14 Temmuz 2022 Perşembe

Koe no Katachi (Sessizliğin Sesi) (11+)

Konu: Ortaokulda sağır olan sınıf arkadaşına zorbalık yapan genç bir çocuk yıllar sonra pişman olur.

Yapım: 2016 / Japonya

Tür: Dram, Anime, Romantik

Yönetmen: Naoko Yamada

Senarist: Yoshitoki Oima, Reiko Yoshida, Kiyoshi Shigematsu

Değerlendirme: A Silent Voice olarak da bilinen anime film, aynı adlı manga diziden uyarlanmış. Yaptığı kötülüklerin kefaretini ödeyen bir çocuğu anlatıyor. Bunu yaparken iyi bir yere varılmış. Arkadaşlığın ve sosyalleşmenin önemi vurgulanmış. Zorbalığın ne kadar kötü olduğu gösterilmiş.

Yapımda intihar bahsi geçiyor ancak intihara özendirme yok. Bir gencin intihara teşebbüs ettiği söyleniyor, biri de intihar ederken kurtarılıyor. Bir çocuk sınıf arkadaşına zorbalık yapıyor. İki kişi kulağından yaralanıyor. Çizgi film de olsa kan akıyor. Genç bir çocuk suyun altında bir kızın bacaklarını görüp utanıyor. Kızlar kendi aralarında göğüs büyüklüğüyle alakalı şaka yapıyor.

IMDB 8.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik:1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 0/5

30 Haziran 2022 Perşembe

Yooryung (Hayalet) (15+)

Konu: Polis akademisinden yıllar önce ayrılan Park Gi Young hacker olarak nam salmıştır ve bir cinayet üzerine yıkılır. Sonrasında hem siber suçlar biriminde polis olan arkadaşının hem de kendisinin masumiyetini ortaya çıkarmaya çalışır.

Yapım: 2012 / Güney Kore

Tür: Romantik, Gizem, Gerilim, Aksiyon, Dizi

Yönetmen: Kim Hyeong-Sik, ‎Park Shin-Woo

Senarist: Kim Eun-hee

Oyuncu: So Ji-seob, Yeon-hee Lee, Hyun-Sung Jang

Değerlendirme: Phantom veya Ghost olarak da geçen her biri bir saat 20 bölümlük polisiye dizi. Siber suçlar, hackerlik, bilgisayarlar, teknoloji, polislik ve dahasıyla ilgisi olanları özellikle çekecek bir yapım. Eski olmasına rağmen kullanılan teknoloji ve çekimleri iyi. Zaten her yerde Samsung yerleştirmesi var. Özellikle polisiye sevenler için ekrana bağlayacak bir dizi.

Dizi sırasında kadınların mini etek veya mini şort giydikleri görülüyor. Bir açılışta yarı çıplak dans eden iki kadın kısa süreliğine gösteriliyor. Seks skandalından sıkça bahsediliyor. Bir adam deneme amaçlı bir kadını zorla öpmeye yelteniyor ama blöf olduğundan öpmüyor. Az da olsa romantizm var. Ama romantizm arayanlar bu diziyi izlememeli.

Bunlar dışında birbirine bağıran çok. Küfür birkaç yerde var. Ancak polisiye olunca bolca ölüm, intihar ve cinayet mevcut. Kan az da olsa gösterilmiş. Bir kadın binadan düşüyor. Öğrenciler binadan düşerek ölüyor. İçkiyle insanlar boğuluyor. Silahlar gösteriliyor. Hackerlar yasa dışı işler yapıyor. Bir adam iyilik için sürekli hackleme yapıyor.

IMDB 7.9/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 4/5

Dil: 1/5

16 Haziran 2022 Perşembe

Hidden Figures (Gizli Sayılar) (10+)

Konu: Amerika’da, siyahilerin beyazlarla aynı tuvaleti bile kullanamadığı ayrımcılık yıllarında NASA’da çalışan üç matematikçi siyahi kadının öyküsü.

Yapım: 2016 / ABD

Tür: Dram, Biyografi, Tarih

Yönetmen: Theodore Melfi

Senarist: Allison Schroeder, Theodore Melfi, Margot Lee Shetterly

Oyuncu: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe

Değerlendirme: Gerçek yaşam öyküsüne dayanan yapım iyi bir motivasyon filmi. Asla pes etmemek gerektiğini anlatıyor. Ayrıca kadınların ne kadar güçlü olduklarını da göstererek pozitif ayrımcılık yapıyor. Onların tarihi nasıl değiştirdiğini gözler önüne seriyor. Özellikle kız çocuklarıyla izlenip üzerinde konuşulması gereken eserlerden.

Filmde birkaç yerde küfür ve argo var. Siyahiler için ayrımcı bir dil kullanılıyor. Bazı “beyazların” siyahileri içten içe aşağıladıkları yüz ifadelerinden görünüyor. İki sahnede iki çiftin tutkulu öpüşmesi var. Bir kadının tuvalete gidip orada çalıştığı anlaşılıyor. Kadınlar sarhoş oluyor.

IMDB 7.8/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 0/5

Dil: 2/5

10 Haziran 2022 Cuma

Skyscraper (Gökdelen) (12+)

Konu: Bir güvenlik uzmanının ailesi dünyanın en uzun gökdeleni yanarken içeride mahsur kalır.

Yapım: 2018 / ABD

Tür: Aksiyon, Macera, Gerilim

Yönetmen: Rawson Marshall Thurber

Senarist: Rawson Marshall Thurber

Oyuncu: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han

Değerlendirme: Yanan bir binadan ailesini kurtarmaya çalışan başrol, yürekleri ağızlara getirecek türlü ölüm tehlikesi geçiriyor. Silahlar, suç örgütlerinden bahis, ateş etme çokça var. İki kişi kavga ediyor ve birbirlerini yaralıyorlar. Biri yanlışlıkla kendisini vuruyor, başka biri elindeki el bombasını patlatarak kendisiyle birlikte ailesini havaya uçuruyor. İnsanların yüzlerinde eskiden kalma yara izleri görünüyor. Bir adamın protez bacağı görünüyor. Az da olsa kan ve yüzlerde kanlı kesikler gösterilmiş. Bir kadın birinin bacağına makas saplıyor. Bir helikopter patlıyor. Birkaç yerde argo ifadeler geçiyor. Bir karı-koca çift tutkulu şekilde öpüşüyor.

Aksiyon sevenler için heyecan dolu güzel bir yapım. Aile ve aile babası örnek olacak cinsten. Mükemmel değil ama vakit geçirmek için ailece izlenir.

IMDB 5.8/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 3/5

3 Haziran 2022 Cuma

Isshûkan furenzu (Bir Hafta Dostlar) (13+)

Konu: Yuki Hase, sınıfında kimseyle arkadaşlık kurmayan yalnız bir kız görür. Onunla arkadaş olmaya karar verir.

Yapım: 2017 / Japonya

Tür: Romantik, Komedi, Dram

Yönetmen: Shôsuke Murakami

Senarist: Matcha Hazuki

Oyuncu: Haruna Kawaguchi, Kento Yamazaki, Seika Furuhata

Değerlendirme: Japonya animelerini veya Güney Kore dizilerini sevenlerin beğeneceği bir yapım. Mangadan uyarlanmış filmin anime dizisi de mevcut ve One Week Friends olarak da biliniyor.

Şiddet ve dil yönüyle sıkıntısı bulunmayan filmde az da olsa müstehcenlik var. Genel itibariyle konusu bir genç çocuğun bir kızla yakınlaşmaya çalışıyor olması. Olay lisede geçiyor. O nedenle kızlar kısa etekler giyiyor. Sevgililik ve çıkma muhabbetleri yapılıyor. Kişiler sevdiklerine çıkma teklif ediyorlar. İki genç sarılıyor ve bir olay sırasında ele ele tutuşup kaçıyor.

IMDB 6.8/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 0/5

Dil: 0/5

26 Mayıs 2022 Perşembe

Beyaz Melek (13+)

Konu: Kemoterapiden kaçan aşiret lideri Diyarbakırlı Mala Ahmet, İstanbul’da kendini bir huzurevinde bulur.

Yapım: 2007 / Türkiye

Tür: Dram, Yerli

Yönetmen: Mahsun Kırmızıgül

Senarist: Mahsun Kırmızıgül

Oyuncu: Mahsun Kırmızıgül, Yıldız Kenter, Fadik Sevin Atasoy, Fırat Tanış, Erol Günaydın

Değerlendirme: Filmin en büyük eksisi ajitasyon üzerine kurulmuş olması, en büyük artısı da oyuncuları. Şimdi çoğu hayatını yitirmiş usta oyuncuların yıldızlar geçidi gibi. Mükemmel bir film değil ama ailenin önemini, anne baba sevgisini ve fikirlere saygı duymayı işleyen bir yapım. Oldukça duygusal ve iyi ve kötülerin çok keskin olduğu masalsı bir anlatımı var.

Şiddet dozu çok yüksek olan filmde dikkate alınması gereken yerler var. İnsanlar birbirlerini tokatlıyor. Biri küfürlü konuşarak yaşlı birine eziyet ediyor, dayak atıyor. Bir adam bir kadının boğazını sıkıyor. Bakıcılar tarafından çok acı ve çirkin şekilde yıkanan yaşlıların arkadan çıplak bedenleri görülüyor. Silahlar gösteriliyor. Öldürülen bir adam haberlerde gösteriliyor. Sevilen karakterler ölüyor. Bir adam Allah’a isyan ediyor diye iki adam arasında tartışma çıkıyor. İki adam karılarıyla birlikte olma mesajı veren hareketlerde bulunuyor.

IMDB 6.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku: 4/5

Dil: 1/5

19 Mayıs 2022 Perşembe

Lost Room (Kayıp Oda) (15+)

Konu: Dedektif Joe’nun küçük kızı açıp kapandıkça kendini yenileyen gizemli bir motel odasında kaybolur.

Yapım: 2006 / ABD

Tür: Aksiyon, Gizem, Gerilim, Dizi

Yönetmen: Craig R. Baxley, Michael W. Watkins

Senarist: Laura Harkcom, Christopher Leone, Paul Workman

Oyuncu: Peter Krause, Julianna Margulies, Peter Jacobson

Değerlendirme: 6 bölümlük bir mini gizem dizisi. Sonu itibariyle oldukça eleştirilmişti. Ancak bu tarz sevenler için güzel bir seçenek.

Dizide kızını çok seven ve onunla arası iyi olan bir baba bulunuyor. Dil kullanımı polisiye bir diziye göre orta seviyede ama argo ve küfürler az da olsa var. İki kişinin kısa süreliğine öpüşmesi görülüyor. Bu sahneden sonra yatakta görünüyorlar ancak çıplaklık yok. Şiddet unsurları barındırıyor. İnsanlar çok kez kavga ediyor. Silahlar ve kan kullanılmış. İki adama yakından ateş ediliyor. Birinin yarası iyileşirsen yakın planda görülüyor. Birkaç kişi ölüyor. Biri alevler içinde görünüyor. Yanmış cesetler kısa süreliğine de olsa gösteriliyor.

IMDB 8.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 2/5

13 Mayıs 2022 Cuma

Kimi no Na wa (Senin Adın) (13+)

Konu: Birbirine yabancı ve farklı şehirlerde yaşayan iki genç aralarında garip bir bağ fark eder.

Yapım: 2016 / Japonya

Tür: Dram, Fantastik, Gizem, Anime, Romantik, Komedi

Yönetmen: Makoto Shinkai

Senarist: Makoto Shinkai

Değerlendirme: Konusu bir hayli ilgi çekici anime farklı bir tarza sahip. Birbirlerinin yerine geçen gençleri anlatan yapım oldukça beğenilen filmlerden. “Your Name” olan İngilizcesi ile de ünlü.

Anime sırasında bir genç kız iki kez göğüslerini avuçluyor ve şaşırıyor. Bir kez de aynada bakıyor ama göğüs gösterilmemiş. Bir yere düşen meteordan ve ölülerden bahsediliyor. Animede bolca reenkarnasyon ve Japonlara özgü inanışlar var. Sürekli mabet bahsi geçiyor. Hatta biri geçmişe gidiyor. Animenin en olumsuz özelliği ise gençlerin küfür ediyor ve kabaca konuşuyor olması.

IMDB 8.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik:1/5

Şiddet/Korku: 0/5

Dil: 3/5

6 Mayıs 2022 Cuma

Imagine That (Hayal Et) (6+)

Konu: Finans kariyerinin zirvesindeki bir adam küçük kızıyla bir hafta geçirmek zorunda kalır. Bu süre zarfında kızının hayali dünyası ona bazı sorularının cevabını verir.

Yapım: 2009 / ABD

Tür: Dram, Komedi, Fantastik

Yönetmen: Karey Kirkpatrick

Senarist: Ed Solomon, Chris Matheson

Oyuncu: Eddie Murphy, Thomas Haden Church, Yara Shahidi

Değerlendirme: Bir baba ile kızının ilişkisini gösteren iç ısıtan bir film. Başrol, ilk başlarda babalık noktasında tökezlese de sonlara doğru durumu iyi kurtarıyor.

Filmde bir kadın bir organizasyonda sevgilisi ile görülüyor. Birkaç yerde argo ifade kullanılmış. Bir adam toplantıda kızıp bağırıyor. Eğlenceli olsun diye bazı hafif şiddet sahneleri var. Bir adam çocuk oyun havuzunda çocukların top saldırısına uğruyor mesela. Baba olmakla alakalı ipuçları barındıran yapım zaman geçirmek için izlenecek güzel bir seçenek.

                           

IMDB 5.6/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 1/5

Dil: 1/5

29 Nisan 2022 Cuma

Akeelah And The Bee (Sözcüklerin Gücü) (8+)

Konu: Çoğunlukla siyahilerin yaşadığı dezavantajlı bir bölgede yaşayan ve okuyan zeki Akeelah harf kodlama yarışmasına katılır. İlk başlarda yarışmayı hafife alır ama sonradan bunun ne kadar zor ve prestijli bir yarışma olduğunu fark eder.

Yapım: 2006 / ABD

Tür: Dram

Yönetmen: Doug Atchison

Senarist: Doug Atchison

Oyuncu: Angela Bassett, Laurence Fishburne, Keke Palmer

Değerlendirme: Müthiş bir motivasyon filmi. Çalışmanın önemine vurgu yapıyor. Çocuk oyuncular ağırlıklı ama çocuk filmi değil. Aile bağlarına ve dayanışmanı önemine de değiniyor. Heyecan dolu ama karakterlerin zorlu hayatları nedeniyle dramatik de bir yapım.

Filmde, Akeelah çok zeki olduğundan arkadaş zorbalığına maruz kalıyor. Biri ölmüş babasını hatırlıyor ve onun hakkında konuşuyorlar. Bir anne kızını, bir baba da oğlunu azarlıyor. Birinin çeteye bulaşması hakkında mevzular dönüyor. Birkaç yerde argo ifadeler mevcut. Ortaokul çağlarında bir çocuk bir kızı yanağından öpüyor.

IMDB 7.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5