olarak karşımıza çıkan Pervane çok olumlu bir örnek. Filmin görüntüleri de ayrı bir görsel şölen.


Yapımın bir yerinde, genç biri bir kızın evlendirilme yaşının geldiğini söylüyor. Daha sonra baba ve kız bu konu hakkında kısa bir konuşma gerçekleştiriyor. Kadınlar burka giyiyor. Çocuklar birkaç yerde argo ifadeler kullanıyorlar. Birçok adam özellikle kadınlara bağırıp çağırıyor. İki kız erkek kılığına giriyor.


Taliban’ın kol gezdiği sokaklarda silahlı adamlar insanları İslam Düşmanı olmakla itham ediyor. Bu adamlar aynı zamanda oldukça korkutucu. Bir kadın bir adamın bıçağını tutuyor ve elinin kanadığı görülüyor. Çocuklar bir kızı dışarıda olduğu için kovalıyor. Adamlar bir kadını ölesiye dövüyorlar, görüntü yok ancak çığlıkları duyuluyor. Daha sonra bu kadın uzun süre yüzünde ve vücudundaki morluklarla görülüyor.


Bütün bu zor durumlara babasından gördüğü şekilde masal anlatarak dayanıyor Pervane. Babasını kurtarmaya çalışıyor. Zorbanın karşısında cesur olmak gerektiği çok güzel işlenmiş.




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Cinsellik: 1/5
Korku/Şiddet: 4/5
Dil: 1/5