24 Eylül 2020 Perşembe

Dead Man Walking (Ölüm Yolunda) (18+)

Gerçek bir rahibe olan Helen Prejean’in yazdığı kitaptan uyarlanan film, adalet konusunda farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Konu: Rahibe Helen, idamı istenen Matthew Poncelet’den bir mektup alır. Poncelet ve Vitello iki genci öldürmüş, birine de tecavüz etmişlerdir. Poncelet, körkütük sarhoş olduklarını ama cinayeti arkadaşının işlediğini, kendisinin seyirci kaldığını iddia eder. Arkadaşı parayla tuttuğu avukatlar sayesinde müebbet alırken, kendisinin ölüm cezası almasına itiraz eder ve rahibeden cezasına itiraz noktasında yardım ister. Medya, gençlerin aileleri ve halk adamın ölümünü isterken, Helen danışmanlığı kabul eder. O andan itibaren rahibe kibirli, cinsiyetçi ve ırkçı bir mahkûmun tarafını tuttuğu için diğer herkes tarafından dışlanacaktır.

Yapım: 1995 / USA

Tür: Suç, Dram

Yönetmen: Tim Robbins

Senarist: Helen Prejean, Tim Robbins

Oyuncu: Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky

Değerlendirme: Rahibenin, mahkûmun ve gençlerin ailesini ziyaret etmesi, onları dinlemesi izleyiciyi ikilemde bırakıyor. Film süresince, yakın plandaki çekimlerin de etkisiyle, tüm karakterlere empatiyle yaklaşmaya, onların duygularını paylaşmaya başlıyorsunuz.

Kim kurban, kim masum? Kim haklı, kim haksız? Adalet nasıl sağlanır? Bir zamanlar masum olan bir cani idam edilmeli mi, edilmemeli mi? Birilerinin katledilmesine izleyici kalan biri masum olabilir mi? Ölüme sürüklenen bir adam ne hisseder? Çocuklarının büyüdüklerini göremeyecek olan aileler, katil ölünce huzur bulacaklar mı?

Olaylar tecavüz ve cinayet etrafında dönünce, açık saçık konuşmalar ve cinayet anına geri dönüşler var. İncil ve Hıristiyanlık göndermeleri de bolca mevcut. Konu çocuklar için ağır olabilir fakat gençlerin izlemesi gereken, insan hayatının değeriyle alakalı güzel bir film. İyi ve kötünün, siyah ve beyaz olarak ayrılmaması insani değerleri sorgulatıyor.

IMDB: 7,5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcen: 3/10

Şiddet/Korku: 6/10

Dil: 6/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder