30 Eylül 2021 Perşembe

Tangled (Karmakarışık) (6+)


Konu:
Kulede tek başına yaşayan Rapunzel, bir gün kuleye bir hırsızın girmesiyle hep merak ettiği yerleri görme imkânını bulur.

Yapım: 2010 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Romantik

Yönetmen: Nathan Greno, Byron Howard

Senarist: Dan Fogelman, Jacob Grimm, Wilhelm Grimm

Değerlendirme: Yapım oldukça eğlenceli bir yarı müzikal. Görevine sadık at, kurbağaya benzeyen bukalemun gibi karakterler çok komik. Özellikle orijinal dilde seslendirme başarılı. Bildiğimiz Rapunzel masalının yeniden uyarlanmış hali de denebilir.

Animasyonda en can sıkıcı şeylerden biri ana karakterlerden birinin hırsız olması. Bu biraz sevimli gösterilmiş. Kaba ve argo ifadeler kullanılmış. İki genç flört ediyor, bakışıyor, el ele tutuşuyor, dans ediyor ve son sahnede öpüşüyor. Çizgi film şiddeti kullanılmış. Kovalamacalar, kaçmalar, vurmalar, ok atmalar var. Birinin başına defalarca tavayla vuruluyor. Bir cadı birini öldürmeye çalışıyor. Biri kısa süreliğine ölüyor. Bir kadın güzelken ürkütücü şekilde çirkinleşiyor hatta eriyip gidiyor. Hassas çocuklar için bu kısım rahatsız edici.

IMDB 7.7/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 1/5

23 Eylül 2021 Perşembe

Bienvenue à Marly-Gomont (Afrikalı Doktor) (15+)


Konu:
Kongolu başarılı bir doktor, ailesiyle birlikte yerleştiği Fransa'nın küçük bir köyünde çalışmaya başlar. Hiç siyahi görmemiş bu köyün güvenini kazanması kolay olmayacaktır.

Yapım: 2016 / Fransa

Tür: Dram, Komedi, Biyografi

Yönetmen: Julien Rambaldi

Senarist: Benoît Graffin, Julien Rambaldi, Kamini Zantoko

Oyuncu: Marc Zinga, Aïssa Maïga, Bayron Lebli

Değerlendirme: Doktorun gerçek hikâyesini oğlu komedyen Kamini Zantoko yazmış. Irkçılığın ve öteki olmanın zamanla nasıl aşılabileceğini, kendi köklerini kabul etmeyi gösteren, yer yer güldüren, azim ve kararlılık dolu bir yapım.

Filmde bir adam uzaktan diğerine ateş açıyor. Bir çift birkaç kere kavga ediyor. Bir kadın evde doğum yapıyor ama doğum sahnesi hassas şekilde gösterilmemiş (daha çok kadının yüzü görünüyor), doğan bebek az da olsa üzeri kanlı görünüyor. Bir kadın adama hakaret ediyor. Bir karı koca 2 sahnede yakın planda öpüşüyor. Filmin ilk başlarında bir adam telefonda konuşurken iki çift arkada öpüşüyor ama bu çiftler bulanık gösterilmiş. Barda sürekli içki partisi yapılıyor. En sonunda sevilen birinin ölümü var.

IMDB 7.0/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 1/5

Dil: 1/5

16 Eylül 2021 Perşembe

Bajrangi Bhaijaan (Sevginin Gücü) (11+)


Konu:
Evlilik hazırlığı yapan saf ve temiz kalpli Pawan ile ailesini kaybetmiş konuşamayan küçük Shahida’nın yolları kesişir. Pawan, Shahida’yı düşman” Pakistan topraklarında kalan evine ulaştırmak için türlü yollar dener.

Yapım: 2015 / Hindistan

Tür: Komedi, Dram, Macera, Aksiyon, Bollywood

Yönetmen: Kabir Khan

Senarist: Vijayendra Prasad, Kabir Khan, Parveez Sheikh

Oyuncular: Salman Khan, Kareena Kapoor, Harshaali Malhotra, Nawazuddin Siddiqui

Değerlendirme: Yapım, günümüzde hala din temelli (Müslüman-Hindu) ayrışmanın olduğu bir zamanlar aynı ülke olan Pakistan ve Hindistan’ın çatışmasına değiniyor. Yardımseverlik, dürüstlük, dinler arası hoşgörü gibi temaları var. Danslarla, şarkılarıyla duygusal ve eğlenceli bir film.

Yapım sırasında birkaç kavga sahnesi var. Bir adam öfkelenince insanları yüksekten atıyor, duvarlara çarpıyor. Askerler masum bir adamı iki yerde dövüyorlar. Polis işkence ediyor. Hafif de olsa kan ve sonradan adamın yüzünde yaralar görünüyor. Güreş müsabakası yapan adamlar iç çamaşırına benzeyen kıyafetler giyiyorlar ve onun dışında çıplaklar. Bir kız yanlışlıkla hayat kadınlarının olduğu yere düşüyor. İçeride yarı çıplak, süslü ve erkekleri odalarına davet eden çeşitli kadınlar var. Bazı odaların içleri birkaç saniyeliğine gösteriliyor.

IMDB 8.0/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 0/5

9 Eylül 2021 Perşembe

The Great Dictator (Büyük Diktatör) (10+)


Konu:
Nazi Almanya'sına benzer bir başka diktatörlükte, Diktatör Adenoid Hynkel ve Yahudi bir berber birbirlerine ikiz gibi benziyordur. Yahudileri toplama kamplarına götürmek üzere toplarken berberin Hynkel'e olan benzerliği olayları iyice karıştırır.

Yapım: 1940 / ABD

Tür: Komedi, Dram, Savaş

Yönetmen: Charles Chaplin

Senarist: Charles Chaplin

Oyuncu: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie

Değerlendirme: Charles Chaplin'in Nazi Almanya'sını ve Hitler'i tiye aldığı bu eğlenceli film, sinema tarihinin en başarılı hiciv örnekleri arasında. Ayrıca sessiz bir yapım da değil. Ama konuşma olan kısımlar bile özellikle yerleştirilmiş, çoğu zaman izleyeni kırıp geçiriyor.

Film sırasında bir adam sekreterini aniden kolları arasına alıyor ama devamında bir şey olmuyor. Savaş filmi olduğundan dolayı bolca asker, silah, top ve patlama var. İnsanlar ateş ediyor. Yahudiler dövülüyor. Bir kişi ölümle sonuçlanmasa da asılıyor. Evlerin uzaktan yakıldığı görülüyor.

IMDB 8.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 0/5

2 Eylül 2021 Perşembe

The Terminal (Terminal) (12+)


Konu:
Doğu Avrupalı bir turist ülkesindeki darbeden dolayı kendini bir anda vatansız ve vizesiz bulur ve dilini bilmediği New York’taki havalimanına sıkışır.

Yapım: 2004 / ABD

Tür: Komedi, Dram, Romantik

Yönetmen: Steven Spielberg

Senarist: Andrew Niccol, Sacha Gervasi, Jeff Nathanson

Oyuncu: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Chi McBride

Değerlendirme: Motive edici, insanın zorlu durumlarda nasıl çözümler üretebileceğini, sabrın meyvelerini gösteren gerçek bir hikâyeden esinlenilmiş, hareketli, eğlenceli, klasik bir yapım.

Film sırasında bir adam elinde makas kendini öldürmekle diğerlerini tehdit ediyor. Birkaç yerde argo, hakaret ve bağrışma mevcut. Bir adam kadın iç çamaşırını gösteriyor ve bunun üzerine muhabbet ediyorlar kısa bir süre. Bir kadının evli bir adamla birlikte olduğu iması var. Bir kadın iki adamla yakın planda birkaç kere öpüşüyor.

IMDB 7.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 0/5

Dil: 2/5