26 Ağustos 2021 Perşembe

Paper Planes (Kâğıttan Uçaklar) (10+)


Konu:
Yakın zamanda annesini kaybetmiş Dylan, yastan kurtulamamış babasıyla zor zamanlar geçirmektedir. Hayatı, okulda düzenlenen bir kâğıttan uçak yarışmasını kazanmasıyla değişmeye başlar.

Yapım: 2014 / Avustralya

Tür: Komedi, Dram, Macera

Yönetmen: Robert Connolly

Senarist: Robert Connolly, Steve Worland, Dylan Parker

Oyuncular: Sam Worthington, Ed Oxenbould, Deborah Mailman

Değerlendirme: Film, ailede bir şeyler ters gittiğinde her şeyin nasıl düzelebileceğini gösteriyor. Yalnız unutulmaması gerekir, neredeyse tüm film boyunca yeni kaybedilen annenin yası tutuluyor, ona ait görüntüler izleniyor ve hatıralar canlandırılıyor. Aynı zamanda motive edici, azmin ve çalışmanın başarıya giden yolda ne kadar önemli olduğunu gösteren bir yapım.

Film sırasında bir çocuk diğerini merdivenlerden atıyor. Bir çocuğun koluna akupunktur iğneleri batırılıyor. Bir çocuk okulda zorbalık yapıyor. İkinci dünya savaşında uçaklarla uçma hayali kuruluyor. Biri, annesinin ölümünü anlatıyor. Yaşlı bir adam ambulans çalıyor ve bir yere gizlice giriyor. Ufak tefek bağrışmalar ve aşağılamalar mevcut. Bir adam ve kadın kısa süre öpüşüyor. Bir kadın plajda rüzgarda uçuşan kısa bir elbiseyle görünüyor.

IMDB 6.2/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 1/5

Dil: 1/5

19 Ağustos 2021 Perşembe

Beauty and the Beast (Güzel Ve Çirkin) (7+)


Konu:
Lanetlenmiş kibirli prens günlerini şatosunda geçirirken, şatoya kitap aşığı maceracı bir kız gelir.

Yapım: 1991 / ABD

Tür: Animasyon, Komedi, Romantik, Fantastik

Yönetmen: Gary Trousdale, Kirk Wise

Senarist: Linda Woolverton, Brenda Chapman, Chris Sanders

Değerlendirme: En iyi müzik dalında Oscar kazanmış animasyon aynı zamanda müzikal de sayılabilir. Türkçe dublajı çok başarılı. Kitap sevgisini, güzelliğin görünüşte değil de içte aranması gerektiğini ve arkadaşlığı vurgulayan harika bir yapım.

Animasyonda küçük çocuklar için dikkat edilmesi gereken nokta korku unsurları. Canavar ara ara kocaman dişlerini göstererek kükrüyor. Şato oldukça korkutucu heykellerle bezeli ve karanlık. Kasabalılar canavarı öldürmek için ayaklanıyorlar ve şatoda (bu kısımlar eğlenceli aslında) saldırıya uğruyorlar. Bir adam canavarı bıçaklıyor ve ok atıyor, kan aktığı görülüyor. Kurtlar insanlara saldırıyor ve birini yaralıyor. Bir adam deliler hastanesine kaldırılmak isteniyor. Biri yardımcısını çokça aşağılıyor. Karakterler birbirlerine kızıp bağırıyor.

Romantik unsurlar da ön planda. Bir adam hizmetçiyle sürekli flört ediyor. Red Kit filmlerindekine benzer bar kızları karizmatik saydıkları bir adam için ölüp bitiyorlar. Bir çift dans ediyor. Klasik bir Disney filminde olacağı üzere son iki sahnede öpüşme var.

Bu arada benim gibi bu çocukluğumun animasyonuna hayransanız 2017’deki gerçek oyuncularla çekilmiş filmini kesinlikle seyretmeyin. Zaman kaybı.

IMDB 8.0/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 0/5

12 Ağustos 2021 Perşembe

Bizi Hatırla (12+)


Konu:
Güzel bir hayata sahip Kaan, bir gün babasının hasta olduğu haberini alır. Babası eve geldikten sonra da güzel hayattaki aksaklıklar ortaya çıkmaya başlar.

Yapım: 2018 / Türkiye

Tür: Dram, Yerli

Yönetmen: Çağan Irmak

Senarist: Çağan Irmak

Oyuncu: Altan Erkekli, Tolga Tekin, Özge Özberk, Binnur Kaya

Değerlendirme: Ünlü yönetmen Çağan Irmak sosyal konulu, ebeveynleri ve çocuklarını merkeze alan filmler yapmayı seviyor. Bu da onlardan, duygusal, aile bağlarını güçlendirici bir yapım.

Filmin sonunda sevilen bir karakter ölüyor. Hassas çocuklar için buna dikkat etmek gerek ancak daha da önemlisi dile pek dikkat edilmemiş. Yaşlı biri küfürlü konuşuyor. Torununu argo ifadelerle severken, küçük torun bir gün o ifadeleri söyleyerek odaya giriyor. Diğer insanların da küfür ettiği duyuluyor. Bir adam dizilerin kadınlar için “soft porno” olduğundan bahsediyor. İnsanlar tartışıyor ve birbirlerine bağırıyorlar. Bir kadın çocukken taciz edildiğini bağırarak anlatıyor. Bunlara dikkat edilirse emektar oyuncu Altan Erkekli ve Binnur Kaya’nın göz dolduran oyunculuğunda ailece izlenebilecek güzel bir eser.

IMDB 7.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet / Korku 0/5

Dil: 3/5

5 Ağustos 2021 Perşembe

All Is Lost (Sona Doğru) (13+)


Konu:
Okyanusun ortasında tek başına gezen bir adamın yatı, konteynıra çarpar, su alır. Tüm cihazları durur ve nerede olduğunu da bilemez. Fırtınalarla da mücadele eden adam kurtarılmak ve dayanmak için mücadele eder.

Yapım: 2013 / ABD

Tür: Aksiyon, Macera, Dram

Yönetmen: J.C. Chandor

Senarist: J.C. Chandor

Oyuncular: Robert Redford

Değerlendirme: Neredeyse tamamı tek kişiyle çekilen filmde konuşma yok denecek kadar az. İzlerken başrol en azından kendi kendine konuşsa diyorsunuz. Ancak hayatta kalma filmi olduğundan son ana kadar gerilimini ve heyecanını koruyor. Motivasyon için iyi bir seçenek. Daha küçük çocuklarla da izlenebilir ancak onların ilgisini çekmeyebilir.

Filmde başrol bir yerde küfür ederek bağırıyor. Fırtına sonrası alnına kanlı bir yara alıyor. Yarayı temizliyor. Sürekli, adamın öldüğü, suya düştüğü, balıklar tarafından yendiği gerilimi yaşanıyor.

IMDB 6.9/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 1/5