24 Eylül 2020 Perşembe

Dead Man Walking (Ölüm Yolunda) (18+)

Gerçek bir rahibe olan Helen Prejean’in yazdığı kitaptan uyarlanan film, adalet konusunda farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Konu: Rahibe Helen, idamı istenen Matthew Poncelet’den bir mektup alır. Poncelet ve Vitello iki genci öldürmüş, birine de tecavüz etmişlerdir. Poncelet, körkütük sarhoş olduklarını ama cinayeti arkadaşının işlediğini, kendisinin seyirci kaldığını iddia eder. Arkadaşı parayla tuttuğu avukatlar sayesinde müebbet alırken, kendisinin ölüm cezası almasına itiraz eder ve rahibeden cezasına itiraz noktasında yardım ister. Medya, gençlerin aileleri ve halk adamın ölümünü isterken, Helen danışmanlığı kabul eder. O andan itibaren rahibe kibirli, cinsiyetçi ve ırkçı bir mahkûmun tarafını tuttuğu için diğer herkes tarafından dışlanacaktır.

Yapım: 1995 / USA

Tür: Suç, Dram

Yönetmen: Tim Robbins

Senarist: Helen Prejean, Tim Robbins

Oyuncu: Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky

Değerlendirme: Rahibenin, mahkûmun ve gençlerin ailesini ziyaret etmesi, onları dinlemesi izleyiciyi ikilemde bırakıyor. Film süresince, yakın plandaki çekimlerin de etkisiyle, tüm karakterlere empatiyle yaklaşmaya, onların duygularını paylaşmaya başlıyorsunuz.

Kim kurban, kim masum? Kim haklı, kim haksız? Adalet nasıl sağlanır? Bir zamanlar masum olan bir cani idam edilmeli mi, edilmemeli mi? Birilerinin katledilmesine izleyici kalan biri masum olabilir mi? Ölüme sürüklenen bir adam ne hisseder? Çocuklarının büyüdüklerini göremeyecek olan aileler, katil ölünce huzur bulacaklar mı?

Olaylar tecavüz ve cinayet etrafında dönünce, açık saçık konuşmalar ve cinayet anına geri dönüşler var. İncil ve Hıristiyanlık göndermeleri de bolca mevcut. Konu çocuklar için ağır olabilir fakat gençlerin izlemesi gereken, insan hayatının değeriyle alakalı güzel bir film. İyi ve kötünün, siyah ve beyaz olarak ayrılmaması insani değerleri sorgulatıyor.

IMDB: 7,5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcen: 3/10

Şiddet/Korku: 6/10

Dil: 6/10

17 Eylül 2020 Perşembe

Kaze tachinu (Rüzgâr Yükseliyor) (11+)

Konu: 2. Dünya Savaşı’nda Japon savaş uçaklarını tasarlayan Jiro Horikoshi’nin hayatı ve hayalleri.

Yapım: 2013 / Japonya

Tür: Anime, Dram, Biyografi, Romantik

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Senarist: Hayao Miyazaki

Değerlendirme: The Wind Rises diye bilinen film Miyazaki’nin son işi. Uçaklara meraklı anime ustası izleyiciye gerçek bir hayat hikâyesi sunarken azmin ve çalışmanın nasıl başarıya götüreceğini de gösteriyor. Meraklılar, bu filmin yapım aşamasının ve Studio Ghibli’nin mercek altına alındığı 9 yaş üstü için uygun olan “Düşlerin ve Çılgınlığın Krallığı” belgeselini de izleyebilir.

Anime sırasında birkaç yerde aşağılayıcı ifadeler geçiyor. Bir erkek ve kadın tanışıyor, aşık oluyor, evleniyor, öpüşüyor ve aynı yatakta yatıyorlar.

Şiddet ögeleri yapımın dikkat çekici unsurlarından. Deprem sırasında yıkılan ve altüst olan yapılar görülüyor. İnsanlar ölüyor. Çıkan yangında insanlar yaralanıyor, çocuklar çaresizlik içerisinde ağlıyor. Test sırasında uçaklar çarpışıyor. Kameraya gösterilmiyor ama sevilen bir karakter ölüyor.

IMDB 7.8/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5

11 Eylül 2020 Cuma

The Aeronauts (Balon Pilotları) (10+)

Konu: Sıcak hava balon pilotu Amelia Wren ve bilim insanı James Glaisher, 1862 yılında daha önce hiçbir insanın çıkamadığı yüksekliğe çıkmaya karar verirler.

Yapım: 2019 / İngiltere

Tür: Aksiyon, Macera, Biyografi

Yönetmen: Tom Harper

Senarist: Tom Harper, Jack Thorne

Oyuncu: Felicity Jones, Eddie Redmayne, Himesh Patel

Yorum: Yarı biyografi özelliği taşıyan film gökyüzü ve bilim meraklıları için harika bir esin kaynağı. Hikayesi biraz yavaş ilerliyor ancak neredeyse hepsi balon üzerinde geçen film, izleyenlerin yüreğini ağzına getirecek dakikalar yaşatıyor.

Film sırasında bir çift sarılıyor, yanaktan öpüşüyor. Bir kadın şov amaçlı bir adamın kollarına düşüyor. Bir adam ve kadın dans ediyor. Bir kadın kardeşinin evlenmesi gerektiğinden bahsediyor.

Yapımın korku/şiddet ögelerine dikkat etmek gerek. Bir adam balondan düşüyor. Bir kadın sürekli bu olayı hatırlıyor ve yasını tutuyor. Bir adamın burnu kanıyor. Soğuktan insanların vücutları çatlıyor ve kanıyor ancak çok fazla değil. İki kişi yere çakıldıktan sonra uzun süre sürükleniyor. Karakterler ölümle burun buruna geliyorlar.

IMDB 6.6/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku 3/5

Dil: 0/5

3 Eylül 2020 Perşembe

Daylight (Günışığı) (13+)


Konu:
New York’taki tünel çökünce çıkış yolu kapanır ve içindekiler mahsur kalır. En ufak bir hata tüneli su altında bırakacaktır. Dışarıdan biri onları kurtarmaya gönüllü olur.

Yapım: 1996 / ABD

Tür: Dram, Macera, Aksiyon

Yönetmen: Rob Cohen

Senarist: Leslie Bohem

Oyuncu: Sylvester Stallone, Amy Brenneman, Viggo Mortensen

Değerlendirme: Film sırasında bir çift arasında çekim hissediliyor. Biri müstehcen bir el hareketi yapıyor. Küfür ve argo ifadeler mevcut. Bağrışmalar ve çığlıklar duyuluyor.

Filmin türü itibariyle şiddet unsurları ön planda. Bir adama araba kaçırıyor. Biri dövülüyor. Boynu kırılmış biri ölüme terkediliyor, bir kadın ölüyor. Ateş almış bir adam çığlık atıyor. Çokça kan görülüyor. Silahlar ve bombalar patlıyor. Türlü şekilde ceset ve yaralı insanlar var. Boğulmalar, sıçanlar ve elektroşok gibi hassas insanların kaldıramayacağı ögeler mevcut.

Aksiyon filmleri sevenler için “kurtarma operasyonu” konulu bir film. Tavsiye ederim.

IMDB 5.9/10

Filmin içerik dereceleri: kids-in-mind.com

Müstehcenlik: 1/10

Şiddet: 7/10

Dil: 5/10