25 Şubat 2021 Perşembe

Up (Yukarı Bak) (6+)

Konu: 78 yaşındaki ihtiyar eşinin hayalini gerçekleştirmek için balonlarla uçurduğu eviyle Cennet Şelaleleri’ne yola çıkar. Yolculukta ona birisi eşlik edecektir.

Yapım: 2009 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi

Yönetmen: Pete Docter, Bob Peterson

Senarist: Pete Docter, Bob Peterson

Değerlendirme: Çok sevdiği eşini kaybettikten sonra onun hayalini gerçekleştirmek için yola çıkan bir adamın iç ısıtan hikâyesi ve bu yolda minik bir izciyle karşılaşması. Küçük büyük herkesin seveceği bir film.

Bir gelin ve damat evlenirken öpüşüyor. Yaşlı aksi bir adam eşini kaybediyor ve bunun yasını tutuyor. Bir adamın başı kanıyor. Karakterler fırtınaya yakalanıyor ve birkaç kez ölüm tehlikesi geçiriyorlar. Silah kullanılıyor. Korkutucu köpekler hassas çocukları ürkütebilir, dikkat edilmeli.

IMDB 8.2/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 0/5

18 Şubat 2021 Perşembe

Yol Ayrımı (9+)

Konu: Büyük bir tekstil firmasının sahibi Mazhar Kozanlı oldukça katı yürekli bir adamdır. Geçirdiği trafik kazası hayata ve hayatındakilere bakışını tamamen değiştirir.

Yapım: 2017 / Türkiye

Tür: Dram, Yerli

Yönetmen: Yavuz Turgul

Senarist: Yavuz Turgul

Oyuncu: Şener Şen, Mert Fırat, Rutkay Aziz, Çiğdem Selışık Onat

Değerlendirme: Yavuz Turgul ve Şener Şen ikilisi düşünüldüğünde konusu, oyuncu seçimi ve akışı itibariyle beklentinin altında kalmış bir film. Buna rağmen Şener Şen’in harika oyunculuğu ve Rutkay Aziz’in keyiflendiren anları için bile izlenebilecek bir yapım. Robert Frost’un çok sevdiğim "bir ormanda yol ikiye ayrıldı, ve ben – / ben gittim daha az geçilmişinden, / ve bütün farkı yaratan bu oldu işte.” dizelerinden geliyor adı.

Film sırasında bağrışmalar, küfürler ve hakaretler var. Bir adam doktoru dövüyor. Sokakta biber gazlı saldırı oluyor. Birinin alkolik olmasından bahsediliyor ve birkaç sahnede içki içiliyor. Sevilen biri ölüyor ve kısa süreliğine yası tutuluyor.

IMDB 6.7/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku 0/5

Dil: 1/5

11 Şubat 2021 Perşembe

The Stoning of Soraya M. (Soraya’yı Taşlamak) (16+)

Konu: Bir kadın, köylerine gelen gazeteciden yeğeninin başına gelenleri dünyaya duyurmasını ister.

Yapım: 2008 / İran, ABD

Tür: Dram

Yönetmen: Cyrus Nowrasteh

Senarist: Betsy Giffen Nowrasteh, Cyrus Nowrasteh

Oyuncu: Shohreh Aghdashloo, Jim Caviezel, Mozhan Marnò

Değerlendirme: Bu film kesinlikle çocuklarla izlenebilecek bir film değil ancak genç çocuklarınızla izleyebilirsiniz. Özellikle sonu itibariyle izlemesi zor bir yapım. Süreyya’nın katledilişini anlatıyor. Kadınların İran ve benzeri ülkelerde (hala) taşlandığı gerçeğini gösteren aynı adlı kitaptan uyarlanmış, dünyaca ünlü müthiş bir eser.

Delirdiği düşünülen bir kadın topraktan kemikleri topluyor ve tekrar gömüyor. Oldukça fazla kan var. Bir kadın boynunu açıyor ve morarmış vücudunu gösteriyor. Bir adam karısını dövüyor. Ölen bir kadın defin için hazırlanıyor. Erkekler kadınlara sürekli hakaret ediyor. Bir kadın sigara içiyor. Bir adam başka bir kadınla evlenmek için boşanmak istiyor ve karısına baskı yapıyor, sonra da türlü oyunlarla ona ceza verilmesini sağlıyor. İslamdaki çarpık muta nikahı gerçeğini anlatılıyor. Bir kadının kocasıyla birlikte olmak istemediği açıkça konuşuluyor.

IMDB: 8.0/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 2/5

4 Şubat 2021 Perşembe

The Social Dilemma (Sosyal İkilem) (11+)

Konu: Sosyal medyanın, kullanıcılarının hayatlarını nasıl manipüle ettiğini gösteren bir belgesel.

Yapım: 2020 / ABD

Tür: Dram, Belgesel

Yönetmen: Jeff Orlowski

Senarist: Davis Coombe, Vickie Curtis

Oyuncu: Tristan Harris, Jeff Seibert, Bailey Richardson

Değerlendirme: Yapımda Twitter, Instagram, Youtube ve Facebook gibi sosyal ağların eski çalışanları konuşuyor. Yine onların oluşturdukları teknolojiyi daha “insani” yapmayı amaçlıyorlar. Belgeselin aralarında kısa bir film gibi kurgu karakterler de var. Bu film, söylenenleri desteklemek için kullanılmış. İçerik açısından pek sıkıntısı olmayan bir yapım ancak anlaşılması biraz zor olabilir. Yapay zekâdan, algoritmalardan ve teknolojinin hayatlarımızdaki etkisinden bahsediliyor. En sonunda bununla mücadele için faydalı bilgiler veriyor konuşmacılar. Ancak şunu söylemeden geçmeyelim, bu filmin insan algoritmalarıyla oynamasını iyi bilen Netflix orijinal yapımı olması da bir hayli ironik.

Belgesel sırasında iki gencin telefonda flörtleşmesi görülüyor. Birkaç yerde argo var. Haberlerdeki protestolarda şiddet, patlama vs. görüntüleri var. Polis müdahalesi mevcut.  Bir kız açamayınca kavanozu parçalıyor. Dünyadaki intihar oranlarıyla alakalı bilgiler veriliyor.

IMDB 7.7/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet / Korku 2/5

Dil: 1/5