27 Ocak 2022 Perşembe

Mrs. Doubtfire (Müthiş Dadı) (11+)

Konu: Üzücü bir boşanmanın ardından aktör ve ses sanatçısı Daniel dadı kılığına girerek çocuklarına bakmaya başlar ve bu nerelerde hata yaptığını da görmesini sağlar.

Yapım: 1993 / ABD

Tür: Komedi, Dram

Yönetmen: Chris Columbus

Senarist: Anne Fine, Randi Mayem Singer, Leslie Dixon

Oyuncular: Robin Williams, Sally Field, Pierce Brosnan

Değerlendirme: Film, çocuklarına aşırı düşkün ve onlarla iyi anlaşan, eğlenceli bir babayla kuralcı ve kariyer sahibi bir annenin boşanmasıyla başlıyor. Biri kılık değiştirirken çıplak değil ama kadın ve erkek çamaşırlarıyla görünüyor. Bir adam takma bir yüz takıyor ki bu çok küçük çocuklar için korkutucu olacaktır. Bir genç bir kadının tuvaletini ayakta yaptığını görüyor ve onun erkek olduğunu anlıyor. Kısa da olsa bir havuz sahnesi var ve bikinili ve şortlu insanlar mevcut. Dublajında değil ama orijinalinde küfürler var. Bir adam ölme tehlikesi geçiriyor.

Çocuklarla izlenebilecek, sevmediğiniz kısımları atlayabileceğiniz komedi dolu güzel bir yapım. Aile olmayı, iletişimin önemini ve insanların evliliklerinde yaptıkları hataları anlatıyor.

IMDB 7.0/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 3/5

Şiddet/Korku: 1/5

Dil: 3/5

20 Ocak 2022 Perşembe

Spirit Untamed (Spirit: Özgür Ruh) (8+)

Konu: Lucky Prescott, büyükbabasının şehirdeki malikânesinden yıllar önce ayrıldığı sınır kasabasına gider. Orada vahşi bir atla arkadaş olur.

Yapım: 2021 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Dram

Yönetmen: Elaine Bogan, Ennio Torresan

Senarist: Aury Wallington, Kristin Hahn, John Fusco

Değerlendirme: Animasyon Dreamworks’ün 2002 yapımı Spirit yapımı devamı gibi gözükse de olay örgüsü itibariyle o kadar güçlü değil. Yine de motivasyon veren, cesaretin ve arkadaşlığın aşılandığı, güçlü kadın karakterleri olan bir yapım.

Filmde en dikkat çekici olay ebeveyn ve eş kaybı. Ölüm gösterilmiyor ancak neredeyse filmin tamamında bundan bahsediliyor veya hissettiriliyor. Bazı çocuklar için hassas bir konu. Diğer bir mesele de şiddet unsurları. Çocuklar haydutlarla dövüşüyor, bir abla kardeşini sürekli halatla bağlıyor veya asıyor, bir adam patlayıcılarla uğraşıyor, genç bir kız gece vakti korkutucu bir ormana giriyor.

IMDB 5.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 0/5

13 Ocak 2022 Perşembe

Avaze gonjeshk-ha (Serçelerin Şarkısı) (12+)

Konu: Şehre uzak bir devekuşu çiftliğinde çalışan Karim işinden kovulur. Hem ailesini geçindirmek hem de işitme engelli kızına yeni cihaz almak için şehre gidip çalışır ve türlü türlü insanlarla karşılaşır.

Yapım: 2008 / İran

Tür: Dram

Yönetmen: Majid Majidi

Senarist: Mehran Kashani, Majid Majidi

Oyuncu: Mohammad Amir Naji, Maryam Akbari, Kamran Dehghan

Yorum: The Song of Sparrows adıyla da bilinen film başrol oyuncusuna ödül de kazandırmıştır. Sadece başrol değil, diğer oyunculuklar da abartısız ve müthiş olan film basit ama sıcacık bir hikâye anlatıyor. Sonundan ziyade iyilik-kötülük, dürüstlük-yalan, helal-haram, paylaşmak-bencillik, aile fedakârlığı, yardımseverlik gibi temalar üzerinde durulan sahneler önemli. Yer yer komik ama duygu yüklü bir yapım.

Film sırasında bir adam eşine damda uyumanın güzel olacağından bahsediyor. Kadın utanıyor. Bir baba öfkeleniyor, çocuklarını dövüyor. Bu baba genelde oğluna karşı sinirli görünüyor. Bir kadın ve çocuklar ağlıyor. Bir adamın üstüne eşyalar düşüyor, yaralanıyor ve yüzü az kanlı, sarılı gösteriliyor. Yere dökülen balıklar çırpınıyor ama ölmüyorlar.

IMDB 7.9/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Korku/Şiddet: 2/5

Dil: 1/5

6 Ocak 2022 Perşembe

Little Boy (Ufaklık) (11+)

Konu: 8 yaşındaki Pepper, İkinci Dünya Savaşı’nda cepheye giden babasını getirmek için türlü yollar dener.

Yapım: 2015 / ABD

Tür: Savaş, Dram, Tarih

Yönetmen: Alejandro Monteverde

Senarist: Alejandro Monteverde, Pepe Portillo

Oyuncular: Jakob Salvati, Emily Watson, David Henrie

Değerlendirme: Baba ve oğul arasındaki güzel bağı, aile dayanışmasının önemini, inanmanın birçok kapıyı açtığını ve yabancı nefretini defetmenin yolunu gösteren, hem 2. Dünya Savaşı’ndaki olayları anlatan hem de motivasyon sağlayan bir yapım. Ailecek güvenle izlenebilir ancak birkaç yerdeki savaş sahneleri hassas çocuklar için uygun değil.

Savaşta patlayan bombalar, birbirine ateş eden askerler ve yaralı yüzler gösteriliyor. Hiroşima’ya atılan bombanın görüntüsü var. Atom bombası sonrası bir çocuk yanmış cesetleri rüyasında görüyor. İki kişi bir adamın evine saldırıyor. Eve ateş topu atıyorlar. Biri bir adamı ölesiye dövüyor, adam sonra hastanede görünüyor. İki sahnede, hastanede yaralı, yüzleri sarılı gaziler var. Bir çocuk boyundan dolayı akran zorbalığına uğruyor ve hırpalanıyor. Şiddet ögeleri dışında bir adam evli bir kadına “sulanıyor.” Lakap takma bolca var ama bu daha sonra düzeltiliyor. Bir adamın arabasına yazılar yazılıyor.

IMDB 7.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 2/5