29 Ekim 2020 Perşembe

The BFG (7+)


Konu:
Yetimhanede yaşayan küçük kız Sophie, iyi kalpli bir dev ile arkadaş olur.

Yapım: 2016 / ABD

Tür: Macera, Fantastik

Yönetmen: Steven Spielberg

Senarist: Melissa Mathison, Roald Dahl

Oyuncu: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton

Değerlendirme: Roald Dahl’ın ünlü çocuk kitabından uyarlanan filmi usta Steven Spielberg yönetmiş. Arkadaşlık, iyilik ve cesaret üzerine bir yapım.

Filmde en çok dikkat edilmesi gereken unsur korku. Çocuk filmi ve yarı animasyon olmasına rağmen devler hassas çocuklar için korkutucu olabilir. Genel itibariyle karanlık bir atmosfere oturtulmuş bir yapım. Film sırasında bir dev çocuk kaçırıyor. Çocuk çığlık atıyor. İnsan yiyen devler var. Silahlı askerler bulunmakta ve bunlar devlere operasyon yapıyor.

Bazı sahnelerde gazlı bir içecekle osuruluyor. Bir kamyon bir devin cinsel organına vuruyor. Birkaç yerde aşağılama ifadeleri var.

IMDB 6.4/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku 3/5

Dil: 1/5

23 Ekim 2020 Cuma

Le Cochon de Gaza (Domuzlar Kanatlandığında) (15+)

Konu: Gazze’de balıkçılıkla geçinmeye çalışan Cafer’in ağına bir gün hem İsrail hem de Filistin topraklarına ayak basması haram olan bir domuz takılır.

Yapım: 2011 / Fransa, Almanya, Belçika

Tür: Komedi

Yönetmen: Sylvain Estibal

Senarist: Sylvain Estibal

Oyuncu: Sasson Gabai, Baya Belal, Myriam Tekaïa

Değerlendirme: Karı koca döküntü bir evde yaşıyor. Evin damında askerler bekliyor. Askerler istedikleri zaman tuvalet için eve girebiliyorlar ve her daim silahlılar. Onlar dışında birçok kişi silah ve tüfek taşıyor. Bir adamı intihar bombacısı olması için zorluyorlar. Bir yerde bomba patlıyor. Kan yok ancak patlama alanı gösteriliyor.

Bir kadın domuzun spermini istiyor. Adam bir çocuğu eczaneye gönderiyor ve hayvana “Viagra” yediriyor. Bu kısım küçük çocuklar için açıklanması zor bir kısım ancak komik unsurlarla gösterilmiş.

Diğer ismi “When Pigs Have Wings” olan film İsrail ve Filistin yaşantısını, insanların düşündüklerini gözler önüne seriyor. İki tarafı da tutmayan eser, komik hadiselerle savaşın çirkinliğini gösterirken barışı teşvik ediyor.

IMDB 7.0/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku 2/5

Dil: 0/5

15 Ekim 2020 Perşembe

The Emperor's New Groove (Şaşkın İmparator) (9+)

Konu: Kibirli, bencil, kaba ve şımarık imparator Kuzco, büyücüsü tarafından lamaya dönüştürülür. Eski haline dönmek için küçük gördüğü bir köylüden yardım istemek zorunda kalır.

Yapım: 2000 / ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi, Fantastik

Yönetmen: Mark Dindal

Senarist: Chris Williams, Mark Dindal

Değerlendirme: Disney klasiklerinden olan animasyonda ürkütücü ögeler var. Büyücü Yzma oldukça korkutucu bir görünüşe sahip ve sürekli imparatoru öldürmeye çalışıyor. Karakterler karanlık ve ürpertici bir ormanda yol alıyorlar. Bunun yanı sıra Kuzco’ya eş seçmesi için kadınlar gösteriliyor. Bir çift öpüşüyor. Birkaç argo ifade ve aşağılama var.

Devam filmi de olan yapımın keyfine varabilmek için özellikle Türkçe Dublaj izlenmesini tavsiye ederim.

IMDB 7.3/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5

8 Ekim 2020 Perşembe

Whiplash (15+)

 

Konu: En iyilerden olmaya kararlı genç bir bateristin öyküsü.

Yapım: 2014 / ABD

Tür: Dram

Yönetmen: Damien Chazelle

Senarist: Damien Chazelle

Oyuncu: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist

Değerlendirme: 19 yaşındaki Andrew’un en çok istediği şey usta bir baterist olmaktır. Acımasızlığıyla ün yapmış hoca Terence Fletcher ile mükemmeliyetçi genç girdiği mücadelede çok şey öğrenecektir. Motivasyon arttırıcı tutku dolu bir yapım.

Filmde bazı cinsel muhabbetler var. Şiddet ögelerine dikkat edilmeli çünkü bir adam öğrencilerine sürekli kötü davranıyor, onlara eşya fırlatıyor ve öğrencileri yaralıyor. Bir bateristin bateri çalmaktan elleri kan revan içinde kalıyor. Biri araba kazası geçiriyor. İntihar haberi duyuluyor. Yapımın en dikkat edilmesi gereken noktası dil çünkü çok fazla küfür, hakaret, aşağılama ve bağrışma var. Dublaj seçeneklerinde dil biraz daha yumuşatılsa da orijinalinde oldukça küfürlü bir film.

IMDB 8.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet / Korku 2/5

Dil: 5/5

1 Ekim 2020 Perşembe

Fahrenheit 9/11 (16+)


Konu: Ünlü ve adı çıkmış belgeselci Michael Moore’un, 11 Eylül terör saldırısından sonra Amerika’daki olaylara ilişkin farklı bir bakış açısı.

Yapım: 2004 / ABD

Tür: Dram, Belgesel, Tarih

Yönetmen: Michael Moore

Senarist: Michael Moore

Oyuncu: Michael Moore, George W. Bush, Ben Affleck

Değerlendirme: Amerika’nın siyasiler ve birçok kişi tarafından sevilmeyen aktivist belgeselcisi 11 Eylül uçak saldırısından sonra ülkesinin savaşa girme sürecini ve halkın bakış açısını anlatmış. Tarihi belgesel izlemeyi sevenler kaçırmamalı.

Belgeselde en çok dikkat edilmesi gereken şiddet unsurları. Irak Savaşı’ndan bazı gerçek görüntüler açıkça gösterilmiş. Patlamalar, silahlar, kanlar, ölen bebekler, uçak saldırısı, insanların korku anları, yaslı ailelerin durumları hepsinin gerçek görüntüleri gösteriliyor. Bazı yerlerde açıkça küfürler ediliyor. Bağrışmalar ve argo ifadeler kullanılmış.

IMDB 7.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet / Korku 4/5

Dil: 3/5