28 Ağustos 2020 Cuma

The Power of One (Tek Olmanın Gücü) (15+)

Konu: İngiliz boksör bir genç çocuk, Apartheid dönemi Güney Afrika’sında Afrikalılar, İngilizler ve Almanlar’ın eşit olduğunu göstermek ister ve insanlara umut olur.

Yapım: 1992 / ABD

Tür: Dram, Tarih

Yönetmen: John G. Avildsen

Senarist: Bryce Courtenay, Robert Mark Kamen

Oyuncu: Stephen Dorff, Armin Mueller-Stahl, Morgan Freemam

Yorum: Film Bryce Courtenay’nin aynı adlı romanından ve yaşamından esinlenilerek hazırlanmış. Tek kişinin ne kadar çok şeyi değiştireceğinden, aslında tüm insanların eşit olduğundan ve Apartheid Rejimi’nden bahsediyor. O zamanın tarihini öğrenmek için çoğunlukla tarafsız bir bakış açısı sergiliyor.

Film sırasında yatılı okulda bir çocuğa zorbalık yapılıyor, yüzüne tükürülüyor, üzerine işeniyor, evcil hayvanı öldürülüyor ve bacaklarından tavana asılıyor. Filmin en dikkat edilmesi gereken yeri şiddet unsurları. Oldukça çok kavga ve kanlı sahne var. Kan oluk oluk akmıyor ancak açıkça gösterilmiş.

İki genç arasında bir aşk yaşanıyor. Sevilen insanların ölümleri var. Çok yerde siyahiler ve farklı ırklar aşağılamalara maruz kalıyor.


IMDB 7.2/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet / Korku 4/5

Dil: 2/5


20 Ağustos 2020 Perşembe

Sürgün İnek (9+)


Konu: 28 Şubat sürecinde Ege’nin Gomalak köyünde bir çiftin çocukları gibi sevdiği Sarıkız isimli bir inek Atatürk büstünü kırar. Herkes suçlu ineği yakalamak için seferber olur.

Yapım: 2014 / Türkiye

Tür: Komedi, Yerli

Yönetmen: Ayhan Özen

Senarist: Serkan Öztürk

Oyuncu: Hasan Kaçan, Şebnem Sönmez, Vildan Atasever, Cezmi Baskın

Değerlendirme: Zamanında Malatya’da olan bir olaydan esinlenmiş yapımın kadrosu geniş. Müzikleri de Cahit Berkay Usta’ya ait. Eğlenceli, biraz da siyasi göndermeli komedi filmi.

Komedi filmi olmasına rağmen şiddet ögeleri dikkat çekiyor. Filmin açılışında elektrik verme gibi işkence yöntemlerinden bahsediyorlar. Sahne biraz da korkutucu. Bir yerde adam elinde bıçak karanlıkta birinin üzerine yürüyor. Kasap elinde satırla görülüyor. Bir ineğin pişmiş kafası gösteriliyor. Bir çocuk elindeki dalla ineği korkutuyor.  Bir sarhoş, arabanın camlarını parçalıyor. Bir düğünde kavga çıkıyor.

Küfürler yok ama argo konuşmalar, dalga geçmeler ve aşağılamalar bolca. Yerli komedi filmlerinde sıkça görülen belden aşağı muhabbetler yok. Karı koca arasında cilveleşme var. Bir erkek bir kıza evlenme teklifi ediyor.

IMDB 5.2/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet/Korku: 2/5

Dil: 1/5

13 Ağustos 2020 Perşembe

Joy (15+)


Konu: Yaşadığı zorluklara rağmen paspas mucidi Joy, satış piyasasında dişiyle tırnağıyla kazıyarak kendine yer bulacaktır.


Yapım: 2015 / ABD

Tür: Dram, Biyografi

Yönetmen: David O. Russell

Senarist: David O. Russell, Annie Mumolo

Oyuncu: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper


Değerlendirme: Filmde birçok yönden karmaşık ilişkiler içerisinde olan bir aile var. Başrol, boşanmış iki çocuk annesi ve eski eşi bodrumda yaşıyor. Düğün sahnesi içerisinde danslar, öpüşmeler ve içki içilmenin olduğu görülüyor. Kıyafetlerin bazıları açık.


Bolca küfür, bağrışma var. Aile arasında küçük çocukların şahit olduğu kavgalar çıkıyor. Biri stresle başa çıkmak için silah poligonuna gidiyor. Bir kadın bir pembe dizide aksiyon içinde olduğunu hayal ediyor. Silah görülüyor. Bir sahnede cam kırıklarını temizlerken birinin eli kanıyor. Kanlı avuç içi açıkça gösterilmiş.


İlham veren güçlü kadın filmi. Mücadeleyi, asla vazgeçmemeyi gösteren motivasyon veren bir yapım. Gerçek hayat öyküsünden esinlenmiş bu yapımı tavsiye ederim.


IMDB 6.6/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 1/5

Şiddet: 2/5

Dil: 3/5


6 Ağustos 2020 Perşembe

The Pianist (Piyanist) (16+)

Konu: İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın işgal ettiği Polonya’da Yahudi bir piyanistin hayatta kalma mücadelesi.

Yapım: 2002 / ABD

Tür: Dram, Biyografi

Yönetmen: Roman Polanski

Senarist: Ronald Harwood, Wladyslaw Szpilman

Oyuncu: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay

Değerlendirme: 3 dalda Oscar ödülü alan film, Yahudi Soykırımı’nı en iyi ve gerçekçi anlatan yapımlardan. Ünlü besteci Wladyslaw Szpilman’ın hayatından uyarlanmış.

Film sırasında birkaç yerde argo kullanım var. Askerler sivillere bağırıyor ve onları aşağılıyor. Genç bir çift arasında romantik bir yakınlaşma oluyor ancak bu ilişki devam etmiyor.

Savaş ve işgal filmi olunca şiddet ve kan bolca mevcut. Bir aile, askerlerin karşı binalarına girip insanları tek tek vurmasını izliyor, askerler tekerlekli sandalyedeki yaşlı bir adamı balkondan atıyorlar ve adam kanlar içinde kalıyor. İnsanlar arabaların altında eziliyorlar. Çatışmalar, patlamalar, yangınlar, cesetler ve vahşice adam öldürme (genelde kafalarından kurşunla) sürekli görülüyor. İnsanlar perişan vaziyette, dilenirken ve aç gösterilmiş. Bu açıdan ağır bir film.

IMDB 8.5/10

Filmin içerik dereceleri:

Müstehcenlik: 0/5

Şiddet / Korku 4/5

Dil: 3/5