26 Eylül 2019 Perşembe

The Chronicles of Narnia- The Lion, the Witch and the Wardrobe (Narnia Günlükleri Aslan, Cadı ve Dolap) (9+)


Konu: Savaş nedeniyle büyük bir malikaneye gönderilen dört kardeş, orada bulunan bir gardırop yoluyla Narnia ülkesine giderler. Kehanette beklenen kişiler olduklarını öğrenirler.


Yapım: 2005 / ABD
Tür: Macera, Fantastik


Yönetmen: Andrew Adamson
Senaryo: Ann Peacock, Andrew Adamson, C.S. Lewis
Oyuncu: Tilda Swinton, Georgie Henley, William Moseley


Yorum: C.S. Lewis'in fantastik kitap serisinin yayınlanan ilk kitabının filmi aynı zamanda “En İyi Makyaj” Oscar ödülünü de kazanmıştır.


Filmde bir kraliçenin diğer yaratıkları aşağılayıcı birkaç ifadesi var. Bağırdığı ve emirler verdiği görülüyor. Mitolojide satir denen varlıkların alt kısımlarının at, üst kısımlarının da insan şeklinde ve kıyafetsiz olduğu görülüyor. Başka mitolojik karakterler, Noel Baba ve konuşan hayvanlar da var Narnia’da.


Yapımın en rahatsız edici kısmı şiddet ve korku unsurları. Film bir şehrin bombalanmasıyla açılıyor. İki ordunun karşılaştığı ve birbirini öldürdüğü uzun bir sahne var. Savaşta oklar, kılıçlar, mızraklar kullanılıyor. Ancak kan pek gösterilmemiş. Sevilen bir yaratığın dövüldüğü ve öldürüldüğü sahne çok hüzünlü. Sonunu güzel bağlamışlar ama. Bir çocuk kötü kraliçe tarafından işkenceye uğruyor ve hapsediliyor. Zaman zaman Narnia Ülkesi’nde ürkütücü bir atmosfer var.


Bütün bunların dışında, cesaretin ve yardımseverliğin ön plana çıktığı filmde, bir kişinin aç gözlülüğü nedeniyle kardeşlerine ihanet ettiği halde aile olmanın önemi vurgulanıyor. Birlikte çalışmanın, nazik olmanın birçok başarıyı getirdiği görülüyor. 7 kitabı olan serinin çocuklar ve gençler tarafından mutlaka kitapları da okunmalı. Macera ve büyü sevenler için güzel bir yapım. Serinin 4. Filmi 2020’de geliyor.




Filmin içerik dereceleri: kids-in-mind.com
Müstehcenlik: 1/10
Şiddet / Korku 6/10
Dil: 1/10


19 Eylül 2019 Perşembe

Hop (5+)



Konu: Fred yanlışlıkla, bir Paskalya Tavşanına arabayla çarpar ve iyileşmesi için onu evine alır. Fred’in Hollywood’da davulcu olma hayali kuran Tavşan E.B. ile uğraşması hiç de kolay olmayacak ve ikisi de büyümenin ne demek olduğunu öğrenecektir.


Yapım: 2011 / ABD
Tür: Animasyon, Macera, Fantastik, Komedi


Yönetmen: Tim Hill
Senarist: Cinco Paul, Ken Daurio


Yorum: Live Action denilen gerçek çekim ve animasyon karışımı yapılan film; bol renkli ve küçük çocuklar için uygun.


Tavşan E.B’nin birkaç yerde insanlara yaptığı cinsel şakalar ve hareketler var. Mesela bir yerde Fred’in kız kardeşine sarılıp, onun saçıyla oynuyor. Bir adam duş aldıktan sonra omuzları ve göğsü açık görülüyor. “Salak, aptal” gibi argo ifadeler kullanılıyor.


Bir tavşana arabayla çarpılıyor. Bir tavşanı öldürmeye çalışan başka karakterler görülüyor. Bununla alakalı bağrışmalar ve emirler de duyuluyor. Bir adamı köpekler ısırıyor. Birçok civciv tavşana saldırıyor, bir adamı bağlıyorlar. Hassas çocuklar için civcivler korkutucu görünebilir.


Bunlar dışında eğlenceli, büyük hayalleri başarmayla alakalı bir yapım. Keyifli izlemeler..




Filmin içerik dereceleri: commonsensemedia.org
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet / Korku 2/5
Dil: 1/5

12 Eylül 2019 Perşembe

Zengin Mutfağı (12+)



Konu: Kerim Bey’in konağının pehlivanlığıyla ünlü aşçısı Lütfu Usta, bir sabah uyandığında herkesin gittiğini görür. Sonra 12 Mart sıkı yönetiminin ilan edildiğini öğrenir.


Yapım: 1988 / Türkiye
Tür: Dram, Komedi, Yerli
Yönetmen: Başar Sabuncu
Senaryo: Başar Sabuncu, Vasıf Öngören
Oyuncular: Şener Şen, Nilüfer Açıkalın, Oktay Korunan


Yorum: Özellikle hicvi sevenlerin çok seveceği, aynı adlı tiyatro eserinden uyarlanmış film. Eserin tiyatro havası tek mekânda geçmesiyle devam ediyor. Oyuncuların girip çıkmasıyla olaylar zinciri hiç kırılmıyor ve izleyicinin merakı devam ediyor. Köpek, köpeğe hizmet gibi metaforlar başarıyla kullanılmış eserde.


Şener Şen, usta oyunculuğuyla aşçıyı canlandırıyor. Ara sıra köpeklere kızdığı, onlara “it oğlu it” şeklinde bağırdığı görülüyor. Bir adam köpekleri zehirliyor ama bu gösterilmiyor sadece ima ediliyor. İki genç nişanlanıyor. Birinin elinde bıçak görülüyor. Birkaç yerde rakı tüketiliyor. Tek mekân olduğundan olayların çoğu oyuncular tarafından aktarılıyor veya sadece sesleri geliyor.


Konu işçilerin, filmde geçtiği şekliyle faşist/anarşistlerin, 12 Mart 1971 darbesinin, bu olaylarda taraf ve ilişiksiz olan insanların yaşamları etrafında dönüyor. O nedenle siyasi bir film ancak aynı zamanda eğlenceli.


Her devirde izlenebilecek bir yapım. Meraklısı için demek gerek, Şener Şen yakın zamanda turnelerine başladı bu şaheserin.


IMDB 7.4/10


Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5


5 Eylül 2019 Perşembe

Kahaani (Hikaye) (13+)



Konu: 8 aylık hamile Vidya, 2 aydır kayıp olan kocasını bulmak için Londra’dan Hindistan’a gider.


Yapım: 2012 / Hindistan
Tür: Aksiyon, Dram, Gizem, Gerilim
Yönetmen: Sujoy Ghosh
Senarist: Sujoy Ghosh
Oyuncu: Vidya Balan, Parambrata Chattopadhyay, Indraneil Sengupta


Yorum: Her ne kadar türüne gerilim yazılmış olsa da, bunun için daha çok polisiye-dedektiflik filmi denebilir.


Kocası kayıp hamile bir kadının geçmişi hatırladığı hüzünlü sahneler var. Sevilen birinin ölüm haberi, bir kiralık katilin insanları öldürdüğü, bir kadının adamın ayağına tokasını sapladığı, birine ateş ettiği görülüyor. Az da olsa bu tür şiddet sahnelerinden ve içerisindeki dramdan ötürü çok küçük yaştaki çocuklar için uygun bir film değil. 


Filmin hikayesi iyi işlenmiş, seyirciyi sürüklüyor. Aynı zamanda sürpriz sonuyla izleyiciyi şaşırtıyor. Fedakâr bir kadının ailesi için neler yapabileceğine tanık oluyoruz. Bir kadının başrolde olduğu aksiyon filmi izlemek isteyenler için güzel bir yapım. İsteyen için çocuk istismarına değindikleri devam filmi de var.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet / Korku 2/5
Dil: 1/5