24 Şubat 2022 Perşembe

Brave (Cesur) (9+)

Konu: Annesinin istediği gibi olamayan prenses Merida, annesini değiştirmek için büyü yaptırır ama ummadığı bir şey olur.

Yapım: 2012 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Fantastik

Yönetmen: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell

Senarist: Brenda Chapman, Mark Andrews, Steve Purcell

Değerlendirme: Filmde bir adam karısına çimdik atıyor. Filmin sonunda bir çift öpüşüyor ve kadın kocasına çıplak olduğunu söylüyor. Bir sahnede küçük çocuklar da çırılçıplak görünüyor. Filmde şiddet unsurlarına dikkat etmek gerekiyor. Bir ayı kampa saldırıyor, bu sahne biraz korkutucu ve sonra adamın ayağının kopmuş olduğu anlatılıyor. Evlenecek adaylar prenses için yarışıyor hatta sonra kavga ediyorlar. Bir grup, ayıyı yakalamaya çalışıyor, ayıyı bağlayıp biraz acı çektiriyorlar. Prenses ve annesi ormanda tehlikelerle karşılaşıyorlar. Savaş aletleri ve oklar kullanılmış.

Anne kız ilişkisini ve aile bağlarını güzel anlatan, kadın karakterlerin güçlü olduğu bir yapım.

IMDB 7.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 0/5

17 Şubat 2022 Perşembe

Rosso Come il Cielo (Gökyüzü Kadar Kırmızı) (12+)

Konu: 10 yaşındaki Mirco, görme yetisini kaybettikten sonra görme engelliler için olan bir okula gider. Körlüğü bir türlü kabullenemeyen Mirco, orada seslerle neler yapabileceğini keşfeder.

Yapım: 2006 / İtalya

Tür: Dram, Biyografi

Yönetmen: Cristiano Bortone

Senarist: Cristiano Bortone, Paolo Sassanelli, Monica Zapelli

Oyuncu: Francesco Campobasso, Luca Capriotti, Marco Cocci

Değerlendirme: Ünlü İtalyan Foley (ses efekti) sanatçısı Mirco Mencacci'in hayat hikâyesine dayanan yapım, aynı zamanda öğretmenlere de ilham veriyor. Yoğun olarak çocuklardan oluşan filmde oyunculuk çok iyi.

Filmde, bir çocuk silahla oynarken yaralanıyor ve yüzü kanlı görünüyor. İki çocuk yumruk yumruğa kavga ediyor. Birbirlerine küfür ediyorlar. Bir çocuk zorbalık yapıyor. Daha sonra bu çocuk “iyilerin” tarafına geçiyor.

10 yaş civarındaki erkek çocuklar yarı çıplak aynı ortamda duş alırken görünüyor. Bu sırada birinin kız kardeşinin göğsünün büyüklüğünden bahsediyorlar. Bir kız ve bir erkek el ele tutuşuyor, kız kendisini kız arkadaşı ilan ediyor ve çocuğu yanaktan öpüyor.

IMDB 7.8/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Korku/Şiddet: 1/5

Dil: 1/5

10 Şubat 2022 Perşembe

Kelebek (Butterfly) (11+)

Konu: 11 Eylül saldırısıyla bağlantılı olduğunu düşünen Yusuf karakola teslim olur. Olaydan 5 yıl önce Afganistan’a gidişlerini ve orada tanıştıkları bir genci anlatır.

Yapım: 2009 / Türkiye

Tür: Dram, Yerli

Yönetmen: Cihan Taşkın, Günay Günaydın

Senarist: Oktay Berber, M. Bengi Midyat

Oyuncu: Ghassan Massoud, Deniz Bolışık, Caner Cindoruk

Değerlendirme: “Derler ki… Burada bir kelebek kanat çırpsa, Atlantik’te fırtınaya sebep olabilir… İşte biz, her birimiz tıpkı o kelebek gibiyiz; fakat bir farkla… Bizim kelebeğimiz fırtınaya sebep olmaz! O, kanatlarını açar fırtınaya karşı koyar…” Mevlevi dedesi İbrahim’in bu sözlerini temel alan film, seçim yapmayla alakalı iki farklı hikâye anlatıyor.

Filmde patlamalar, silahlar, bir uçak saldırısı ve çığlıklar var. Bir adam alevler içinde görünüyor. Ancak genel olarak bu efektler kötü olmuş ve pek inandırıcı değil. Bir adamın kendinde olmadığı hali izleniyor. En sonunda sevilen birinin öldüğü ve yasının tutulduğu anlaşılıyor. İnsanlar bağrışıyor. Bol ağlamalı bir film. Hassas çocuklara izletilmemeli, gençlerle izlenip Kelebek Etkisi üzerine tartışılabilir.

IMDB 5.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet / Korku: 2/5

Dil: 1/5

3 Şubat 2022 Perşembe

Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo) (5+)

Konu: Aşırı korumacı bir baba tarafından büyütülen minik balık Nemo’nun babası, bir süzgeci küçük olduğu için okyanusta yüzmeyi yasaklamıştır. Bir iddia sonucu Nemo insanların eline düşer ve Marlin oğlunu bulmak için okyanusta maceralara yelken açar.

Yapım: 2003 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Dram

Yönetmen: Andrew Stanton, Lee Unkrich

Senarist: Andrew Stanton, Bob Peterson, David Reynolds

Değerlendirme: Animasyon filminde güzel mesajlar var. Engelli bir karakterlerin ne kadar güçlü olabileceği, bir ebeveynin çocuğunun büyümesi için onu serbest bırakması ve yardımlaşma gibi. Ailece izlenebilecek, komedi dolu bir yapım. Dublajı da harika. Dileyen 2016 yapımı, 6 yaş üstü için uygun olan devam filmi Finding Dori (Kayıp Balık Dori)’yi de izleyebilir.

Filmde korku ve şiddet unsurları 5 yaşından küçük çocuklar için uygun değil. Hatta çocuk hassas ise daha büyükken de izletilebilir. Bir sahnede köpekbalıklarının ve başka balıkların keskin dişleri korkutucu görünüyor. Köpekbalıkları ve pelikanlar balıkların peşine düşüyor. Karakterler sürekli ölme tehlikesiyle karşılaşıyor. Yapımın başında balık yumurtalarının ve annelerinin kılıçbalığı tarafından yendiği anlaşılıyor.

IMDB 8.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 0/5