29 Nisan 2022 Cuma

Akeelah And The Bee (Sözcüklerin Gücü) (8+)

Konu: Çoğunlukla siyahilerin yaşadığı dezavantajlı bir bölgede yaşayan ve okuyan zeki Akeelah harf kodlama yarışmasına katılır. İlk başlarda yarışmayı hafife alır ama sonradan bunun ne kadar zor ve prestijli bir yarışma olduğunu fark eder.

Yapım: 2006 / ABD

Tür: Dram

Yönetmen: Doug Atchison

Senarist: Doug Atchison

Oyuncu: Angela Bassett, Laurence Fishburne, Keke Palmer

Değerlendirme: Müthiş bir motivasyon filmi. Çalışmanın önemine vurgu yapıyor. Çocuk oyuncular ağırlıklı ama çocuk filmi değil. Aile bağlarına ve dayanışmanı önemine de değiniyor. Heyecan dolu ama karakterlerin zorlu hayatları nedeniyle dramatik de bir yapım.

Filmde, Akeelah çok zeki olduğundan arkadaş zorbalığına maruz kalıyor. Biri ölmüş babasını hatırlıyor ve onun hakkında konuşuyorlar. Bir anne kızını, bir baba da oğlunu azarlıyor. Birinin çeteye bulaşması hakkında mevzular dönüyor. Birkaç yerde argo ifadeler mevcut. Ortaokul çağlarında bir çocuk bir kızı yanağından öpüyor.

IMDB 7.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5

22 Nisan 2022 Cuma

He Named Me Malala (Adım Malala) (11+)

Konu: 15 yaşında okula gittiği için Taliban’ın saldırısına uğrayan Malala Yousafzai’nin Birleşmiş Milletler’de konuşmaya yapmaya uzanan öyküsü.

Yapım: 2015 / ABD

Tür: Belgesel, Biyografi

Yönetmen: Davis Guggenheim

Senarist: Amole Gupte

Oyuncu: Malala Yousafzai, Ziauddin Yousafzai, Toor Pekai Yousafzai

Değerlendirme: Belgesel, günümüzde de kızların okuması için mücadele veren eğitim aktivisti Nobel ödüllü Malala’nın kendi kitabından uyarlanmış. Motivasyonu yüksek bir yapım. Afganistan’ın küçük köyünden Oxford Üniversitesi’ne uzanan ölüm kalım mücadelesini güzel resmediyor. Bunun dışında Malala’nın aile ilişkisi ve özellikle babasının tutumu takdire şayan.

Filmde dikkat edilmesi gereken şiddet unsurları. Neticede bir kızın vurulmasını ve yaralanmasını anlatıyor. Birçok kısım gibi bu bölüm de animasyonla açık açık ve kanlı şekilde anlatılmış. Taliban’ın şiddet uyguladığı, bağırdığı, silahların görüldüğü ve bombaların patladığı gerçek görüntüler de var.

IMDB 7.0/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet: 3/5

Dil: 0/5

14 Nisan 2022 Perşembe

Luca (Luka) (6+)

Konu: İtalya’nın bir kasabasında, insan kılığına girmiş deniz canavarları bir kız ile arkadaş olurlar hem de bütün kasaba bu canavarları öldürmek isterken.

Yapım: 2021 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Aksiyon, Fantastik, Komedi

Yönetmen: Enrico Casarosa

Senarist: Enrico Casarosa, Jesse Andrews, Simon Stephenson

Değerlendirme: Türkçe dublajı harika olan bir animasyon daha. Yapım; arkadaşlığın, farklılıkları hoş görmenin, birlikte çalışıp başarmanın ve öğrenmenin önemine vurgu yapıyor. Okulu ve okumayı özendiriyor. Oldukça güldüren bir film.

Animasyonda argo ifadeler mevcut. Çünkü züppe kılıklı bir karakter sürekli diğerlerini aşağılıyor, hor görüyor, fiziksel şiddet uyguluyor. Çocukların uçurumdan atlaması, bisikleti yokuş aşağı sürmesi, kedi tarafından saldırıya uğraması gibi çizgi film şiddeti var. Birkaç kişinin elinde mızrak görünüyor ve mızrakla karakterler tehdit ediliyor. Bıçaklar korkutucu şekilde gösteriliyor. Karanlıkta bir sal saldırıya uğruyor. Biri ailesinin sözünü dinlemiyor ve kaçıyor. Bir çocuğun babasının onu terk ettiği anlaşılıyor.

IMDB 7.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5

7 Nisan 2022 Perşembe

Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir) (9+)

Konu: Tembel ve yaramaz olduğu düşünülen Ishaan aslında disleksiden mustariptir. Resim öğretmeni bunu keşfeder.

Yapım: 2007 / Hindistan

Tür: Komedi, Dram, Bollywood

Yönetmen: Aamir Khan, Amole Gupte

Senarist: Amole Gupte

Oyuncu: Darsheel Safary, Aamir Khan, Tisca Chopra

Değerlendirme: Film, öğrenme güçlüğü olarak tanımlayabileceğimiz disleksiyi en iyi anlatan filmlerin başında gelir. Öğretmenlerin izlemesi gereken filmler listesinin başlarında yer alsa da, ailelere de güzel dersler var filmde. Özellikle annenin yaklaşımı örnek olacak cinsten. Çocuk oyuncunun da oyunculuğu göz dolduruyor.

Yapımda şiddet unsurları fazla. Çocuklar kavga ediyor. Ancak bu daha çok akran zorbalığı gibi. Aynı çocuk başka çocuklardan da akran zorbalığına uğruyor. Bir çocuğun yüzü kanlı görünüyor. Bir baba oğluna şiddet uyguluyor hatta çok defa bağırıyor. Öğretmenler şiddet uyguluyor. Bir çocuk hayalinde örümcek tarzı böcekleri canlandırıyor. Biraz ürkütücü olabilir.

IMDB 8.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet: 2/5

Dil: 1/5