28 Ocak 2021 Perşembe

Zathura: A Space Adventure (Zathura: Bir Uzay Macerası) (11+)


Konu:
İki kardeş evlerinde buldukları oyuna başlamalarıyla kendilerini gerçek bir uzay macerası içinde bulurlar.

Yapım: 2005 / ABD

Tür: Aksiyon, Komedi, Macera

Yönetmen: Jon Favreau

Senarist: Chris Van Allsburg, David Koepp

Oyuncu: Josh Hutcherson, Jonah Bobo, Dax Shepard

Değerlendirme: Yapım, bu filmden daha eski ve daha ünlü olan Jumanji filmine benziyor. Çok iyi akan bir film değil ancak çocukların ilgisini çekebilir. Kardeşlikle alakalı güzel mesajları var.

Filmin başında karakterler bir oyun bulup içine giriyorlar. Uzayda birçok tehlikeyle karşılaşıyorlar. Küçük çocuklar için çok korkutucu olabilecek robotlar, timsah benzeri uzaylılar ve karanlık gerilim sahneleri var. Silahlar, meteorlar, patlamalar mevcut. Orijinal dilinde çokça küfür ve argo ifade var. Bu, bir çocuk filmi için biraz can sıkıcı maalesef.

IMDB: 6.2/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 3/5

Dil: 3/5

22 Ocak 2021 Cuma

Soul (Ruh) (8+)


Konu:
Ortaokulda sıkıcı bir işi olan müzik öğretmeni Joe Gardner’ın hayali bir caz piyanisti olmaktır. Ünlü bir gruptan teklif aldığı gün bir kanalizasyona düşer ve ruhu başka dünyaya gider. Başıboş bir ruhla geri dönmenin yollarını arar.

Yapım: 2020 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi

Yönetmen: Pete Docter, Kemp Powers

Senarist: Pete Docter, Mike Jones

Değerlendirme: Film, buna inananlar fakat çocuklarına açıklamakta zorlananlar için; ruh, öteki âlem, dünyadan öncesi ve hayatın amacını iyi şekilde anlatıyor. Ve bunu hayli komik şekilde yapıyor. Ayrıca yapımda adı geçen dünyaya katkıda bulunan kişiler de ailece konuşulabilir.

Film ölüm ve ruhlar üzerine kurulduğu için çok küçük çocuklara karmaşık gelebilir. (Soyut konular fazla) Bir adam defalarca ölüyor ve kaza geçiriyor. Az da olsa korkutucu olabilecek karanlık karakterler var. Argo içeren kelimeler kullanılmış.

IMDB 8.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 2/5

14 Ocak 2021 Perşembe

Wadjda (Vecide) (10+)

Konu: Vecide yeşil bir bisiklet alma hayali kurar. Kur’an okuma yarışması onun için bir fırsat olacaktır.

Yapım: 2012 / Suudi Arabistan

Tür: Dram, Komedi

Yönetmen: Hayfa el Mansur

Senarist: Hayfa el Mansur

Oyuncu: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani

Değerlendirme: (Suud) Araplarının kültürüne ışık tutun yapımda kadının toplumda yer bulamaması iyi resmedilmiş. Durağan işleyen bir film ancak her toplumdan kadının bir şeyler bulabileceği bir film.

Filmin bir yerinde eşler bağrışıyor. Bir kadın sinirle tabak kırıyor. Bir erkeğin ikinci kere evlenmesi sürekli gündemde. Bir adam karısına ona erkek evlat veremediğinden yakınıyor. Bir müdür bazı öğrenciler “günah” işlerken yakalıyor ve bunu tüm okulun önünde ifşa ediyor. Bir yerde canlı bomba olmaktan bahsediliyor. Bir çocuk arkadaşına büyüyünce onunla evleneceğini söylüyor.

IMDB: 7.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet/Korku: 1/5

Dil: 1/5

8 Ocak 2021 Cuma

Hugo (9+)

Konu: Hugo, 1931 yılının Paris’inde tren istasyonunun duvarları arasında gizlice yaşayan ve saatlerin düzgün çalışmasından sorumlu kimsesiz bir çocuktur. Babasının başladığı bir otomatonu (bir çeşit robot) tamir etmeye çalışır ama onu engellemeye çalışanlar olacaktır.

Yapım: 2011 / ABD

Tür: Fantastik, Dram, Macera

Yönetmen: Martin Scorsese

Senarist: John Logan, Brian Selznick

Oyuncu: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Christopher Lee

Değerlendirme: Sinemanın ilk sihirbazı, illüzyonist ve yönetmen Georges Méliès’in de yaşamına ışık tutan yapım ilk filmlerin nasıl çekildiğine de değiniyor. Mekanizmaların ve saatler tutkunlarının özellikle seveceği bir eser.

Filmin karanlık bir atmosferi var. Bir çocuk kâbuslar görüyor. Bir eve giderken karanlıkta ürkütücü heykeller görülüyor. Eski siyah beyaz filmlerden kareler gösteriliyor. Biri ailesinden birini kaybediyor ve onun yasını tutuyor. Bir polis, çocuğu hırpalıyor ve bolca hakaret ediyor. İki ergen el ele tutuşuyor, yanaktan öpüşüyor. Yarı çıplak kadınlar televizyon ekranında dans ediyor.

IMDB: 7.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 2/5

Şiddet/Korku: 1/5

Dil: 1/5

1 Ocak 2021 Cuma

Süt Kardeşler (10+)

Konu: Melek Hanım, damadı Bayram, sütoğlu Şaban ve onun arkadaşı Ramazan’ı komutan abisi Hüsamettin’e farklı tanıtır. İşler iyice karışır.

Yapım: 1976 / Türkiye

Tür: Komedi, Yerli

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Senarist: Sadık Şendil

Oyuncu: Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Halit Akçatepe

Değerlendirme: Her bir karakterin yerine oturduğu, müthiş kadrosuyla harika bir Yeşilçam klasiği. Onlarca kez izlenebilir. Ancak küçük çocuklarla izlenirken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Genel olarak bu tür filmlerdeki “eşekoğlueşek” “itoğluit” gibi argo tabirler oldukça fazla. Karakterler birbirlerine hakaret ediyorlar. Filmde insanları korkutan “Gulyabani” küçük bir çocuk için oldukça ürkütücü bir yaratık. Yapımın son dakikalarında kısa bir “dansöz” sahnesi var.

IMDB 8.9/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku 1/5

Dil: 1/5