26 Kasım 2020 Perşembe

Turbo (7+)

Konu: Bir bahçe salyangozunun hayali ülkedeki en önemli araba yarışını kazanmaktır.

Yapım: 2013 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Fantastik

Yönetmen: David Soren

Senarist: Darren Lemke, Robert Siegel

Değerlendirme: Turbo, hızı ve arabaları seven çocukların seveceği bir yapım. İmkânsızı başarmaya çalışan, sonradan araba güçleri elde eden azimli bir salyangozu anlatıyor.

7 yaş üstü için uygun olsa da dikkat edilmesi gereken bazı noktaları var. Animasyonun dublajında “manita” kelimesi 3-4 yerde söyleniyor. İki salyangoz flört ediyor. “Ağlamayana meme vermezler” ifadesi geçiyor. Bir salyangoz domatese karşı romantik şeyler hayal ediyor. Salyangozları kargalar kapıyor. Bir kargaya otobüs çarpıyor. Bir grup insan kutlama yaparken içki içiyor. Bir karakter “bir amaç uğruna” abisinden para çalıyor.

IMDB 6.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5

19 Kasım 2020 Perşembe

Uçurtmayı Vurmasınlar (9+)

Konu: Annesiyle hapiste büyüyen küçük Barış siyasi tutuklu İnci ile arkadaş olur. İkili sevgi ve Barış’ın masumiyetiyle yepyeni bir dünya oluşturur.

Yapım: 1989 / Türkiye

Tür: Dram, Yerli

Yönetmen: Tunç Başaran

Senarist: Tunç Başaran, Feride Çiçekoğlu

Oyuncu: Ozan Bilen, Nur Sürer, Füsun Demirel

Değerlendirme: Tamamına yakını cezaevinde ve kadınlar arasında geçen film Feride Çiçekoğlu’nun aynı adlı kitabından esinlenilmiş. Oyuncuları, unutulmaz müziği ve asla eskimeyecek konusuyla herkesin izlemesi gerekiyor.

Filmde çok fazla küfür var. Ancak internetteki versiyonunda “bip”le kapatılmış küfürler. Film sırasında sürekli sigara içiliyor. Kısa bir süre bir çocuğun cinsel organı görünüyor. Kadınlar söz dalaşına giriyorlar, saç baş kavga ediyorlar veya tokat atıyorlar birbirlerine. Bir anne çocuğuna kötü davranıyor, genelde bağırıyor.

IMDB 8.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku 1/5

Dil: 1/5

13 Kasım 2020 Cuma

8-nengoshi no hanyome (8 Yıllık Nişanlılık) (13+)


Konu: Araba tamircisi Hisashi ve neşe dolu aşçı Mai nişanlanırlar. Evlenmelerine çok az bir süre kala Mai beklenmedik bir kriz geçirir. Milyonda 0.03 görülen bir hastalığa yakalanmıştır. Tümörden dolayı beyin fonksiyonları durur. Kasılmalardan dolayı kalp krizi geçirir sonra da komaya girer. Nişanlısı Mai’nin ailesine karşı çıkarak ondan ayrılmayacağını söyler. Nişanlısıyla ilgilenmeye ve beklemeye devam eder. Uzun süre komada kalan Mai uyandığında bir çocuk gibidir, adeta yeniden doğmuştur. Yıllar süren rehabilitasyondan sonra konuşmaya, yemek yemeğe, arkadaşlarıyla görüşmeye başlar. Tek sorun, o zamana kadar yanından ayrılmamış 8 yıllık nişanlısını hiç hatırlamamasıdır.

Yapım: 2017 / Japonya

Tür: Dram, Romantik

Yönetmen: Takahisa Zeze

Senarist: Hisashi Nakahara, Mai Nakahara

Oyuncular: Tao Tsuchiya, Kanji Furutachi, Kenta Hamano

Değerlendirme: Gerçek bir hikâyeye dayanan film Japon çiftin yazdığı kitaptan senaryolaştırılmış. Filmde uçan kaçan insanlar, beklenmedik sonlar yok ama arkasında bu kadarı da olmaz diyeceğiniz gerçek bir yaşam öyküsü var.

Filmde bir erkek ve kadının kısa bir öpüşme sahnesi var. Onun dışında cinsellik adına bir şey yok. Romantik bir filmden beklenmeyecek kadar usturuplu. Hasta kızın kasılmaları, krizleri ve hastanede komadaki durumu çok gerçekçi. Küçük yaştaki çocuklarınızın korkmasına sebep olabilir.

Bunların dışında sadakatin ne olduğunu öğrenebileceğimiz bir film. Özellikle de erkeklerin daha sadakatsiz oldukları algısına karşı başrol oldukça fedakâr ve sabırlı. Sabır demişken, sabrı ve umudu da bulabileceğiniz bir film. Büyük yaştaki çocuklarınızla izlemeniz tavsiye edilir.

IMDB: 7.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/10

Şiddet/Korku: 2/10

Dil: 0/10

5 Kasım 2020 Perşembe

O Menino e o Mundo (Çocuk ve Dünya) (12+)


Konu:
Kırsal bir yerde yaşayan çocuğun babası iş bulmak için şehre gider. Çocuk da ailesini bir araya getirmek için müzik ve sanat dolu bir yolculuğa çıkar.

Yapım: 2013 / Brezilya

Tür: Animasyon, Dram, Macera

Yönetmen: Alê Abreu

Senarist: Alê Abreu

Değerlendirme: Birçok yerden ödül toplayan film tam bir görsel şölen. Ancak animasyon olsa da çok küçük çocuklar için kavraması güç ve soyut mesajları var. İyi bir kapitalizm eleştirisi aynı zamanda. Sonu sürprizli harika bir yapım.

Animasyonda hiç anlaşılabilir bir konuşma yok. Çocuk bazı zamanlar biraz ürkütücü manzaralarla karşılaşıyor. Tehlikeli yerlerden geçiyor. Ağır şartlar altında çalışan işçiler var. Dünyanın kötü gidişatının (yangınlar, yeşilin yok edilmesi vs.) gerçek görüntüleri mevcut. Müzik bazı anlarda korkutucu ve gerilim dolu olabiliyor.

IMDB 7.6/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 1/5

Dil: 0/5