16 Temmuz 2020 Perşembe

Judgment at Nuremberg (Nüremberg Duruşması) (13+)



Konu: Nazi rejimi döneminde yaptıkları insanlık suçlarından ötürü 1948’de mahkemeye çıkan dört hâkim, dönemin meşhur kurumu Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılanır.


Yapım: 1961 / ABD
Tür: Tarih, Dram


Yönetmen: Stanley Kramer
Senarist: Abby Mann
Oyuncu: Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark


Değerlendirme: Usta yönetmen Stanley Kramer tarafından yönetilen film aynı zamanda Oscar’lı bir yapım. Aksiyonu bol sürükleyici filmlerden değil ancak oyunculuk göz dolduruyor. Farklı bakış açıları sağlıyor. İkinci Dünya Savaşı’nda herkesin ve her ülkenin ne kadar da suçlu olduğunu gösteriyor. Film, Nazi Soykırımı’na farklı açıdan bakıyor ve soykırım sırasında halkın hükümet tarafından işlenen suçlara tepkisine dikkat çekiyor.


Birçok kısmı mahkeme salonunda geçen bu uzun filmde Hitler Hükümetinin gerçekleştirdiği insanlık suçlarından bahsediliyor. Kısırlaştırılan bir tanık çağrılıyor. Yahudi biriyle cinsel ilişkiye girdiği düşünülmüş eski bir davada yargılanmış bir tanık dinleniyor. Filmin en çarpıcı kısmı toplama kamplarına ait görüntülerin izletildiği an. Toplu cesetler, yapılan işkenceler, katletmeler anlatılırken görüntüler de herkesin izleyebileceği türden değil. Bu nedenle ve konunun ağırlığı bakımından küçük çocuklarla izlenmemeli ancak adalet duygusu inşası adına ailedeki gençlerle izlenebilir ve ailece tartışılabilir.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet/Korku: 3/5
Dil: 1/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder