24 Aralık 2020 Perşembe

Monsters, Inc. (Sevimli Canavarlar) (7+)


Konu:
Canavarlar Şehri’nin elektriği için çocukların çığlıklarına ihtiyaç vardır. İnsan yavrularının tehlikeli olduğu düşünülen şehre bir çocuk giriverir ve şirkette çalışan iki canavar ile karşılaşır.

Yapım: 2001 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Fantastik

Yönetmen: Pete Docter, David Silverman

Senarist: Pete Docter, Jill Culton

Değerlendirme: Film sırasında iki karakter flört ediyor ve randevuya çıkıyor. Korkunç karakterler var. Film çocukları korkutmak üzerine kurulu, sık sık çığlık atan çocuklar görülüyor. Bazı canavarlar oldukça komik ama animasyon bile olsa ürkütücü olanlar mevcut. Bir sahnede bir canavar küçük bir çocuğu makineye bağlıyor, gerilimi hayli yüksek bir sahne ama sonu iyi bitiyor. Bir canavar sürekli bağırıyor ve şikâyet ediyor. Bir canavarı iki kez tüylerini yolarak çıplak bırakıyorlar.

Türkçe Dublajı gayet iyi yapılmış sevimli bir film. Canavarlar Üniversitesi diye devam filmi de var ama ilki kadar iyi değil.

IMDB 8.1/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5

17 Aralık 2020 Perşembe

Hindi Medium (8+)

Konu: Kızlarının iyi bir okula gitmesi için her şeyi yapan bir aile.

Yapım: 2017 / Hindistan

Tür: Komedi, Dram

Yönetmen: Saket Chaudhary

Senarist: Sonu Sinha, Saket Chaudhary

Oyuncu: Irrfan Khan, Saba Qamar, Dishita Sehgal

Değerlendirme: Sınıf farklılıklarını iyi resmeden eğlenceli yapım, Türkiye’deki benzer bir eğitim sistemini anlatıyor. Ailelerin yarışına dönüşen bir sistem var. Güzel bir mesajla bitiyor.

Filmde eşler sözlü kavga ediyor. Bir kadın eşi için fantezi kıyafet giyiyor. Sinirli bir anında bir adam karısına yatakta yaklaşmaya çalışıyor. Karı koca sarılıyor. Filmdeki kontrolcü bir annenin hareketleri garip gelse de bizim alışık olduğumuz bir karakter.

IMDB: 7.8/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 0/5

Dil: 0/5

11 Aralık 2020 Cuma

Sürgün (11+)

Konu: İnançları uğruna yıllardır oradan oraya sürgüne gönderilen bir ilkokul öğretmeni en son, İstanbul’dan Anadolu’nun bir köyüne gönderilir.

Yapım: 1992 / Türkiye

Tür: Dram, Yerli

Yönetmen: Mehmet Tanrısever

Senarist: Hüseyin Karatay, Mehmet Tanrısever

Oyuncu: Bulut Aras, Gamze Tunar, Erol Taş

Değerlendirme: Film, zamanında hasılat rekoru kıran Hekimoğlu İsmail’in Minyeli Abdullah romanını da uyarlayan Mehmet Tanrısever yönetmenliğinde.

Yapımda, saf Anadolu insanının yer yer komik halleri var. İçip içip evde ailesini döven bir baba var. Bir grup insan sık sık âlem yapıyor. Ezanın Türkçe okunduğu ve Kur’an okumanın yasaklandığı döneme atıf var. Otoritenin insanlar üzerindeki etkisi güzel resmedilmiş. Filmin sonunda sevilen bir karakterin acı ölümü var. Küçük çocuklar için uygun değil.

IMDB 6.3/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet / Korku 1/5

Dil: 0/5

2 Aralık 2020 Çarşamba

Sense and Sensibility (Aşk ve Yaşam) (11+)


Konu:
Bay Dashwood geride üç genç kız ve eşini bırakarak hayata veda eder. Aile geçim derdiyle uğraşırken kızların aşk hayatları da işleri biraz daha değiştirecektir.

Yapım: 1995 / USA

Tür: Romantik, Dram

Yönetmen: Ang Lee

Senarist: Jane Austen, Emma Thompson

Oyuncu: Emma Thompson, Kate Winslet, James Fleet

Değerlendirme: Jane Austen’ın ünlü klasik romanından uyarlanan film romantik kategorisinde aileyle rahatlıkla izlenebilecek yapımlardan.

Filmde hiç korku/şiddet unsuru bulunmuyor. Zaten sakin ilerleyen dönem filmi. Birkaç yerde hakaretler var ancak dublajda bunlar yumuşatılmış. Aşk ilişkileri şiirlerle, edebi cümlelerle ve bakışmalarla ağır ilerliyor. Küçük yaştaki çocukların ilgisini çekmeyebilir.

IMDB: 7.6/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 0/5

Dil: 1/5