30 Temmuz 2020 Perşembe

Song of the Sea (Denizin Şarkısı) (7+)



Konu: Ben, babası ve kız kardeşiyle deniz fenerinde yaşamaktadır. Bir gün, kız kardeşinin fok kızı olduğuyla alakalı gerçek ortaya çıkar.


Yapım: 2014 / İrlanda, Danimarka, Belçika, Lüksemburg, Fransa


Tür: Animasyon, Macera, Dram, Fantastik


Yönetmen: Tomm Moore
Senarist: Will Collins, Tomm Moore


Değerlendirme: Filmin en dikkat edilmesi gereken noktası korku ögeleri. Bir sahnede abi Ben korkutucu bir hikâye anlatıyor. Ürküten Baykuş Cadı ve babaanne gibi karakterler var. Hassas çocuklara dikkat edilmeli.


Yapımda annenin de ölümü işlenmiş. İki sahnede puro ve içki içildiği görülüyor ve sarhoş olma muhabbeti geçiyor. Yaşlı bir kadın bir yerde küfrediyor. Filmin sonunda bir karı koca öpüşüyor.


Animasyon harika bir teknikle çizilmiş. Görselliği ve şarkısıyla büyülüyor. Kardeş sevgisi ve aile olmanın önemi üzerinde durulmuş.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet/Korku: 2/5
Dil: 1/5

23 Temmuz 2020 Perşembe

The Greatest Game Ever Played (Hayatımın Maçı) (8+)



Konu: 20 yaşında yoksul bir genç olan amatör golfçü Francis Ouimet’in başarı öyküsü.


Yapım: 2005 / ABD
Tür: Dram, Biyografi
Yönetmen: Bill Paxton
Senarist: Mark Frost
Oyuncu: Shia LaBeouf, Stephen Dillane, Elias Koteas


Yorum: Uzun yıllar top taşıyıcılığı yapmış Francis Ouimet’in gerçek hayat hikâyesinden uyarlanmış film golf sporu ve sosyal sınıf çatışmaları üzerine. Kurgusu açısından eksiklikleri olan bir film ancak ailecek izlenebilecek güzel bir motivasyon filmi.


Film sırasında çok fazla pipo ve içki içtiği görülüyor. Bazı kişiler başka sınıftan insanlarla dalga geçiyorlar. İki genç arasında yakınlaşma görülüyor ancak bakışmadan öteye geçmiyor bu durum. Bir adam korkutucu rüya görüyor. Bir baba oğlunu desteklemeyen bir tavır ortaya koyuyor ancak annenin destekleyici tavrı takdire değer.



Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet / Korku 1/5
Dil: 1/5

16 Temmuz 2020 Perşembe

Judgment at Nuremberg (Nüremberg Duruşması) (13+)



Konu: Nazi rejimi döneminde yaptıkları insanlık suçlarından ötürü 1948’de mahkemeye çıkan dört hâkim, dönemin meşhur kurumu Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılanır.


Yapım: 1961 / ABD
Tür: Tarih, Dram


Yönetmen: Stanley Kramer
Senarist: Abby Mann
Oyuncu: Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark


Değerlendirme: Usta yönetmen Stanley Kramer tarafından yönetilen film aynı zamanda Oscar’lı bir yapım. Aksiyonu bol sürükleyici filmlerden değil ancak oyunculuk göz dolduruyor. Farklı bakış açıları sağlıyor. İkinci Dünya Savaşı’nda herkesin ve her ülkenin ne kadar da suçlu olduğunu gösteriyor. Film, Nazi Soykırımı’na farklı açıdan bakıyor ve soykırım sırasında halkın hükümet tarafından işlenen suçlara tepkisine dikkat çekiyor.


Birçok kısmı mahkeme salonunda geçen bu uzun filmde Hitler Hükümetinin gerçekleştirdiği insanlık suçlarından bahsediliyor. Kısırlaştırılan bir tanık çağrılıyor. Yahudi biriyle cinsel ilişkiye girdiği düşünülmüş eski bir davada yargılanmış bir tanık dinleniyor. Filmin en çarpıcı kısmı toplama kamplarına ait görüntülerin izletildiği an. Toplu cesetler, yapılan işkenceler, katletmeler anlatılırken görüntüler de herkesin izleyebileceği türden değil. Bu nedenle ve konunun ağırlığı bakımından küçük çocuklarla izlenmemeli ancak adalet duygusu inşası adına ailedeki gençlerle izlenebilir ve ailece tartışılabilir.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet/Korku: 3/5
Dil: 1/5

9 Temmuz 2020 Perşembe

Ernest et Célestine (İki Arkadaş) (6+)



Konu: Farklı dünyalarda yaşayan Ernest adındaki bir ayıyla, Celestine adlı bir farenin sıra dışı arkadaşlığı.


Yapım: 2012 / Fransa


Tür: Animasyon, Macera, Komedi


Yönetmen: Stéphane Aubier, Vincent Patar
Senarist: Daniel Pennac, Gabrielle Vincent


Değerlendirme: Nadir görülebilecek bir arkadaşlık öyküsü aynı adlı çocuk kitabı dizisinden uyarlanmış. Hikâye farklılıkların nasıl da üstesinden gelinebileceğini anlatırken sımsıcak bir dostlukla tanıştırıyor bizi.


Filmde korkutucu ögeler küçük çocuklar için uygun değil. Müdüre hanım ürkütücü bir masal anlatırken gölgesi korkunç bir hal alıyor. Kötü bir diş hekimi var. Farelerden oluşan bir yaratıkla alakalı kâbus görülüyor. Yangın çıkıyor.


İyi karakterlerin hırsızlık yaptığını hatırlatmak gerekiyor. Bir ayı şeker dükkânına gizlice girip tüm şekerleri yiyor, arabayı çalıyor. Polis bu karakterleri arıyor. Bazı kişiler aşağılanıyor. Bağrışmalar oluyor. Serseri gibi bazı argo ifadeler kullanılmış.




Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 0/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5

2 Temmuz 2020 Perşembe

Hokkabaz (9+)



Konu: Sihirbaz İskender ve en yakın arkadaşı Maradona turneye çıkmaya karar verirler. İskender, yaptığı işe saygı duymayan huysuz babasını da götürmek zorunda kalır. Bir düğünde gösteri yaptıkları sırada gelin kaybolur.


Yapım: 2006 / Türkiye
Tür: Komedi, Dram, Yerli


Yönetmen: Cem Yılmaz, Ali Taner Baltacı
Senarist: Cem Yılmaz
Oyuncu: Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Özlem Tekin


Değerlendirme: Aile bağlarıyla ve daha çok baba-oğul ilişkisi üzerine yoğunlaşmış film sürprizlerle dolu. Hikâyesi sımsıcak, tüm ailenizi hem gülümsetecek hem duygulandıracak.


Film sırasında birkaç yerde küfür var. Öfkeli bir adam karısıyla tartışıyor ve bu adamı daha sonra tartışmalarda görüyoruz. Bir kadın bağırıyor. Kısa bir yerde gerdek gecesinden bahsediliyor. Bir adam birkaç sahnede iç çamaşırıyla görülüyor.



Filmin içerik dereceleri:
Müstehcenlik: 1/5
Şiddet/Korku: 1/5
Dil: 1/5