29 Ağustos 2019 Perşembe

Victoria & Abdul (Victoria ve Abdul) (11+)



Konu: Uzun yıllar tahta kalan Kraliçe Victoria ve Hintli Müslüman hizmetkarı (sonradan öğretmeni) Abdul Kerim arasındaki sıra dışı arkadaşlığın hikayesi.


Yapım: 2017 / İngiltere
Tür: Biyografi, Dram, Tarih


Yönetmen: Stephen Frears
Senarist: Lee Hall, Shrabani Basu
Oyuncu: Judi Dench, Ali Fazal, Tim Pigott-Smith


Yorum: 2010’da günlükleri bulunduktan sonra varlığından haberdar olmuş tarih. Zira Kraliçe öldükten sonra onun adına her şey yakılmış.


Filmin birkaç yerinde Abdul kraliçenin ayağını öpüyor, sanırım saygı ifadesi olarak bir Hint geleneği. Bir yerde doktor bir adamı ve karısını çocukları olmadığı için muayene ediyor. Muayene edilen adamda frenginin olduğunu anlıyor, kadın ise burka giydiğinden sadece diline bakabiliyor.


Filmin sonlarına doğru bir ateş yakılıyor, bir adamın çığlığı ve karşı koyması duyuluyor. Görevliler bir evi yağmalıyor. Birkaç sahnede insanlar birbirlerine bağırıyorlar. Hatta öfkeli kişiler bolca argo ve küfür kullanıyor. Bir adam hastalanıyor ve mendilinde kan görülüyor. Daha sonra bu adamın mezarı başında dua ediliyor. Bir kadının yatağında son nefesini veriyor.


Kraliçe’nin sıkıcı ve monoton hayatına anlattığı hikayelerle, Hindistan’da olan bitenle, sanatla, Kur’an’dan ve Mevlana’dan sözlerle renk katıyor Abdul. Kraliçe, Abdul’un dilini, kültürünü öğrenirken bir yandan da saray eşrafıyla baş etmek zorunda kalıyor. Hindistan İngiltere tarafından işgal edilmişken iki kültürün kaynaşmasını, ırkçılık örneklerini, insanların ikiyüzlülüğünü, Hintli birinin İngiltere gibi bir medeniyeti (!) nasıl gördüğü güzel şekilde anlatmış bu yapım. 2 dalda Oscar’a aday gösterilmiş bu filmi tavsiye ederim.




Filmin içerik dereceleri: kids-in-mind.com
Müstehcenlik: 2/10
Şiddet / Korku 2/10
Dil: 5/10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder